Pasta al forno

door Esther
Pasta al forno

Dol op pasta? Dan ben je niet de enige! Macaroni, spaghetti en lasagne zijn bij veel mensen in Nederlands favoriet en ook bij ons staat er minimaal 1 keer week een pastagerecht op tafel. Deze keer heb ik een heerlijke pasta uit de oven gemaakt: pasta al forno!

Normaal gesproken kook je de pasta, maak je de saus en serveer je dat samen. Of zoals bij lasagne, maak je de saus en garen de lasagne bladen in de saus in de oven. Bij pasta al forno maak je het hele gerecht klaar, doe je dit in een ovenschaal en strooi je er nog geraspte kaas of andere toppings over om het in de oven af te bakken.

Voor dit recept kies ik er voor om de pasta een minuutje korter te koken dan normaal. In de oven gaart de pasta ook nog immers en je wil nog wel een beetje bite hebben in de penne of macaroni die je gebruikt.

Het voordeel van het afbakken in de oven is dat de smaken zich wat verdiepen én misschien wel het belangrijkste: dat er zo’n heerlijk kaaskorstje op het gerecht komt. Bij het opscheppen wordt er hier scherp op gelet dat niemand stiekem te veel van die korst opschept!  Dit recept voor pasta al forno is heerlijk rijk van smaak door het gebruik van rode wijn, tomaten en ansjovis. Niet schrikken als je geen liefhebber bent van vis. Dit kleine zoute visje vind je later niet meer terug, maar je pasta is wel superlekker!

Natuurlijk kun je er ook je eigen draai aan geven of een eigen recept gebruiken. Ik zou zeggen leef je uit en gooi je pasta in de oven.

Pasta al forno

0 van 0 stemmen
Porties

4

porties
Voorbereidingstijd

45

minuten
Tijd in de oven

20

minuten
Totale tijd

1

uur 

5

minuten
Kook modus

Dit houdt het scherm aan

Ingrediënten

  • 1 1 ui

  • 2 2 tenen knoflook

  • 1 1 eetlepel gedroogde tijm

  • 1 1 laurierblaadje

  • 3 3 ansjovis uit blik, op olie

  • ½ theelepel chili flakes

  • 500 gram 500 gehakt

  • 1 1 pak gepureerde tomaten

  • 1 1 blik tomatenblokjes 400 gram

  • 150 ml 150 rode wijn

  • 250 gram 250 penne

  • 1 1 rode paprika

  • 1 1 doosje kastanjechampignons

  • 2 2 bollen mozzarella

  • 50 gram 50 Parmezaanse kaas

  • Zout, peper en olijfolie

  • Optioneel: verse basilicum

Bereiding

  • Snijd de ui fijn en pers de knoflook. Snijd ook paprika en de ansjovis in stukjes. Doe een beetje olijfolie in een pan en laat dit warm worden. Doe de ui er bij en fruit deze op middelhoog vuur met de tijm en het laurierblaadje totdat de ui glazig begint te worden. Voeg dan de knoflook toe en fruit dit al roerende nog even een minuutje mee. Doe dan de ansjovis er bij en de chiliflakes.
  • Zet het vuur wat hoger en doe het gehakt bij het uimengsel. Bak dit mooi rul en zorg er op die manier voor dat alles goed gemengd is. Doe de gesneden paprika en de champignons er bij en bak nog even mee. Voeg nu de rode wijn, de tomatenblokjes en de gepureerde tomaten toe en roer goed door. Laat deze saus een half uurtje op laag vuur sudderen en breng op smaak met zout en peper.
  • Verwarm je oven voor op 225 °C. Kook de pasta gaar zoals aangegeven op de verpakking. Proef of de saus goed op smaak is, voeg eventueel nog wat kruiden, zout of peper toe. Doe de pasta bij de saus en roer goed door. Als je verse basilicum gebruikt kun je dit nu in stukjes scheuren en door het gerecht roeren.
  • Doe het pasta mengsel in een grote ovenschaal en verdeel stukjes mozzarella over het gerecht. Strooi als laatste de Parmezaanse kaas er over. Bak 15 minuten in de oven en zet de oven dan op de grillstand. Blijf er even bij om in ongeveer 5 minuten de kaas mooi goudbruin te kleuren. Eet smakelijk!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @gezinoverdekook op Instagram

Lekker recept?

Volg @gezinoverdekook op Pinterest

Altijd op de hoogte?

Volg Gezin over de Kook op Facebook

Pasta al forno
Pinterst pin Pasta al forno
Bewaar dit recept op Pinterest
NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!



Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

[script_21]