De slowcooker: alles wat je wilt weten

door Esther
Rode slowcooker

Steeds meer mensen hebben een slowcooker en je ziet vooral op Pinterest veel recepten voorbij komen. Ook op Gezin over de Kook vind je lekkere recepten en krijg ik veel vragen over het gebruik van dit praktische apparaat. Daarom heb ik allerlei informatie op een rijtje gezet. Hier vind je alles wat je wilt weten over de slowcooker.

  1. Wat is een slowcooker?
  2. Hoe gebruik je een slowcooker?
  3. Hoe warm wordt een slowcooker?
  4. Omrekentabel kooktijden voor de slowcooker
  5. Welke slowcooker moet ik kiezen?
  6. Hoe groot moet een slowcooker zijn?
  7. Waar kun je een slowcooker kopen?
  8. Wat kost een slowcooker?
  9. Wat is het verschil tussen een slowcooker en een multicooker?
  10. Wat kun je in een slowcooker maken?
  11. De lekkerste recepten voor de slowcooker

Wat is een slowcooker?

Voordat we met z’n allen op gas gingen koken, werd er volop gebruik gemaakt van het petroleumstel. Een kooktoestelletje met een petroleumreservoir waar een lont in zit. De vlam kan hierbij hoger of lager gezet worden en op dat lage vlammetje werd dus heel langzaam vlees en stoofgerechten gegaard.

Petroleum stel

En precies zoals het petroleumstelletje werkte, zo werkt de slowcooker tegenwoordig ook, maar dan elektrisch. Dit is dus een apparaat dat langzaam gerechten kan garen, zoals de naam eigenlijk al zegt. Het grote verschil daarbij is dat de slowcooker een stuk veiliger is dan het petroleumstel. Er zijn destijds best wat keukenbranden geweest doordat het vlammetje in combinatie met een vloeibare brandstof.

De slowcooker bestaat uit een buitenpan met een verwarmingselement, daarin zet je een binnenpan waarin het gerecht komt. Daarnaast bevat de slowcooker een thermostaat om het gerecht op een constante temperatuur te houden. Het fijne van een slowcooker is dat je de ingrediënten er in doet en er verder geen omkijken naar hebt. Je bent dus niet actief aan het koken zoals achter je fornuis.

De slowcooker kom je ook vaak tegen onder de naam Crockpot. Het merk Crockpot was de eerste die de slowcooker op de markt bracht. Dus inmiddels is de merknaam ook een beetje de productnaam geworden. Tegenwoordig zijn er echter verschillende merken op de markt en niet meer alleen van Crockpot.

Hoe gebruik je een slowcooker?

In een slowcooker kun je verschillende gerechten maken, maar hij is in de eerste plaats geschikt voor stoofgerechten. Hierbij kun je alle gesneden ingrediënten samen met het vocht en kruiden in één keer in de pan doen. Je zet de pan aan op de stand HIGH of LOW (dit staat in het recept vermeld) en je hebt er gedurende de opgegeven tijd geen omkijken meer naar. Je kunt daarna direct aan tafel, lekker makkelijk.

Hoe warm wordt een slowcooker?

Bijna alle slowcookers hebben 2 standen, de meesten hebben daarbij nog een warmhoudstand. De stand HIGH is logischerwijs warmer dan de stand LOW. HIGH is ongeveer 90 ℃ en LOW ongeveer 80 ℃. Zoals je ziet komt de temperatuur nooit boven de 100 ℃, de vloeistof zal dus ook niet koken. Als je precies wilt weten wat de temperatuur is, dan kun je dit meten met bijvoorbeeld een vleesthermometer of een oventhermometer.

Witte slowcooker

Omrekentabel kooktijden voor de slowcooker

Heb je een lekker recept voor de oven en wil je weten hoe lang dit in de slowcooker moet? Of weet je de kooktijd op LOW maar wil je weten hoe lang het gerecht dan op HIGH moet? Met deze tabel reken je alles razendsnel om! Ideaal om bij de hand te hebben.

Omrekentabel kooktijden slowcooker
Bewaar deze tabel op Pinterest

Welke slowcooker moet ik kiezen?

Er zijn tegenwoordig veel verschillende slowcookers te koop en ik kan me voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Op welke punten moet je letten als je er eentje wilt kopen:

  • Wat in eerste instantie belangrijk is, is de inhoud. Als je met z’n tweeën bent kies je een wat kleinere slowcooker en als je een gezin van zes personen hebt een grotere.
  • Als je het belangrijk vindt dat je slowcooker een timer heeft, is dat ook iets om mee te nemen in je overweging. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld ‘s ochtends heel vroeg weg moet en je gerecht maar 6 uurtjes in de slowcooker nodig heeft. Doordat je de ingrediënten er in doet en de pan op de timer zet is je eten alsnog perfect als je thuis komt.
  • De vorm van de binnenpan kan ook van belang zijn. Er zijn slowcookers met een ronde binnenpan en met een ovale binnenpan. Afhankelijk van de grootte kan in deze laatste misschien geen hele kip of iets dergelijks geplaatst worden, wat wel in een ovale pan zou kunnen. Handig om wel even in je overweging mee te nemen.
  • De laatste tip die ik je wil meegeven is het materiaal van de binnenpan. Sommige binnenpannen zijn van keramiek en andere van metaal met een anti-aanbak coating. Deze laatste staat minder mooi als je hem op tafel zet, maar is snel schoon en licht. In sommige gevallen kan deze binnenpan ook op een inductieplaat gezet worden om vlees alvast aan te braden. Een keramieken binnenpan ziet er mooier uit, is een stuk zwaarder, maar hierin kun je dus geen vlees aanbraden.

Hoe groot moet een slowcooker zijn?

Je hebt het misschien al opgemerkt in je zoektocht: slowcookers zijn er in verschillende maten. Maar welke maat moet je dan hebben? De grootte van een slowcooker wordt aangegeven door middel van de inhoud in liters. De inhoud varieert van 1,5 liter tot wel 10 liter, maar de meeste slowcookers zijn 4,5 liter.

Als je voor 2 personen kookt zou een slowcooker van ongeveer 3,5 liter voldoende zijn. Ik zou je echter adviseren een iets grotere te kiezen, bijvoorbeeld 4 of 4,5 liter. Je kunt hier net wat makkelijker soep in maken of een wat groter gerecht. Die extra ruimte komt dan goed van pas en wat je over hebt kun je ook invriezen.

Voor 4 personen zou ik kiezen voor een slowooker van minimaal 4,5 liter, maar beter nog eentje van 5,5 liter.

Waar kun je een slowcooker kopen

Inmiddels kun je bij veel electronicawinkels en huishoudzaken een slowcooker kopen. Daar krijg je een goed beeld van het formaat en het materiaal. Ook de Lidl en de Aldi hebben ze af en toe te koop van hun eigen merk. Uiteraard heb je online de meeste keuze bij winkels zoals Bol.com en Coolblue. Hier kun je ook makkelijk de reviews en gebruikerservaringen lezen en de specificaties naast elkaar vergelijken.

Wat kost een slowcooker?

De prijs voor een slowcooker varieert tussen de €20,- voor de kleinste slowcooker tot wel €300,- voor een luxe supergrote slowcooker. Is de kwaliteit beter als je meer geld uitgeeft? Niet per sé, meestal hebben de duurdere slowcookers meer functies, zijn groter en van een bekend merk (daar betaal je ook voor tenslotte).

Voor een kleine slowcooker van goede kwaliteit betaal je rond de €35,- en voor een grotere moet je rekening houden met zo’n €65,-. Wil je meer functies of een hippe look, dan betaal je daar ook meer voor.

Rode slowcooker

Het verschil tussen een slowcooker en een multicooker

Een ander apparaat dat de laatste tijd meer aandacht krijgt is de multicooker. Het verschil tussen een slowcooker en multicooker is dat je in de slowcooker alleen langzaam kunt garen, terwijl de multicooker meerdere functies heeft. Je kunt de multicooker als slowcooker gebruiken, maar ook als snelkookpan. Daarnaast heeft de multicooker vaak een stoomfunctie en een sous-vide functie.

Waarom zou je dan niet voor de multicooker kiezen, als je er toch zoveel meer mee kan? Daar zijn 2 goede redenen voor:

  • De multicooker niet geschikt voor hele grote gezinnen. Een gerecht voor 4-6 personen is er prima mee te maken. Maar er zijn grote slowcookers op de markt met een inhoud voor wel 10 personen. Dat lukt niet met een multicooker, deze zijn niet zo groot.
  • Daarnaast hangt er aan al die functies en mogelijkheden ook een prijskaartje. Een multicooker is wat duurder dan de slowcooker. Ga je die extra functies niet gebruiken, dan kun je prima kiezen voor een slowcooker.
Crockpot-Express-Pot

(Ik heb wél gekozen voor een multicooker, de Crockpot Express Pot CR051. Lees er meer over in mijn review van de Crockpot.)

Wat kun je in een slowcooker maken?

In de allereerste plaats is de slowcooker uitermate geschikt voor het langzaam garen van gerechten. Denk dus aan stoofschotels zoals hachee, runderlappen, en sucadelappen, maar ook een Indiase curry met kip of een groentestoof. Maar ook andere gerechten die lekkerder worden door deze lang te laten pruttelen zijn uitermate geschikt voor de slowcooker, een Italiaanse pastasaus bijvoorbeeld en natuurlijk bouillon en soep.

Slowcooker met stoofschotel

Wat veel mensen niet weten is dat je er ook in kunt bakken. Dit geldt dan alleen voor de baksels die niet een hoge temperatuur nodig hebben, want een krokante korst gaat lastig worden. Maar een lekkere cheesecake of dessert gaat uitstekend.

De lekkerste recepten voor de slowcooker

Aan het einde van deze blogpost wil je natuurlijk ook een paar van de lekkerste recepten voor de slowcooker voorgeschoteld krijgen. Hierbij een greep uit de meest favoriete recepten op mijn blog.

NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!



Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

[script_20]