Review Crockpot Express Pot CR051

door Esther
Crockpot Express Pot

Sinds een paar maanden heb ik een nieuwe slowcooker: de Crockpot Express Pot CR051. Officieel is dit niet alleen een slowcooker, maar ook een snelkookpan, dus de mogelijkheden zijn eindeloos. Inmiddels heb ik al aardig wat gerechten in dit multifunctionele apparaat kunnen maken, dus het wordt hoog tijd voor een Crockpot Express Pot review.

Waarom een nieuwe slowcooker?

Waarom heb ik eigenlijk een nieuwe slowcooker gekocht? Mijn “oude” Bestron deed het eigenlijk nog prima, maar de keramieken binnenpot begon er wat minder mooi uit te zien. Ook was het apparaat best groot en zwaar. Daarnaast zag ik steeds meer multicookers: slowcooker en snelkookpan ineen en mijn man had het over de Ninja Foodi One Pot, waar veel reclame voor werd gemaakt. Dus werd het vlammetje aangewakkerd: een mooi cadeau voor mijn verjaardag!

Maar bij de aanschaf van iets nieuws ga ik nooit over 1 nacht ijs en na veel kijken en vergelijken kwam ik toch bij de Crockpot Express Pot uit. Het merk Crockpot maakt al jaren slowcookers: deze merknaam wordt zelfs vaak gebruikt als productnaam! Wat mij aantrok waren de verschillende mogelijkheden, de binnenpot met anti-aanbaklaag, de mogelijkheid om in de pot aan te braden, de goede reviews en natuurlijk de aantrekkelijke prijs. Die Ninja Foodi One Pot wordt verkocht voor zo’n €200,- terwijl deze voor iets meer dan €100,- te koop is. Dat scheelt nogal vind ik.

Crockpot-Express-Pot

Specificaties van de Crockpot Express CR051:

  • 5,7 liter
  • Aluminium binnenpan met anti-aanbaklaag
  • Diameter binnenpan is 22 cm
  • Uitgestelde startfunctie
  • Warmhoudfunctie
  • Snelkookpan
  • Slowcooker
  • 8 vooringestelde programma’s
  • Aanbraden in de binnenpan is mogelijk
  • Binnenpan kan in de vaatwasser
Stekker, rekje en lepel
Makkelijk rekje voor stomen én alles eenvoudig opbergen in de pan, ook de stekker.

Wat kan deze Crockpot allemaal?

Ik heb inmiddels zowel de slowcook functie (probeer deze heerlijke fudge uit de slowcooker) als de snelkook functie (deze pompoensoep staat supersnel op tafel) gebruikt en ook yoghurt heb ik al gemaakt. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik tot nu toe erg tevreden ben. De selectie LOW en HIGH is makkelijk in te stellen. Er wordt dan een standaard kooktijd ingesteld, maar deze kun je naar wens aanpassen. Ook is een uitgestelde start mogelijk, zodat de slowcooker pas later aangaat en je een perfect gekookt gerecht hebt als je thuiskomt. Overigens schakelt het apparaat standaard over op de warmhoud functie na de kooktijd, dus ook daar hoef je je niet druk om te maken.

Wat handig is, is dat je een aantal vooringestelde programma’s hebt voor de snelkookfunctie, bijvoorbeeld soep of stoofschotel. Dan hoef je daar dus al niet meer over na te denken. Ik kan me wel voorstellen dat al die knopjes en mogelijkheden in het begin wat veel zijn. Maar er zit gelukkig wel een duidelijke handleiding en een klein receptenboekje bij waarmee je snel van start kunt.

Een ander handigheidje wat ik op mijn oude slowcooker niet had, is dat je in de binnenpot kunt aanbraden of sauteren. Je hebt dan dus geen aparte pan nodig als je bijvoorbeeld eerst je uitje en stoofvlees wil aanbraden, voordat je overgaat tot de slowcookfunctie.

Crockpot-Express-Pot

Minpunten

Het enige waar ik elke keer weer over na moet denken is het ventiel op de deksel. Deze moet open staan als je de slowcookfunctie gebruikt en moet dicht als je de snelkookfunctie gebruikt. Dat wordt denk ik na een tijdje wel meer een gewoonte, maar het feit dat er zelfs een knalgeel extra vel papier bijgedaan is om het nog een keertje uit te leggen, geeft voor mij al aan dat ik zeker niet de enige ben die dit af en toe verwarrend vindt!

Ventiel
Dit is de ventielstand voor slowcooking

En een ander puntje is dat deze binnenpot niet zo netjes op tafel kan. Een keramieken binnenpot kan direct dienst doen als opdienschaal, maar daar is deze aluminium binnenpot niet geschikt voor. Maar ach, als dat het enige is…

Conclusie

Je raadt het al: ik ben enthousiast over deze multicooker! Hij is voor ons gezin van 4 groot genoeg, heeft zowel een snelkookfunctie als een slowcookfunctie, de binnenpot kan in de vaatwasser en ik kan er in aanbraden. Daarnaast vond ik de prijs ook erg meevallen voor alles wat dit apparaat te bieden heeft. Mijn Crockpot Express Pot review kan dus eigenlijk niet anders dan positief zijn.

Crockpot-Express-Pot

Heb je nog vragen? Laat het me hieronder in een reactie weten.

NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!Misschien vind je dit ook leuk:

25 reacties

Adriana Hogendoorn 2020-12-30 - 00:05

Dag Ester, gisteren kreeg ik de crockpot als kerstcadeau uit Scotland en dus vandaag gelijk aan het proberen geslagen, Riblappen en hutspot en beide prima gelukt. Ventiel had ik inderdaad verkeerd dus toen er niets gebeurde knopje maar naar de andere kant gezet en gelukt. Klokt het dat het ventiel er los op staat er er ook gewoon af te halen is?

Antwoord
Esther 2020-12-30 - 09:37

Hai Adriana,

ideaal deze Crockpot Express Pot hè?! Ik vind het zo makkelijk dat hij een slowcooker en een snelkookpan in één is. De ene keer wil je supersnel klaar zijn en de andere keer mag het de hele dag sudderen. Het klopt hoor dat het ventiel er soort van los op staat en er af te halen is. Dat is bij mij ook zo. Je hebt vast en zeker veel plezier van deze Crockpot en als nog eens iets zoets wilt maken….deze cheesecake uit de slowcooker is heerlijk!

Antwoord
Adriana Hogendoorn 2021-01-12 - 00:04

Cheesecake nog niet gemaakt maar wel de havermout met rijstemelk, appeltjes, rozijnen en kaneel. Heerlijk!
Gisteren onverwacht bezoek en toen een bevroren kip (uit braadzak) in de CP. 20 min. Op stoom en alle botjes lagen los.
Kip op rooster en 250ml water + bouillon blokje onderin.

Antwoord
Esther 2021-01-12 - 07:56

Hai Adriana,

havermout is, zeker in deze koude tijd, altijd weer heerlijk! Die kip stomen is inderdaad ook een supergoed idee. Dat zal ik onthouden.👍

Antwoord
Edith 2021-01-11 - 19:43

Hoe haal je ventiel eraf? Mij is het nog niet gelukt en ik durf niet verder te proberen? Dekseltje aan de binnenkant lukt wel.

Antwoord
Esther 2021-01-11 - 23:12

Hai Edith,

ik kan het ventiel er gewoon aftrekken. Dat gaat niet supermakkelijk, maar is wel te doen. Is ook belangrijk, want als je de deksel goed wil schoonmaken, moet alles er af. Kijk anders nog even in de gebruiksaanwijzing. Succes in elk geval!

Antwoord
Agnes 2021-02-05 - 20:54

Goedenavond,
Bedankt voor je review. Ik lees op internet wisselende dingen over de slow cook stand. De een geeft aan dat hij warmer word dan normaal en anderen weer dat hij te koud is. Wat zijn jou ervaringen? Ik twijfel nl tussen een gewone slowcooker of deze, de extra functies lijken mij handig. Ik kook inductie dus het aanbraden in de pan lijkt mij ideaal. Maar voor de rest weet ik het niet.
Ik hoor graag.
Mvg Agnes

Antwoord
Esther 2021-02-05 - 21:05

Hallo Agnes,

bedankt voor je reactie. Ik heb hiervoor een andere slowcooker gehad, die dus alleen kon “slow-cooken”. Ik moet zeggen dat ik met deze Crockpot Express pot niet het idee heb dat hij warmer wordt dan mijn vorige slowcooker. De gerechten die ik er in maak hebben het zelfde resultaat als in mijn “oude” slowcooker. Maar ik moet zeggen dat ik superblij ben met de extra functies. Het aanbraden is perfect, want dat scheelt weer een pan. En ook de snelkook functie is erg handig. Soms wil je nu eenmaal lekker snel klaar zijn 😉
Succes met het maken van je keuze Agnes.

Antwoord
Agnes 2021-02-06 - 10:12

Dank voor je reactie!

Antwoord
Edith 2021-01-12 - 14:14

staat nergens in de handleiding hoe je het er beste eraf kunt krijgen ,als ik hem omhoog trek lijkt het wel of ie vast zit.

Antwoord
Esther 2021-01-13 - 11:39

Het lijkt inderdaad of hij vast zit, maar hij kan er bij mij wel af. Maar ik kan me voorstellen dat je hem liever laat zitten. Is ook geen enkel probleem natuurlijk.

Antwoord
PN 2021-02-07 - 18:08

Ik heb ergens gelezen dat het handig is om twee afdichtingsringen te hebben, in verband met de geur van stoofpotjes die in het rubber trekt. Niet zo lekker als je daarna yoghurt wilt maken. Waar kan je die bestellen?

Antwoord
Esther 2021-02-07 - 19:59

Ik heb het inderdaad ook gelezen, maar tot nu toe heb ik er weinig last van. Ik heb geen exact antwoord voor je, maar ik zou bij de importeur navraag doen. Je zou ook bij een “onderdelenwinkel” kunnen vragen en anders via Amazon zoeken op afdichting Crockpot Express Pot.

Antwoord
Loes 2021-03-20 - 22:46

Voor yoghurt hoeft de deksel niet op de pan om het programma te starten dus daarvoor kan je ook een ander deksel pakken dat de pan afdekt. (Ik gebruik de universele glazen deksel van de action )

Bij slowcooken kan er ook een andere deksel worden gebuikt, misschien maakt dat het minder verwarrend Esther?

Antwoord
Esther 2021-03-21 - 14:44

Hallo Loes,

dat is inderdaad ook een handige tip. Ik zou dan voor yoghurt een andere deksel gebruiken en voor slowcooken de deksel die bij de pan geleverd is. Hij zit er tenslotte niet voor niets bij 😉

Antwoord
Karen Maeckelbergh 2021-04-20 - 12:11

Dag Esther kan je de machine zelfstandig aan het werk zetten als je niet thuis bent. Is dit te vertrouwen? Bv laten starten tegen 16u zodat het klaar is rond aankomsttijd

Antwoord
Esther 2021-04-20 - 12:29

Hai Karen,

Dat is een vraag die inderdaad vaak gesteld wordt. Maar dat is precies waar de slowcooker voor gemaakt is. Vroeger deden ze dat op een petroleum stelletje dat nog wel eens (lees regelmatig) brand veroorzaakte. Dat gaat hier niet mee gebeuren. Koken onder druk (dus de multicook functionaliteit) gaat zo snel, dat dit de moeite niet waard is om te doen als je weg gaat. Binnen een half uur is het meeste klaar, zelfs stoofvlees. Overigens is 16:00 te laat om de slowcooker aan te zetten als je om 18:00 ongeveer wilt eten. Kijk maar eens naar de de recepten op mijn website, dan zie je vaak een kooktijd van 6-8 uur. Ideaal als je ‘s ochtends naar je werk gaat en ‘s avonds wilt eten.

Antwoord
Aukje Dekker-Bergman 2022-03-12 - 22:59

Hallo, ik zou graag willen weten of het receptenboekje ergens te koop is en waar.

Antwoord
Esther 2022-03-13 - 11:21

Hallo Aukje, ik heb geen idee of je dat receptenboekje ergens kan kopen, ik denk het niet eerlijk gezegd. Op de website van Crockpot zelf staat wel een downloadlink van een receptenboekje, maar de buitenkant ziet er anders uit. Misschien zijn de recepten wel het zelfde. Succes!

Antwoord
Dav 2022-03-21 - 14:29

Ik denk niet dat er een indo huishouden is die geen een multi coocker heeft! Deze is ideaal! Rijst, stoofvlees, spareribs, erwtensoep, bruinebonensoep, beenderbouillon. Alles kan erin klaargemaakt worden. Idd het sauteren in de pan en daarna de pan instellen is puur gemak. Ook een fijne bijkomstigheid, bij mij staat het wel eens buiten in de buitenkeuken. Dan heb ik eens een niet naar eten geurende huiskamer 🙂

Antwoord
Esther 2022-03-21 - 21:28

Wij zijn ook nog steeds superblij met onze Crockpot Expresspot. Ik moet zeggen dat we niet zoveel last hebben van geurtjes in huis, maar zo in de buitenkeuken is wel een prima oplossing!😁

Antwoord
Ria 2022-09-13 - 11:55

Het aanschaffen van een CPE ligt voor mij ook wel in het verschiet. Zoekend en lezend vond ik ook kleine minpuntjes. Zoals ik ook in mijn crockpot slowcooker niet mag stampen, is het ook voor de CPE zeker niet aan te bevelen. De pot zou beschadigen. (Dan heb je dus een extra pan nodig.) Wat een luxe: op je gemak kiezen, nu ik een slowcooker, snelkookpan en een airfryer op het aanrecht heb staan. Grootste voordeel van de CPE ipv de slowcooker lijkt me, dat het gewicht van de binnenpot aanzienlijk minder is. Verder kunnen we altijd heel graag van je heerlijke recepten genieten.
Kookgroeten,
Ria van Beek.

Antwoord
Esther 2022-09-13 - 12:05

Hai Ria, wat leuk om van je te horen en natuurlijk ook dat jullie de recepten op het blog lekker vinden! Een multicooker vind ik inderdaad nog steeds een aanwinst. De binnenpot is inderdaad niet zo zwaar wat ik wel erg praktisch vindt. Maar je hebt gelijk, je kunt kunt geen metalen lepels/vorken/stampers gebruiken in de pan. Ik gebruik altijd een houten lepel, zodat de binnenkant niet beschadigt. Maar anders dan dat ben ik nog steeds heel blij met dit multifunctionele apparaat.

Antwoord
carin Post 2022-12-16 - 17:12

Hallo Esther

Het deksel van mijn crockpot multicooker krijg ik met geen mogelijkheid meer open.
Heb je een tip. ?

Antwoord
Esther 2022-12-16 - 17:47

Hai Carin, ai dat is niet zo fijn! Maar ik neem even aan dat de pan niet meer op druk is? Want pas als de druk er af is, gaat de veiligheidspal naar beneden om de deksel te openen. Dus dan moet je even geduld hebben, of de knop op de bovenkant opzij draaien om de stoom er uit te laten. Anders heb ik helaas geen tip voor je. Misschien even contact opnemen met Crockpot?

Antwoord

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

[script_20]