Cheesecake bakken in de Slowcooker

door Esther
Slowcooker Cheesecake

Om eerlijk te zijn gebruik ik mijn slowcooker voornamelijk voor hartige gerechten, afgezien van het overheerlijke appeltaartdessert natuurlijk! Voor stoofschotels en dergelijke is een Crockpot natuurlijk ook ideaal. Ik weet niet hoe het bij jullie is, maar ik had er gewoon nog niet eerder aan gedacht om echt een taart te bakken. Dus dan maar gelijk goed met deze slowcooker cheesecake!

Ik kwam namelijk een recept tegen van een cheesecake uit de slowcooker. Ideaal natuurlijk, want zo’n cheesecake gaart door middel van een waterbad. Normaal gesproken doe je dat in de oven in een bak met water. Ik moet zeggen, ik vind dat altijd wel een beetje een gedoe. In de slowcooker zit je cheesecake lekker knus en rustig in een warm bad om zo lekker smeuïg en zijdezacht te worden. Je gebruikt daar een rooster voor en als die niet meegeleverd is met je slowcooker, kun je dat zelf makkelijk oplossen met aluminiumfolie. Alleen er even om denken dat de bodem niet het water raakt. Zo voorkom je een zompige en natte koekbodem. Dat zou jammer zijn van zo’n lekkere taart.

Overigens is die bodem helemaal niet moeilijk te maken. Deze is namelijk gewoon gemaakt van verkruimelde koekjes en boter. Ik koos voor Bastogne koeken, maar je kunt natuurlijk ook voor je eigen favoriet kiezen. Speculaas, meergranenkoeken en digestives werken ook altijd prima als taartbodem. En afgezien van de roomkaas en kwark heb je de andere ingrediënten waarschijnlijk al gewoon in huis. Dus wat let je…. tover je slowcooker om in je eigen bakkerij en serveer dit weekend deze heerlijke cheesecake!

Cheesecake bakken in de Slowcooker

0 van 0 stemmen
Porties

12

porties
Voorbereidingstijd

15

minuten
Kooktijd

7

uren 
Totale tijd

7

uren 

15

minuten
Kook modus

Dit houdt het scherm aan

Ingrediënten

  • Voor de bodem
  • 100 gram Bastogne koeken

  • 50 gram ongezouten boter, gesmolten

  • 20 gram kristalsuiker

  • Voor de vulling
  • 450 gram roomkaas

  • 100 gram kristalsuiker

  • 20 gram bloem

  • 1 theelepel vanille-extract

  • 2 grote eieren, kamertemperatuur

  • 125 ml yoghurt, zure room of kwark

Bereiding

  • Bedek de bodem van een springvorm van 15 cm met bakpapier en vet de vorm in. Vouw aluminiumfolie over de onderkant en zijkant van de springvorm. Eventueel gebruik je een tweede laag. Dit zorgt ervoor dat er geen water in je springvorm kan komen of er uit kan lopen. Zo voorkom je dus de “soggy bottom”. 😉
  • Bij mijn Crockpot slowcooker werd een klein rekje meegeleverd dus ik zet mijn springvorm daar straks op. Heb je dat niet? Maak dan van aluminiumfolie 3 balletjes van ongeveer 1 cm hoog en leg deze alvast in je slowcooker. Vul de slowcooker met water ter hoogte van de balletjes.
  • Verkruimel de koeken in een blender en roer hier de gesmolten boter en de suiker door. Bedek de bodem van de springvorm met het koekmengsel en druk goed aan met een lepel.Slowcooker Cheesecake Koekbodem
  • Voor de vulling mix je de roomkaas, de suiker, de bloem en het vanille-extract tot deze mooi glad en egaal is. Voeg nu één voor één de eieren toe en mix opnieuw tot deze volledig zijn opgenomen door het mengsel. Als laatste doe je de yoghurt erbij en schraap je de randen van de kom nog even schoon. Mix nogmaals.
  • Giet het roomkaas mengsel op de koekbodem in de springvorm en strijk glad. Je kan het zo laten of zoals ik heb gedaan wat frambozenjam erdoor “swirlen”. In de tips vertel ik je hoe je dat doet. Slowcooker Cheesecake RoomkaasSlowcooker_Cheesecake_Swirls
  • Zet de vorm op het rooster of de balletjes van aluminiumfolie in de slowcooker. Vouw een schone theedoek om de deksel om het teveel aan condens op te vangen.Slowcooker Cheesecake met Theedoek
  • Bak de cheesecake 2 uur op high (dit kan niet op low) en laat daarna nog 1 uur afgedekt in de slowcooker staan. Laat de cheesecake in de vorm op een rooster zeker 4 uur afkoelen voordat je de ring verwijdert. Je kan hem zelfs een nachtje laten staan voor de zekerheid. Verwijder voorzichtig de rand, haal de cheesecake van het bakpapier en zet om een mooi bord. Enjoy!

Tips

  • Je kunt deze cheesecake wat extra’s geven. Als je het roomkaasmengsel hebt gladgestreken doe je een paar kleine schepjes frambozenjam er op. Trek er dan met een prikker doorheen voor mooie swirls.
  • Kijk liever niet en anders pas tegen het einde van de baktijd onder de deksel om het stoomproces niet te verstoren.
  • Je kunt ook andere koekjes gebruiken, zoals digestives of volkorenkoekjes als je dat lekkerder vindt.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @gezinoverdekook op Instagram

Lekker recept?

Volg @gezinoverdekook op Pinterest

Altijd op de hoogte?

Volg Gezin over de Kook op Facebook

Dit recept komt oorspronkelijk van Martha Stewart, maar heb ik aangepast naar Nederlandse maten en ingrediënten.

Slowcooker Cheesecake
Slowcooker Cheesecake
NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!



Misschien vind je dit ook leuk:

9 reacties

Sylvia 2020-07-31 - 22:48

Als je een rekje hebt, moet je de pan ook vullen met water?.?

Antwoord
Esther 2020-07-31 - 23:31

Hai Sylvia, jazeker. Het water zorgt voor stoom en dat is wat je cheesecake uiteindelijk gaart. Zo’n rekje scheelt je wel weer aluminiumfolie-balletjes maken!

Antwoord
Hennie 2020-08-01 - 07:31

Ziet er super lekker uit. Ga de taart zeker maken. Moet het ventiel op seal of open?

Antwoord
Esther 2020-08-01 - 15:34

Hai Hennie, je hebt blijkbaar een Crockpot Express Pot. Dit is een slowcooker en snelkookpan ineen. Omdat dit taartje met de slowcooker wordt gemaakt, moet het ventiel dus open. Succes!

Antwoord
Marianne Van den Boogaard 2020-12-11 - 14:06

Hoi hoi
Ik heb hem vandaag gemaakt. Staat nu nog in de sc.
Ik heb zure room gebruikt maar daar kon ik niet de jam door doen. Het viel er gelijk door. Kan dit wel als je de kwark of yoghurt gebruikt?

Gr marianne

Antwoord
Esther 2020-12-11 - 14:12

Hai Marianne, leuk dat je ook die lekkere Cheesecake maakt. Het zou niet uit moeten maken of je zure room of yoghurt of kwark gebruikt. Het enige dat ik kan bedenken is dat de klodder jam te groot was. Ik neem aan dat je de verhouding van de rest van ingrediënten wel goed hebt. Eet smakelijk voor straks in elk geval.

Antwoord
Marlies 2021-09-11 - 12:54

Hoi… Het beslag ziet er heerlijk uit. Moet de Crockpot na twee uur echt uit, of mag hij nog een uurtje op warmhoudstand blijven staan?

Antwoord
Esther 2021-09-11 - 13:13

Hai Marianne,

zelfs het beslag is inderdaad al lekker, dus dat belooft wat! In principe moet de slowcooker uit na 2 uur, maar heel even wat langer op de warmhoudstand kan geen kwaad. Ik heb het zelf nooit gedaan, maar de structuur zou wat steviger kunnen worden doordat het wat langer gaart. Ik zou zeggen probeer het eens uit en laat het me weten.Succes en lekker smullen straks!

Antwoord
Dean-2009 2020-12-31 - 11:54

Dit ziet er heerlijk uit en ga ik zeker proberen👍

Antwoord

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

[script_21]