Haal Mexico in huis met dit Albondigas recept

door Esther
Albondigas

De Mexicaanse keuken wordt steeds populairder in Nederland en dat merk je aan het grote assortiment Mexicaanse productend at je in de supermarkt kunt vinden. Vaak kiezen mensen dan voor burrito’s of tortilla’s, maar deze keer heb ik gekozen voor dit Albondigas recept.

Albondigas zijn kleine Mexicaanse gehaktballetjes in een pittige tomatensaus. En met pittig bedoel ik in dit geval niet per sé scherp, maar wel vol smaak! In de tomatensaus heb ik een rood pepertje, maar in Mexico kiezen ze ook vaak voor chipotle pepertjes uit blik. Je zou deze misschien in de toko kunnen vinden, maar in de supermarkt ben ik ze nog niet tegengekomen. Vandaar dus de keuze voor een rood pepertje.

Door zowel gebruik te maken van verse tomaten, tomaten uit blik als tomatenpuree, krijg je een heerlijke volle en rijke tomatensaus. Zorg ervoor dat je deze goed zeeft en niet te snel stopt. Zonde om veel pulp weg te gooien, terwijl er nog zoveel saus van gemaakt kan worden toch? Als je het jezelf nog wat makkelijker wil maken, kun je ook gebruik maken van een passeerzeef, dat scheelt je veel roerwerk in elk geval.

Wij aten deze albondigas met een frisse salade, rijst en wat nacho’s, maar je kunt dit natuurlijk ook serveren met bonen, mais en tortilla’s. Ik kan me zelfs voorstellen dat dit heerlijk is over de pasta, hoewel dat dan eerder Italiaans dan Mexicaans is. Overigens heb ik ook een heerlijk recept voor Italiaanse gehaktballetjes met kaas. En wanneer je de albondigas nog wat kleiner maakt, misstaan ze ook niet op de borreltafel. Variaties genoeg dus!

Met dit albondigas recept zet je eens wat anders uit de Mexicaanse keuken op tafel. Hoe ga jij deze Mexicaanse gehaktballetjes eten?

Haal Mexico in huis met dit Albondigas recept

Porties

8

porties
Voorbereidingstijd

15

minuten
Kooktijd

40

minuten
Totale tijd

1

uur 

5

minuten

Ingrediënten

  • 1 kilo roma tomaten

  • 1 blik tomatenblokjes

  • 1 kleine ui

  • 2 teentjes knoflook

  • 1 rode peper

  • 1 theelepel gedroogde oregano

  • 1 theepel zwarte peper

  • ½ theelepel kruidnagelpoeder

  • 1 kilo half om half gehakt

  • 1 (oude) witte boterham

  • 1 ei

  • 100 ml water

  • 12 kappertjes

  • 2 steeltjes peterselie

  • zout en peper

Bereiding

  • Snijd de tomaten in helften en doe ze met de knoflook, ui, de helft van de oregano, kruidnagel, zwarte peper, rode peper en een beetje water in een blender. Mix tot het een gladde massa is en giet het daarna door een zeef. Roer met een houten lepel, zodat je zoveel mogelijk saus overhoudt.
  • Verhit de olie in een grote braadpan en bak het tomatenmengsel in de olie tot de kleur mooi diep rood is, ongeveer 10 minuten. Breng de saus verder op smaak met peper en zout. Zet ½ kopje saus apart. Zet het vuur laag en laat onder af en toe roeren, sudderen.
  • Snijd het brood in stukjes en doe deze ongeveer 8 minuten in een kom met het water. Knijp het overtollige water eruit. Meng in een grote kom het vlees, zout en peper, de rest van de oregano, de fijngesneden kappertjes, het vochtige brood, het ei en een eetlepel van de gereserveerde tomatensaus. Kneed dit goed door elkaar zodat je gehaktballetjes kunt maken die stevig zijn, maar niet droog. Voeg indien nodig wat extra saus toe.
  • Draai de gehaktballetjes van het gehaktmengsel. Ze moeten iets groter zijn dan een golfbal. Doe alle gehaktballetjes in één keer in de sudderende tomatensaus. Zorg dat de gehaktballetjes in één laag in de pan passen. zet het vuur middelhoog en kook de gehaktballetjes gedurende 30 minuten, tot het vlees gaar en stevig is. Als de saus de gehaktballetjes niet volledig bedekt, kook ze dan 15 minuten, draai ze om en kook de andere kant ook 15 minuten.
  • Knip wat peterselie boven de saus en serveer met witte rijst, sla en nacho’s. Eet smakelijk!
Albondigas
Albondigas
NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!



Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

Ik ben dol op cookies, dus ik eet ze niet alleen, maar gebruik ze op deze website om content en advertenties te plaatsen, om functies voor social media te bieden en om mijn websiteverkeer te analyseren. Klik op "Accepteer" om verder te gaan op deze website. Accepteer Lees meer