Slowcooker Moussaka: geniet van de Griekse keuken!

door Esther
Slowcooker Moussaka

Het is geen geheim, jullie weten dat ik dol ben op koken in de slowcooker: makkelijk en heerlijk eten waar je geen omkijken naar hebt. Ik heb mijn slowcooker al jaren en hoewel ik er best tevreden mee was, wilde ik toch eens wat anders. Ik kwam de Crockpot Express Pot tegen en was eigenlijk direct verkocht! Een een van de eerste gerechten die ik er in maakte was slowcooker moussaka.

Crockpot Express Pot

Naast het feit dat dit een gewone slow cooker is, kun je hem ook als snelkookpan gebruiken, de express functie. Je stoofvlees is dan al in een halfuurtje klaar. Ook kun je de heerlijkste nagerechten en zelfs yoghurt maken. En wat helemaal handig is, is dat je in de pan vlees kan aanbraden, voordat je verder gaat met de slowcookfunctie. Dat scheelt weer een extra pan op het fornuis! Dit is geen reclamepraatje, maar ik ben er tot nu toe erg blij mee. Mocht je geïnteresseerd zijn, ik heb er ook even een review over geschreven.

Slowcooker moussaka maken

Voor vandaag wilde ik weer eens een lekker mediterraans gerecht maken en ik dacht dus meteen aan moussaka. Toegegeven, vooraf is het even een klusje, omdat je de gehaktsaus en bechamelsaus moet maken. Maar als het gerecht ‘s avonds op tafel staat is het Genieten met een grote Griekse G! Dit recept behoort inmiddels tot één van de favoriete recepten op mijn blog. Blijkbaar zijn wij niet de enigen die hier van smullen en behoort dit tot de lekkerste recepten.

Ook al kun of wil je dit jaar niet op vakantie, haal een beetje Griekenland naar Nederland en maak deze lekkere moussaka in je eigen slowcooker of in de oven.

Oh ja, bij gebrek aan harde Griekse kaas, heb ik gekozen voor Parmezaanse kaas. Laat ze het maar niet horen in Griekenland! 😁

Slowcooker Moussaka: geniet van de Griekse keuken!

0 van 0 stemmen
Porties

4

porties
Voorbereidingstijd

30

minuten
Kooktijd

40

minuten
Totale tijd

1

uur 

10

minuten
Kook modus

Dit houdt het scherm aan

Ingrediënten

  • 1 1 aubergine

  • 400 gram 400 aardappelschijfjes

  • Voor de saus
  • 300 gram 300 rundergehakt

  • 1 1 rode ui

  • 2 teentjes 2 knoflook

  • 2 eetlepels 2 tomatenpuree

  • 1 blik 1 tomatenblokjes

  • ½ glas ½ rode wijn*

  • 1 1 laurierblaadje

  • 1 1 kaneelstokje

  • 1 theelepel 1 gedroogde oregano of 2 takjes verse oregano

  • 1 1 bouillonblokje

  • Versgemalen zwarte peper

  • Voor de bechamelsaus
  • 500 ml 500 volle melk

  • 50 gram 50 boter

  • 60 gram 60 bloem

  • 1 snufje 1 nootmuskaat

  • 1 1 eierdooier

  • 50 gram 50 Parmigiano-Reggiano

Bereiding

  • Gehaktsaus
  • Snipper de ui en fruit deze glazig in een beetje olijfolie. Snijd de knoflook fijn en doe deze samen met het gehakt bij de ui. Bak dit op hoog vuur totdat het gehakt gaar is en bruin begint te worden.
  • Voeg de tomatenpuree toe en bak even mee. Doe het blik tomatenblokjes, de rode wijn, het laurierblaadje, het kaneelstokje en de oregano erbij en roer goed. Verkruimel het bouillonblokje erboven en breng op smaak met peper.
  • Snijd de aubergine in dunne plakken.
  • Vet de binnenkant van de slowcooker licht in. Bedek de bodem en zijkant van de slowcooker met de aardappelschijfjes. Zorg dat er elkaar allemaal een beetje overlappen, maar niet op elkaar geplakt zitten.Moussaka aardappelschijfjes
  • Verdeel de helft van de gehaktsaus over de aardappels. Verdeel de aubergine over de gehaktsaus en bedek de aubergine met de rest van de saus.Moussaka Gehaktsaus
  • Bechamelsaus
  • Voor de bechamelsaus gebruik je een steelpan met een dikke bodem. Smelt hierin de boter op een middelhoog vuur. Voeg dan in één keer alle bloem toe en roer dit goed met een houten lepel. Zet het vuur een beetje hoger en blijf continu roeren, de kans op aanbranden is namelijk groot! Na een paar minuten zie je dat het “deegje” wat begint te glanzen. De bloem is gaar, dus je kunt nu in een continue straal de melk erbij gieten, terwijl je blijft roeren. Een paar extra handen kan makkelijk zijn, want bij mij wil de pan nog wel eens aan de wandel gaan!
  • Als alle melk is opgenomen heb je een dikke saus gekregen. Laat dit nog even goed verwarmen en vergeet ook nu niet te roeren. Voeg de nootmuskaat en de kaas toe en nogmaals goed door. Haal de pan van het vuur en kluts de eierdooier in een beker. Giet de eierdooier, terwijl je weer roert, door de bechamelsaus. Roer je niet? Dan heb je straks omelet in je saus!
  • Proef de saus en voeg eventueel naar smaak nog wat zout of nootmuskaat toe. Giet de saus in de slowcooker op het gehaktmengsel en strijk glad.Moussaka Bechamelsaus
  • Zet de slowcooker 5 uur op stand hoog of 8-10 uur op stand laag en geniet vanavond van je Griekse Moussaka! Serveer met een frisse salade van tomaat, komkommer, een beetje feta en/of olijven en ijsbergsla.

Tips

  • * De wijn kan weggelaten worden als je dit gerecht aan jonge kinderen serveert
  • ** Het gerecht kun je ook zonder slowcooker maken. Zorg er dan wel voor dat je de aubergine plakken van tevoren grilt en bouw het geheel op in een ruime ovenschaal. Zet dit ongeveer 60 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden. De bovenkant is dan licht goudbruin.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @gezinoverdekook op Instagram

Lekker recept?

Volg @gezinoverdekook op Pinterest

Altijd op de hoogte?

Volg Gezin over de Kook op Facebook

Slowcooker Moussaka
NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!



Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

[script_21]