Een échte kerstcake: fruitcake met Baileys

door Esther
Kerst fruitcake met baileys

Het is een echte traditie in Engeland tijdens de kerst is toch wel de kerstcake. Dit recept voor fruitcake met Baileys is een super lekkere en makkelijke variatie hierop.

De recepten voor fruitcake zijn eindeloos en iedere familie heeft hierin wel zijn eigen traditie. Vaak wordt er al in november begonnen met het maken van de cake, waarna hij bewaard wordt tot kerst. In de tussenliggende periode wordt hij dan wekelijks dronken gevoerd met extra alcohol.

Want ja de kerstcake wordt traditioneel gemaakt met sterke drank zoals rum, brandy of likeur. Niet echt geschikt voor kinderen dus. Maar er zijn ook versies waarbij de alcohol vervangen wordt door sterke thee. In dit recept wilde ik de traditionele fruitcake eren en ik gebruik daarvoor Baileys. Dit combineert goed met al het gedroogde fruit en de meeste mensen vinden de smaak van Baileys lekker.

Er gaat nogal wat gedroogd fruit in deze fruitcake, maar liefst 1 kilo! Ik heb gekozen voor een combinatie van krenten, rozijnen, gedroogde abrikozen en cranberries. Maar voel je vrij om je eigen combinatie te maken met alles wat je lekker vindt.

Introduceer een nieuwe traditie in jouw familie en maak deze Kerst je eigen fruitcake met Baileys. Ben je niet zo van de cake en wil je liever iets kleiners? Dan zijn deze kerstkransjes echt jouw ding!

Fruitcake met baileys

Porties

12

porties
Voorbereidingstijd

10

minuten
Baktijd

2

uren 
Totale tijd

2

uren 

10

minuten

Een échte traditionele fruitcake met Baileys, een heerlijke kerstcake.

Ingrediënten

  • 1 kg gemengde droge vruchten (ik koos voor gelijke delen krenten, rozijnen, cranberries en gedroogde abrikozen)

  • 200 ml Baileys

  • 500 ml water

  • 50 gram roomboter

  • 3 eieren

  • 1 theelepel kaneel

  • snuf nootmuskaat

  • 1 sinaasappel

  • 1 citroen

  • 50 gram bruine basterdsuiker

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel

Bereiding

  • Begin een dag van tevoren. Doe het gedroogde fruit, de Baileys en het water in een kom en roer alles goed door. Dek af en zet het geheel minimaal een nacht in de koelkast.
  • Vet een springvorm van 24 cm goed in en bekleed de bodem met bakpapier. Verwarm de oven voor op 150 graden.
  • Smelt de boter en roer ondertussen in een andere kom de eieren met de kaneel, nootmuskaat en zout door elkaar. Boen de sinaasappel en citroen schoon en rasp de schil van beide. Voeg de basterdsuiker, rasp en zelfrijzend bakmeel toe aan het gedroogde fruit en roer door elkaar. Voeg dan de geklutste eieren toe en roer nogmaals goed door. Voeg als laatste de gesmolten boter toe en roer nog een keer goed door.
  • Giet het beslag in de vorm, strijk glad en bak de fruitcake 120 minuten in de oven. Test met een satéprikker of deze er droog uit komt. Laat even in de vorm op een rooster afkoelen. Verwijder daarna de buitenrand en laat verder afkoelen. Eet smakelijk!

Tips

  • Deze cake is verpakt in folie lang houdbaar.
  • Eet de cake zo of versier hem met wit glazuur of een beetje poedersuiker.
Kerst fruitcake met baileys
Kerst fruitcake met baileys
Kerst fruitcake met baileys
Bewaar dit recept op Pinterest
NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!



Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

Ik ben dol op cookies, dus ik eet ze niet alleen, maar gebruik ze op deze website om content en advertenties te plaatsen, om functies voor social media te bieden en om mijn websiteverkeer te analyseren. Klik op "Accepteer" om verder te gaan op deze website. Accepteer Lees meer