Makkelijk Mac ‘n Cheese recept

door Esther
Mac 'n Cheese

Herken je dit? Je moet iets bedenken voor het avondeten en deze keer wil je geen gezeur aan tafel én kinderen die alles zonder mopperen opeten. Dus geen gedoe, maar ook iets dat bij volwassenen in de smaak valt. Dit Mac ‘n Cheese recept oftewel macaroni met kaas is de truc!

Mijn kinderen zijn gelukkig over het algemeen niet zo lastig, maar af en toe wordt er ook hier met veel gezucht (aardappelpuree) en gesteun (doperwtjes) het bord nét niet helemaal leeg gegeten. En ja, daar kan ik heel lang tegen en bedenk creatieve manieren (verborgen groenten of ovenschotel anyone?) om toch de nodige vitaminen binnen te krijgen. En dan past er soms best een gerecht tussen dat gewoon iedereen lekker vindt. Hoewel macaroni en kaas niet zo zuinig is qua calorieën, is het wel vegetarisch. Wanneer je het serveert met sla maak je er toch een redelijk gezonde combi van.

Wist je trouwens dat je deze macaroni niet zo snel in Italië op de menu zult vinden? Mac ‘n Cheese is een typisch Amerikaans gerecht, maar ik heb het een klein beetje Italiaanser gemaakt door de tijm en pecorino kaas. Uiteraard staat het je vrij om een andere kaas zoals Parmezaanse kaas of Cheddar te gebruiken, als het maar goed kan smelten. Macaroni met kaas leent zich sowieso uitstekend voor het opmaken van restjes! Onderstaand recept is geïnspireerd door de recepten van Jamie Olivier en Nigella Lawson.

Mijn Mac ‘n Cheese is dus een persoonlijke variatie op twee bekende recepten. En dat is gelijk de kracht van dit gerecht. Varieer met soorten kaas, verwerk er eens hamblokjes in of andere kruiden. Maak er dus je eigen variatie op of verwerk er restjes in. Ben jij dol op macaroni met kaas? Maak dan vooral eens mac ‘n cheese en geef er een eigen twist aan.

Mac ‘n Cheese

Porties

4

porties
Voorbereidingstijd

30

minuten
Kooktijd

40

minuten
Totale tijd

1

uur 

10

minuten

Ingrediënten

  • 50 g boter

  • 3 eetlepels bloem

  • 4 teentjes knoflook, gepeld en klein gesneden

  • 3 laurierblaadjes

  • 1/2 liter halfvolle melk

  • 1/2 liter groentenbouillon (warm)

  • 300 g gedroogde macaroni of penne

  • 150 g geraspte oude kaas

  • 100 g vers geraspte Pecorino kaas

  • 1 1/2 theelepel tijm + nog 1 theelepel

  • 3 flinke handen witte broodkruimels

  • olijfolie

Bereiding

  • Breng een grote pan water aan de kook en verwarm de oven voor op 220 ºC. Smelt de boter in een pan op middelhoog vuur, doe de bloem erbij en roer tot je een pasta hebt. Doe er de knoflook bij en roer dit samen ongeveer 2 minuten. Doe er dan de laurierblaadjes bij en roer de melk en bouillon er beetje bij beetje door om een mooie gladde saus te maken. Wanneer de saus kookt zet je het vuur laag en laat je het met af en toe roeren nog een beetje inkoken.

  • Doe de macaroni in de pan kokend water en kook deze volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat de pasta uitlekken en doe hem onmiddellijk terug in de pan. Zet het vuur laag. Giet de saus er bij en roer goed door. Roer de geraspte kazen (houd 50 gram oude kaas achter) en de tijmblaadjes er door. Proef even en breng op smaak met wat peper en eventueel zout.

  • Giet de macaroni in een ovenvaste schaal en strooi hier de resterende geraspte kaas over.  Zet de macaroni 30 minuten in de oven tot er een mooie goudbruine krokant korst op zit en je keuken heerlijk ruikt!

  • Verwarm in een koekenpan wat olijfolie en bak op matig vuur de broodkruimels met de tijm goudbruin en krokant. Serveer dit naast de schaal met macaroni om er naar wens overheen te scheppen.

Mac n Cheese bovenaanzicht

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

Ik ben dol op cookies, dus ik eet ze niet alleen, maar gebruik ze op deze website om content en advertenties te plaatsen, om functies voor social media te bieden en om mijn websiteverkeer te analyseren. Klik op "Accepteer" om verder te gaan op deze website. Accepteer Lees meer