Slowcooker worteltaart met ananas, kokos en hazelnoten

door Esther
Slowcooker worteltaart

Dat je niet alleen de heerlijkste soep en stoofschotel in de slowcooker kunt maken wist je misschien al. Zo heb ik al eens een superlekkere cheesecake uit de slowcooker getoverd. Deze keer maak ik een heerlijke slowcooker worteltaart uit. Zo smeuïg, zoet en zacht heb je nog nooit een carrotcake gegeten.

Waarom worteltaart bakken in de slowcooker?

Waarom zou je bakken in de slowcooker als je dat ook in een oven kunt doen? Voor mij geldt in de eerste plaats: gewoon omdat het kan. Ik vind het gewoon leuk om uit te proberen of het lukt. Een slowcooker is natuurlijk gemaakt om gerechten langzaam te garen op relatief lage temperatuur. In de oven bak je op een wat hogere temperatuur. Dus het is dan interessant om te ontdekken wat er gebeurt als je een cake gaat “bakken” in de slowcooker. Koekjes en dergelijke lukt niet, maar een zacht baksel vaak wel.

Een ander voordeel is, dat je ook je oven vrij hebt voor andere dingen. Deze wortelcake is zeer geschikt om te serveren tijdens de feestdagen zoals Kerst. Maar als je je cake in de oven bakt, kun je niet tegelijkertijd het avondeten in die oven zetten. Pak je slowcooker er bij en je kunt twee dingen tegelijk klaar maken.

Geen gewone wortelcake

Dit slowcooker worteltaart is overigens net even anders dan anders. Door de toevoeging van appelmoes, ananas, kokos en hazelnoten krijg je een hele rijke en smaakvolle cake. Al deze smaken combineren erg goed samen. De taart blijft lekker smeuïg en ietwat sticky.

In een bakvorm of niet?

Ik heb een ronde slowcooker, eigenlijk een multicooker de Crockpot Express Pot CR051. Hierdoor kan ik deze taart direct in mijn slowcooker bakken. Heb je een ovale slowcooker dan kun je er voor kiezen om een ovale cake te bakken of een springvorm gebruiken die precies in je slowcooker past. Ook die springvorm moet je dan wel even voorzien van bakpapier.

Ga jij deze slowcooker worteltaart ook maken? Laat het me weten en deel je foto’s!

Digitale uitgave Slowcooker Kookboek

Meer recepten in het digitale slowcooker kookboek!

In het slowcooker kookboek van Gezin over de Kook vind je nog veel meer recepten. Een aantal bekende, vertrouwde recepten zoals slowcooker erwtensoep of stoofpeertjes, maar ook veel gloednieuwe recepten die niet op mijn blog staan (en daar ook niet op komen) zoals Zwitsere sukade. Bestel hem nu en je kunt het kookboek direct downloaden.

Smeuïge wortelcake uit de slowcooker

0.0 van 0 stemmen
Porties

12

porties
Voorbereidingstijd

15

minuten
Kooktijd

4

uren 
Totale tijd

4

uren 

15

minuten
Kook modus

Dit houdt het scherm aan

Ingrediënten

  • 250 gram appelmoes

  • 300 gram suiker

  • 3 eieren

  • 250 gram bloem

  • 1 theelepel baking soda

  • theelepel bakpoeder

  • 1 zakje vanillesuiker of vanilleextract

  • theelepel kaneel

  • ½ theelepel zout

  • 3 wortels van gemiddeld formaat (ongeveer 300 gram)

  • 100 gram geraspte kokos

  • 1 blikje ananasstukjes (uitlekgewicht 140 gram)

  • 100 gram hazelnoten (zonder vlies)

  • Roomkaasglazuur en topping
  • 1 bakje roomkaas van 225 gram

  • 300 gram poedersuiker

  • 125 gram boter op kamertemperatuur

  • 1 zakje vanillesuiker

  • 25 gram geraspte kokos

Bereiding

  • Rasp de wortels fijn. Laat de ananasstukjes goed uitlekken en snijd deze in kleine stukjes. Hak de hazelnoten fijn.
  • Doe een vel bakpapier in je slowcooker en vouw dit langs de zijkanten omhoog. Vet het bakpapier lichtjes in. Gebruik je een springvorm, zorg dan dat je deze met bakpapier bekleedt, de slowcooker dan natuurlijk niet.
  • Mix de appelmoes, suiker en eieren goed door elkaar met een mixer.
  • Mix er op lage snelheid de bloem, baking soda, bakpoeder, zout, kaneel en vanillesuiker doorheen.
  • Doe de wortel, ananasstukjes, kokosrasp en hazelnoten er bij en roer dit met een spatel goed door.
  • Giet het beslag in de met bakpapier beklede slowcooker. Zet de slowcooker op LOW en bak de cake in 3,5 tot 4 uur gaar. De cake is lekker kleverig, dus een prikker zal niet helemaal droog er uit komen als je gaat testen. Maar het midden zou stevig moeten aanvoelen.
  • Haal indien mogelijk de binnenpot uit de slowcooker en zet deze op een rooster. Laat de cake nog zo’n 30 minuten in de binnenpot van de slowcooker om af te koelen. Haal daarna de cake met het bakpapier uit de slowcooker en laat dit op een rooster helemaal afkoelen voordat je verder gaat.
  • Roomkaas glazuur
  • Mix de roomboter met de roomkaas en vanillesuiker luchtig en romig. Voeg de poedersuiker toe en mix nog zo’n 3 minuten totdat je een smeuïg geheel hebt.
  • Als je wilt kun je de cake doormidden snijden en ook de binnenkant bedekken met glazuur. Bedek vervolgens de zijkant en de bovenkant. Als het glazuur nog erg vloeibaar is, zet je het een tijdje in de koelkast om steviger te worden.
  • Doe de kokos in een koekenpan en rooster dit lichtbruin. Let op: blijf er bij want het kleurt vrij snel. Strooi de geroosterde kokos over de bovenkant van de taart. Eet smakelijk!

Tips

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @gezinoverdekook op Instagram

Lekker recept?

Volg @gezinoverdekook op Pinterest

Altijd op de hoogte?

Volg Gezin over de Kook op Facebook

Slowcooker worteltaart
Slowcooker worteltaart
Pinterest pin slowcooker worteltaart
Bewaar dit recept op Pinterest

2 reacties

Eva 10 november 2020 - 07:34

Vraag me af hoe groot de wortels moeten zijn, neem aan winterwortels? Ik hoor het graag van je. Ga het recept gauw eens proberen, ben dol op carrot cake!

Antwoord
Esther 10 november 2020 - 07:55

Hai Eva,

bedankt voor je reactie en deze versie van carrotcake moet je inderdaad eens proberen. Ik heb een gemiddeld formaat wortels gebruikt. Niet van die kleine dunne, maar ook niet de de supergrote hele dikke winterwortels. Achteraf gezien had ik even moeten wegen, maar ja ik was zo lekker aan het bakken, dat ben ik dus vergeten. 😉
Succes met bakken en ik ben benieuwd wat je van deze versie vindt.

Groetjes

Esther

Antwoord

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

Misschien vind je dit ook leuk: