Smeuïge wortelcake maken in de slowcooker

door Esther
wortelcake

Dat je niet alleen de heerlijkste soep en stoofschotel in de slowcooker kunt maken wist je misschien al. Zo heb ik al eens een superlekkere cheesecake uit de slowcooker getoverd. Maar je kunt ook een gewone cake in de slowcooker maken. Ik kwam dit recept tegen voor een wortelcake uit de slowcooker en hebt dit nog een beetje extra gegeven. Zo smeuïg en zacht heb je nog nooit een carrotcake gegeten.

Waarom zou je bakken in de slowcooker als je dat ook in een oven kunt doen? Voor mij geldt in de eerste plaats: gewoon omdat het kan. Ik vind het gewoon leuk om uit te proberen of het lukt. Een slowcooker is natuurlijk in de eerste plaats gemaakt om gerechten langzaam te garen op relatief lage temperatuur. In de oven bak je op een wat hogere temperatuur. Dus het is dan interessant om te ontdekken wat er gebeurt als je een cake gaat “bakken” in de slowcooker. Een ander voordeel is, dat je ook je oven vrij hebt voor andere dingen. Deze wortelcake is zeer geschikt om te serveren tijdens de feestdagen. Maar als je je cake in de oven bakt, kun je niet tegelijkertijd het avondeten in die oven zetten. Pak je slowcooker er bij en je kunt twee dingen tegelijk klaar maken.

Dit wortelcake recept is overigens net even anders dan anders. Door de toevoeging van appelmoes, ananas, kokos en hazelnoten krijg je een hele rijke en smaakvolle cake. Hij blijft lekker smeuïg en ietwat sticky. Doordat je hem in de slowcooker bakt en hiervoor bakpapier gebruikt, is de buitenkant wat grilliger dan bij gebruik van een bakvorm. Wat mij betreft niet erg, het hoeft niet per sé superstrak bij deze cake.

Ga jij deze wortelcake uit de slowcooker ook maken? Laat het me weten en deel je foto’s!

Smeuïge wortelcake uit de slowcooker

0 van 0 stemmen
Porties

12

porties
Voorbereidingstijd

15

minuten
Kooktijd

4

uren 
Totale tijd

4

uren 

15

minuten
Kook modus

Dit houdt het scherm aan

Ingrediënten

  • 250 gram appelmoes

  • 300 gram suiker

  • 3 eieren

  • 250 gram bloem

  • 1 theelepel baking soda

  • 1 ½ theelepel bakpoeder

  • 1 zakje vanillesuiker of vanilleextract

  • 1,5 theelepel kaneel

  • ½ theelepel zout

  • 3 wortels van gemiddeld formaat

  • 100 gram geraspte kokos

  • 1 blikje ananasstukjes

  • 100 gram hazelnoten

  • Roomkaasglazuur en topping
  • 1 bakje roomkaas van 225 gram

  • 300 gram poedersuiker

  • 125 gram boter op kamertemperatuur

  • 1 zakje vanillesuiker

  • 25 gram kokos

Bereiding

  • Rasp de wortels fijn. Laat de ananasstukjes goed uitlekken en snijd deze in kleine stukjes. Hak de hazelnoten fijn.
  • Doe een vel bakpapier in je slowcooker en vouw dit langs de zijkanten omhoog. Vet het bakpapier lichtjes in.
  • Mix de appelmoes, suiker en eieren goed door elkaar met een mixer.
  • Mix er op lage snelheid de bloem, baking soda, bakpoeder, zout, kaneel en vanillesuiker doorheen.
  • Doe de wortel, ananasstukjes, kokosrasp en hazelnoten er bij en roer dit met een spatel goed door.
  • Giet het beslag in de met bakpapier beklede slowcooker. Zet de slowcooker op LOW en bak de cake in 3,5 tot 4 uur gaar. De cake is lekker kleverig, dus een prikker zal niet helemaal droog er uit komen als je gaat testen. Maar het midden zou stevig moeten aanvoelen.
  • Haal indien mogelijk de binnenpot uit de slowcooker en zet deze op een rooster. Laat de cake nog zo’n 30 minuten in de binnenpot van de slowcooker om af te koelen. Haal daarna de cake met het bakpapier uit de slowcooker en laat dit op een rooster helemaal afkoelen voordat je verder gaat.
  • Roomkaas glazuur
  • Mix de roomboter met de roomkaas en vanillesuiker luchtig en romig. Voeg de poedersuiker toe en mix nog zo’n 3 minuten totdat je een smeuïg geheel hebt.
  • Als je wilt kun je de cake doormidden snijden en ook de binnenkant bedekken met glazuur. Bedek vervolgens de zijkant en de bovenkant. Als het glazuur nog erg vloeibaar is, zet je het een tijdje in de koelkast om steviger te worden.
  • Doe de kokos in een koekenpan en rooster dit lichtbruin. Let op: blijf er bij want het kleurt vrij snel. Strooi de geroosterde kokos over de bovenkant van de taart. Eet smakelijk!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @gezinoverdekook op Instagram

Lekker recept?

Volg @gezinoverdekook op Pinterest

Altijd op de hoogte?

Volg Gezin over de Kook op Facebook

wortelcake
NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!



Misschien vind je dit ook leuk:

2 reacties

Eva 2020-11-10 - 07:34

Vraag me af hoe groot de wortels moeten zijn, neem aan winterwortels? Ik hoor het graag van je. Ga het recept gauw eens proberen, ben dol op carrot cake!

Antwoord
Esther 2020-11-10 - 07:55

Hai Eva,

bedankt voor je reactie en deze versie van carrotcake moet je inderdaad eens proberen. Ik heb een gemiddeld formaat wortels gebruikt. Niet van die kleine dunne, maar ook niet de de supergrote hele dikke winterwortels. Achteraf gezien had ik even moeten wegen, maar ja ik was zo lekker aan het bakken, dat ben ik dus vergeten. 😉
Succes met bakken en ik ben benieuwd wat je van deze versie vindt.

Groetjes

Esther

Antwoord

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

[script_21]