Snelkookpan of slowcooker pompoensoep maken

door Esther
Pompoensoep

Pompoen is wat mij betreft onlosmakelijk verbonden met de herfst, dat komt misschien ook een beetje door Halloween. En pompoen is natuurlijk het beste verkrijgbaar in de herfst. Maar eerlijk gezegd, maak ik eigenlijk nooit gerechten met pompoen, ik ben het gewoon niet zo gewend. En dus had ik tot een paar jaar geleden ook nog nooit pompoensoep gegeten, laat staan dat ik slowcooker pompoensoep had gemaakt.

Daar kwam verandering in tijdens een lunch in een restaurant en daar werd een heerlijke pompoensoep geserveerd. Ik heb zitten genieten! Ik heb de smaken een beetje ontrafeld en ben zelf aan de slag gegaan met als resultaat dit recept voor deze herfstige slowcooker pompoensoep. Je kunt er natuurlijk zelf altijd nog in variëren als je wilt. Maar ik vind hem lekker zo. En het mooiste is: de soep is ook nog eens vegetarisch, dus daar was mijn jongste zoon dan ook weer blij mee!
Maak jij wel eens pompoensoep?

En wat ik nog leuker vind om te weten: hoe maak jij je soep? Ik heb gekozen voor slowcooker pompoensoep, maar voor het gemak heb ik ook het recept aangepast voor snelkookpan pompoensoep. Ben je dus in het bezit van bijvoorbeeld de Crockpot Slowcooker Express, dan kun je kiezen voor de langzame of de snelle versie. En zelfs in een gewone soeppan maak je makkelijk deze heerlijke herfstige soep voor gure dagen.

Herfstige Pompoensoep maken in de slowcooker of snelkookpan

Porties

4

porties
Voorbereidingstijd

15

minuten
Kooktijd

6

uren 
Totale tijd

6

uren 

15

minuten

Heerlijke pompoensoep voor een gure herfstdag maak je eenvoudig in de slowcooker of snelkookpan.

Ingrediënten

  • 1 middelgrote flespompoen ongeveer 1 kilo (of diepvries pompoenblokjes)

  • 1 groentebouillontablet

  • 700 ml water

  • 4 teentjes knoflook

  • 1 grote ui

  • 1 appel (Granny Smith)

  • ½ tl zout

  • 1 tl kerriepoeder

  • ½ tl peper

  • 1 takje verse tijm

  • 1 bekertje crème fraîche

Bereiding

  • Snijd de boven en onderkant van de flespompoen. Snijd dan de flespompoen door de helft, zodat je de smalle bovenkant hebt een de dikke onderkant. Snijd deze helften in de lengte door en verwijder de zaadjes. Dit gaat het makkelijkste met een lepel of zo’n speciaal kiwi-lepeltje. Schil de delen en snijd de pompoen in blokjes. Pompoen snijdenPompoen snijden
  • Snipper de ui, snijd de knoflook fijn en schil en snijd de appel in blokjes.
  • Doe alle ingrediënten behalve de crème fraîche in de slowcooker en roer goed door.
  • Zet de slowcooker op LOW en kook in de soep 6 tot 8 uur. Heb je haast zet de slowcooker dan op HIGH en kook 2 tot 4 uur. Wil je over een uurtje al soep? Gebruik dan de snelkookpan. In een half uur is deze soep klaar. De soep is klaar als de pompoen gemakkelijk met een vork kan worden geprakt.
  • Haal het takje tijm er uit en pureer de soep met een staafmixer (niet in een slowcooker met anti-aanbaklaag!) of doe alles over in een blender.
  • Roer tot slot de crème fraîche erdoor en breng op smaak met vers gemalen peper en zout. Eet smakelijk!

Tips

  • Vervang de crème fraîche door kokosmelk
  • Voeg voor extra groenten 1 grote winterwortel in blokjes en een fijngesneden prei toe
  • Wil je de soep pittiger? Een fijngesneden rode peper geeft extra pit
  • Geen slowcooker, multicooker of snelkookpan? In een gewone soeppan kan het ook. Kook het geheel dan zo’n 40 minuten voordat je de staafmixer er in zet.
Pompoensoep

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

Ik ben dol op cookies, dus ik eet ze niet alleen, maar gebruik ze op deze website om content en advertenties te plaatsen, om functies voor social media te bieden en om mijn websiteverkeer te analyseren. Klik op "Accepteer" om verder te gaan op deze website. Accepteer Lees meer