Ingemaakte courgette met ui

door Esther
Courgette

Op mijn aanrecht staat nu een pot met ingemaakte courgette, ui, azijn en kruiden af te koelen. Wat een geweldige manier om langer te genieten van de oogst uit je moestuin of natuurlijk de aanbieding bij de supermarkt. Nooit gedacht dat deze zoetzure lekkernij zou maken!

Sinds begin dit jaar heb ik een moestuintje in mijn tuin. Degenen die mij een beetje kennen, weten dat ik nu niet bepaald groene vingers heb, dus hoe dan? Ik kwam bij toeval op de methode van de “Makkelijke Moestuin” en dat sprak mij enorm aan. Met 5 minuten per dag op een relatief klein oppervlak toch allerlei groenten verbouwen, die bijna altijd goed resultaat opleveren: dat is wat voor mij!

Dus hoplakee aan de slag met moestuinbakken en verschillende zaadjes van onder andere sla, tomaatjes en courgette. En wonder boven wonder: het lukt me redelijk om het één en ander te oogsten! De makkelijke moestuin methode werkt met een app die je precies vertelt wat je elke dag moet doen en dat werkt voor een nitwit als ik perfect. De enigen die roet (of in dit geval slijm) in het eten gooien zijn de slakken. Niet één, maar tientallen slakken vinden mijn moestuin ook heerlijk om in te bivakkeren en zich lekker rond te eten. Dat betekent dus regelmatig op slakkenjacht, zo in de schemering met een zaklamp. Benieuwd wat de buren daar van denken trouwens 😂.

Maar wat kun je doen met die groenten? Natuurlijk sla en tomaten kun je makkelijk verwerken, maar een overschot aan courgettes? Ik vind courgettesoep heerlijk, maar er moest vast nog meer lekkers te maken zijn. Mijn moeder kwam met de oplossing voor de courgettes. Eigenlijk moet ik zeggen een goede vriendin van mijn moeder, die ik ook nog ken van vroeger. Ze heeft een fantastisch recept om de courgettes in te maken. Dat smaakt geweldig bij oosterse gerechten, maar eigenlijk bij veel meer. Elk gerecht waar je wel een zuurtje bij eet, kun je ook met deze ingemaakte courgettes eten. En ook heel erg lekker gewoon op een broodje kaas! Dus haal je weckpotten maar tevoorschijn of spaar een aantal jampotten op.

Ingemaakte courgette is heel eenvoudig en makkelijk te maken, je moet alleen een beetje geduld hebben. Gelukkig mocht ik het recept delen, dus nu kan iedereen hiervan gaan genieten. Bedankt Charlotte!

Ingemaakte courgettes

Porties

5

porties
Voorbereidingstijd

3

uren 

10

minuten
Kooktijd

10

minuten
Totale tijd

3

uren 

20

minuten

Een makkelijke manier om veel courgettes te verwerken kan door ze in te maken met dit heerlijke recept.

Ingrediënten

  • 1 kilo courgettes

  • 2 grote uien

  • 3 eetlepels zout

  • 500 ml natuurazijn

  • 300 gram suiker

  • 3 theelepels mosterdzaad

  • 2 theelepels kurkuma

  • 4-5 schone middelgrote glazen jampotten of 1 grote pot

Bereiding

  • Was de courgettes, snijd ze in de lengte door en verwijder met een theelepel de zaadlijst.
  • Snijd de courgettes in stukken van ongeveer 1 centimeter en snijd de uien in kleine stukjes. Doe de uien en courgette in een grote kom. Strooi hier 6 eetlepels zout over, roer even door en laat het 3 uur staan. Schep het om het uur een keertje door.
  • Doe na 3 uur de courgette en uien in een vergiet, spoel de groenten af onder stromend water en laat ze goed uitlekken.
  • Breng in een grote pan de azijn, suiker, het mosterdzaad, kurkuma aan de kook. Laat het ongeveer 5 minuten koken totdat de suiker volledig is opgelost. Voeg de groenten toe en laat het nog 5 minuten zachtjes koken.
  • Schep de groenten in de jampotten en vul de potten tot de rand met het kookvocht. Doe de deksel er op en draai de potten om. Laat ze omgekeerd op de deksel afkoelen.
  • Het zoetzuur is het lekkerste als je het nog 3 weken laat intrekken voordat je het gaat gebruiken. De potten zijn gesloten nog een jaar lang houdbaar, als je er zo lang van af kunt blijven!

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

Ik ben dol op cookies, dus ik eet ze niet alleen, maar gebruik ze op deze website om content en advertenties te plaatsen, om functies voor social media te bieden en om mijn websiteverkeer te analyseren. Klik op "Accepteer" om verder te gaan op deze website. Accepteer Lees meer