Makkelijk mosterdsoep recept

door Esther
Mosterdsoep

Ik had er nog niet eerder aan gedacht om een mosterdsoep recept op mijn blog te zetten. En dat terwijl dit wel één van mijn favoriete soepen is. Zo zelfs, dat als ik op mijn werk een cup-a-soupje neem, dat toch altijd die van de mosterdsoep is. Kun je nagaan, en dat is niet eens een verse soep!

Nu is het wel zo dat de heren hier in huis meer van de erwtensoep en groentesoep zijn en dan vooral groentesoep met ballen…Sowieso komt een soep zonder gehaktballetjes hier niet door de keuring heen, dus dat is denk ik ook een beetje de reden waarom ik dit niet zo vaak maak.

Maar goed de vrouw des huizes heeft ook wat te zeggen, dus vandaag een makkelijk mosterdsoep recept. Omdat dit een gebonden soep is, is het iets bewerkelijker dan een “gewone” groentesoep of tomatensoep. Toch is de bereiding niet echt moeilijk en de ingrediënten zijn makkelijk in elke supermarkt te krijgen. De paar extra handelingen in de bereiding, zijn het resultaat zeker waard.

Bijna elke streek in Nederland heeft trouwens wel een eigen soort mosterd, die allemaal net een beetje in smaak verschillen. Kies in elk geval een grove mosterd, dat geeft deze soep zijn mooie structuur en smaak. Denk aan een Groninger mosterd of een Zaanse mosterd bijvoorbeeld. Je kan zelfs over de landsgrenzen heen kijken en kiezen voor een grove Dijonmosterd.

Meestal wordt mosterdsoep geserveerd met uitgebakken spekjes, dus dat heb ik ook gedaan. Zo kwam ik de mannen hier in huis toch een klein beetje tegemoet. Je hoeft dit natuurlijk niet te doen, dit mosterdsoep recept heeft al flink veel smaak van zichzelf. Maak jij binnenkort ook deze heerlijke mosterdsoep?

Mosterdsoep

Porties

4

porties
Voorbereidingstijd

5

minuten
Kooktijd

15

minuten
Totale tijd

20

minuten

Deze heerlijke mosterdsoep maak je makkelijk zelf. Bijzonder lekker met uitgebakken spekjes en stokbrood.

Ingrediënten

  • 1 grote ui

  • 2 teentjes knoflook

  • 1 kleine prei

  • 50 gram roomboter

  • 65 gram bloem

  • 2 kippenbouillonblokjes (samen voor 1 liter bouillon)

  • 1 liter water

  • 3 eetlepels grove mosterd

  • 50 ml slagroom

  • Vers gemalen peper

  • Optioneel
  • Uitgebakken spekjes

Bereiding

  • Doe de bouillonblokjes in 1 liter kokend water en roer goed.
  • Snipper de ui, snijd de knoflook fijn en snijd de prei in dunne ringetjes.
  • Fruit de ui in de roomboter op middelhoog vuur glazig en voeg dan nog 1 minuut de knoflook toe.
  • Voeg nu in één keer de bloem toe en roer goed. Zet het vuur iets hoger en laat de bloem in 3-4 minuten garen. Blijf roeren, het mengsel bakt snel aan.
  • Haal de pan van het vuur en laat het 1 minuut rusten.
  • Zet de pan weer op het vuur en giet al roerende de bouillon er bij. Je zult merken dat het in het begin wat lastig gaat. Hoe meer vocht je toe voegt, hoe beter je kunt roeren. Breng rustig tegen de kook aan.
  • Doe de gesneden prei er bij en laat deze in ongeveer 5 minuten zacht en gaar worden.
  • Pureer de soep helemaal glad met de staafmixer en voeg dan de mosterd en de slagroom toe. Roer even door en breng op smaak met peper.
    Eet smakelijk!

Tips

  • Serveer met wat achtergehouden preiringetjes en uitgebakken spekjes.

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

Ik ben dol op cookies, dus ik eet ze niet alleen, maar gebruik ze op deze website om content en advertenties te plaatsen, om functies voor social media te bieden en om mijn websiteverkeer te analyseren. Klik op "Accepteer" om verder te gaan op deze website. Accepteer Lees meer