Slowcooker pompoensoep maken

door Esther
slowcooker pompoensoep

Pompoen is wat mij betreft onlosmakelijk verbonden met de herfst, dat komt misschien ook een beetje door Halloween. En daarnaast is pompoen natuurlijk het beste verkrijgbaar in de herfst. Maar eerlijk gezegd, maak ik eigenlijk niet zo vaak gerechten met pompoen, ik ben het gewoon niet zo gewend. En dus had ik tot een paar jaar geleden ook nog nooit pompoensoep gegeten, laat staan dat ik slowcooker pompoensoep had gemaakt.

Voor de eerste keer pompoensoep gegeten

Daar kwam verandering in tijdens een lunch in een restaurant en daar werd een heerlijke pompoensoep geserveerd. Ik heb zitten genieten! Ik heb de smaken een beetje ontrafeld en ben zelf aan de slag gegaan met als resultaat dit recept voor deze herfstige slowcooker pompoensoep. Je kunt er natuurlijk zelf altijd nog in variëren als je wilt. Maar ik vind hem lekker zo. En het mooiste is: de soep is ook nog eens vegetarisch, dus daar was mijn jongste zoon dan ook weer blij mee!

Aangepast recept

Dit recept staat al een paar jaar op mijn blog en ik merkte dat toen ik het weer ging maken ik steeds wat kleine dingen aanpaste. Hoog tijd dus om dit lekkere gerecht nog meer te verbeteren en nóg lekkerder te maken. Zo zit er wat meer appel in voor een frisse smaak en heb ik ook wortel toegevoegd. Dat betekende ook dat er wat meer water toegevoegd moest worden om de soep toch niet té dik te laten worden. Al met al, is dit dus onze nieuw favoriet geworden.

Veel gestelde vragen over pompoen

Op internet, in alle forums en groepen zie ik regelmatig vragen staan en omdat ik toch dit blog aan het aanpassen ben, leek het me een goed idee om de meest gestelde vragen hierin op te nemen. Zo heb je alle antwoorden daarop makkelijk bij elkaar.

Waarom is pompoen zo gezond?

Pompoenen zijn rijk aan vezels, vitamines (zoals A, C en E), en mineralen. Ze bevatten ook veel antioxidanten die je immuunsysteem kunnen versterken. Bovendien is pompoen laag in calorieën, dus het is een gezonde keuze voor soepen en gerechten.

Moet ik de schil van de pompoen verwijderen voor pompoensoep?

Het verwijderen van de schil is meestal een goed idee, omdat deze taai kan zijn, vooral bij oudere pompoenen. Jonge pompoenen hebben vaak eetbare schillen, maar voor een gladde soep is schillen meestal beter. Ik kies er voor mijn soep voor om de flespompoen wel te schillen.

Kun je pompoensoep invriezen?

Ja, pompoensoep is perfect om in te vriezen. Laat de soep afkoelen voordat je deze in luchtdichte diepvriesbakjes invriest. Het blijft zo enkele maanden goed. Wanneer je het wilt eten, ontdooi het dan in de koelkast en warm het op in een pan of in de magnetron. Ik vries het vaak in 1 persoonsporties in, zo kan ik altijd een kom soep opwarmen als ik daar trek in heb.

Wat zijn de beste kruiden om pompoensoep op smaak te brengen?

De klassieke smaakmakers voor pompoensoep zijn kruiden zoals nootmuskaat, kaneel, gember en een vleugje cayennepeper. Je kunt echter ook experimenteren met andere kruiden, zoals komijn of tijm, om je eigen unieke smaak te creëren. Voor mijn recept heb ik gekozen voor kerrie en tijm. Deze combineren erg goed met de frisse appel en de pompoen.

Kan ik pompoensoep maken zonder een staafmixer?

Ja, dat kan! Als je geen staafmixer hebt, kun je een gewone blender gebruiken. Laat de soep eerst wat afkoelen en pureer kleine hoeveelheden tegelijk, omdat hete vloeistoffen in een blender kunnen spatten. Zorg er ook voor dat de blenderopening open is om stoom te laten ontsnappen. Een andere optie is om de soep door een zeef te drukken om deze glad te maken.

Pompoensoep maken in een multicooker of gewone pan

Ik heb gekozen voor slowcooker pompoensoep, maar voor het gemak heb ik ook het recept aangepast voor multicooker pompoensoep. Ben je dus in het bezit van bijvoorbeeld de Crockpot Slowcooker Express, dan kun je kiezen voor de langzame of de snelle versie. En zelfs in een gewone soeppan maak je makkelijk deze heerlijke herfstige soep voor gure dagen.

Nu je alles weet over het maken van pompoensoep in de slowcooker, ben ik benieuwd naar jouw versie! Laat het me zien via de socials door @gezinoverdekook toe te voegen. Dan kom ik het vast en zeker tegen.

Digitale uitgave Slowcooker Kookboek

Meer recepten in het digitale slowcooker kookboek!

In het slowcooker kookboek van Gezin over de Kook vind je nog veel meer recepten. Een aantal bekende, vertrouwde recepten zoals slowcooker erwtensoep of stoofpeertjes, maar ook veel gloednieuwe recepten die niet op mijn blog staan (en daar ook niet op komen) zoals Zwitsere sukade. Bestel hem nu en je kunt het kookboek direct downloaden.

Herfstige Pompoensoep maken in de slowcooker of snelkookpan

0.0 van 0 stemmen
Porties

6

porties
Voorbereidingstijd

15

minuten
Kooktijd

6

uren 
Totale tijd

6

uren 

15

minuten

Heerlijke pompoensoep voor een gure herfstdag maak je eenvoudig in de slowcooker of snelkookpan.

Kook modus

Dit houdt het scherm aan

Ingrediënten

  • 1 middelgrote flespompoen van ongeveer 1 kilo (of diepvries pompoenblokjes)

  • 2 winterwortels (samen 250 -300 gram)

  • 1,5 groentebouillontablet

  • 1 liter water

  • 4 teentjes knoflook

  • 1 grote ui

  • 2 appels (Granny Smith)

  • 1 theelepel kerriepoeder

  • 1 theelepel gemalen peper

  • 1 theelepel tijm

  • 1 bekertje crème fraîche (200 gram)

  • verse peterselie (optioneel)

Bereiding

  • Snijd de boven en onderkant van de flespompoen. Snijd dan de flespompoen door de helft, zodat je de smalle bovenkant hebt een de dikke onderkant. Snijd deze helften in de lengte door en verwijder de zaadjes. Dit gaat het makkelijkste met een lepel of zo’n speciaal kiwi-lepeltje. Schil de delen en snijd de pompoen in blokjes.
  • Schil de winterwortelen en snijd deze in blokjes.
  • Snipper de ui, snijd de knoflook fijn en schil en snijd de appels in blokjes.
  • Doe alle ingrediënten behalve de crème fraîche in de slowcooker en roer goed door.
  • Zet de slowcooker op LOW en kook in de soep 6 tot 8 uur. Heb je haast zet de slowcooker dan op HIGH en kook 2 tot 4 uur. Wil je over een uurtje al soep? Gebruik dan de multicooker. In een half uur is deze soep klaar. De soep is klaar als de pompoen gemakkelijk met een vork kan worden geprakt.
  • Pureer de soep met een staafmixer (niet in een slowcooker met anti-aanbaklaag!) of doe alles over in een blender.
  • Roer tot slot de crème fraîche erdoor en breng op smaak met vers gemalen peper en zout. Garneer met een beetje fijngeknipte peterselie. Eet smakelijk!

Tips

  • Vervang de crème fraîche door kokosmelk
  • Voeg voor extra groenten een fijngesneden prei toe
  • Wil je de soep pittiger? Een fijngesneden rode peper geeft extra pit
  • Geen slowcooker, multicooker of snelkookpan? In een gewone soeppan kan het ook. Kook het geheel dan zo’n 40 minuten voordat je de staafmixer er in zet.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @gezinoverdekook op Instagram

Lekker recept?

Volg @gezinoverdekook op Pinterest

Altijd op de hoogte?

Volg Gezin over de Kook op Facebook

slowcooker pompoensoep
Pinterest pin slowcooker pompoensoep
Bewaar dit recept op Pinterest

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

Misschien vind je dit ook leuk: