Basis recept groene pesto

door Esther
Groene pesto ingrediënten

Groene pesto of basilicum pesto is hier toch wel een favoriet hoor. Je kunt hiermee zoveel kanten op. Het is namelijk niet alleen lekker op een toastje bij de borrel, maar ook door de pasta is het een heerlijke toevoeging. En wat dacht je van een lepel pesto door de tomatensoep? Daarom nu een heerlijk basis recept groene pesto.

Je kunt natuurlijk een potje pesto kopen, maar het zelf maken is zo veel lekkerder! En je kan de smaak dan ook aanpassen aan je eigen wens. Wat meer knoflook of juist wat minder, wat extra peper of een smaakvolle olijfolie. En heb je al eens gedacht aan een rucola pesto? Dat kan namelijk ook als vervanging van de basilicum. Persoonlijk ben ik dol op basilicum, dus ik maak hem het liefste met dit heerlijk geurende groene blad. Ik heb al eens een heerlijk recept voor rode pesto gedeeld op dit blog, maar een groene mag dan natuurlijk ook niet ontbreken.

Pesto wordt van oudsher gemaakt in een vijzel. Hierin worden alle ingrediënten fijn gestampt tot een smeuïge pasta. De term pesto betekent dan ook “gestampt”. Wat makkelijker is het om een keukenmachine te gebruiken en dat doe ik dan ook in dit recept.

Je kunt overigens dit recept voor groene pesto aanpassen naar je eigen smaak. Ik heb Jamie Oliver wel eens horen zeggen dat hij in zijn pesto meer knoflook doet, omdat ie daar nu eenmaal van houdt. En vind je kaas lekker, dan voeg je daar wat meer van toe. Maak er dus je eigen persoonlijke recept van. Dat zal je in Italië ook tegenkomen, elke familie heeft zijn eigen familierecept.

Binnenkort maak ik met deze pesto een heerlijk brood in de slowcooker… Ben je benieuwd? Houd dan dit blog in de gaten en schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Mis geen recept en schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Basisrecept groene pesto

Porties

1

porties
Voorbereidingstijdminuten
Kooktijd

10

minuten
Totale tijd

10

minuten

Ingrediënten

  • 2 basilicumplanten

  • 2 teentjes knoflook

  • 125 gram pijnboompitten

  • 50 gram geraspte Parmezaanse kaas

  • olijfolie

  • snuf zout

  • peper (naar smaak)

  • citroensap (optioneel)

Bereiding

  • Doe de pijnboompitten in een droge koekenpan en zet deze op midden -hoog vuur. Rooster de pijnboompitten tot ze lichtbruin zijn. Schep regelmatig om en blijf erbij. In het begin lijkt er niks te gebeuren, maar daarna gaat het heel snel! Schep ze direct uit de pan op een bord om af te koelen.
  • Doe de afgekoelde pijnboompitten in een vijzel of keukenmachine met hakmes en maal ze fijn.
  • Doe de knoflook, zout en Parmezaanse kaas er bij en mail nogmaals.
  • Doe nu de basilicum er bij en maal tot alles fijn is. Je hebt nu een grove pasta.
  • Giet scheutje voor scheutje elke keer een beetje olijfolie er bij tot je een smeuïge massa hebt. Dat is de ene keer wat meer dan de andere keer.
  • Proef en breng verder op smaak met een beetje citroensap en eventueel nog wat zout en peper.
  • Vers is deze pesto het lekkerst. In een afgesloten potje, met een laagje olijfolie er bovenop, is de pesto in de koelkast nog maximaal een week houdbaar.
Groene pesto

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

Ik ben dol op cookies, dus ik eet ze niet alleen, maar gebruik ze op deze website om content en advertenties te plaatsen, om functies voor social media te bieden en om mijn websiteverkeer te analyseren. Klik op "Accepteer" om verder te gaan op deze website. Accepteer Lees meer