Alles wat je wilt weten over de multicooker

door Esther
Alles wat je wilt weten over de multicooker

Na jarenlang alleen een slowcooker te hebben gehad, heb ik die een tijd geleden ingeruild voor een multicooker (een Crockpot CR051). En ik moet zeggen, ik ben er super tevreden mee. Maar ik merk dat er best veel vragen zijn over de multicooker en het gebruik daar van, wat het verschil is tussen een multicooker en een slowcooker en of er ook specifieke recepten zijn. Reden te meer dus om er eens een specifieke blogpost over te schrijven.

Wat is een multicooker of intantpot?

De naam zegt het eigenlijk al: dit apparaat kan op verschillende manieren eten klaarmaken. In de eerste plaats is het een soort snelkookpan op elektriciteit. Deze snelkook functie zorgt er voor dat je eten in een mum van tijd klaar is. Een voorbeeld. Hachee van runderriblappen heeft in de slowcooker 6 tot 8 uur nodig, in een braadpan op een laag vuurtje toch zo’n 2 tot 3 uur. De multicooker heeft je gerecht nadat er druk is opgebouwd in 30 minuten klaar.

Een andere optie is de slowcook functie. Heb je meer tijd en wil je je gerecht langzaam laten garen? Dan is de slowcookfunctie ideaal. De recepten op Gezin over de Kook voor de slowcooker, kunnen dan ook uitstekend in de multicooker op de slowcook stand. Overigens wordt de multicooker ook vaak instant pot genoemd. Dit is dus precies hetzelfde apparaat, maar alleen met een andere naam.

rijst in de multicooker

In de multicooker kun je ook iets aanbraden of sauteren. Met deze stand wordt de binnenpan heet zodat je een uitje kunt bakken en vlees kunt aanbraden. Op je multicooker zit vaak ook een speciale stand voor het koken van rijst en risotto. Zeker voor grotere hoeveelheden is dat ideaal. En wat dacht je van soep en yoghurt? Als laatste feature hebben een aantal multicookers (let op: niet alle!) een airfyer ingebouwd.

Welke apparaten vervangt een multicooker?

Zoals je al hebt gelezen is een multicooker een echter alleskunner. Als je een uitgebreide multicooker koopt heb je super veel functies er op zitten en kun je een aantal andere apparaten de deur uit doen. Dat scheelt een hoop ruimte! Je hebt dan geen aparte slowcooker meer nodig, de snelkookpan kan de deur uit en ook de airfryer kun je weggeven.

Verschil tussen multicooker en airfryer

Een aantal mensen vraagt zich af of er een verschil is tussen de multicooker en de airfryer. Dat verschil is er wel degelijk. Een airfryer heeft maar 1 functie en dat is “airfryen”. Een multicooker heeft meerdere functies en daar kan “airfryen” er één van zijn. Daarnaast is niet standaard elke multicooker uitgerust met een airfry functie. Mocht je dus een apparaat zoeken dat een slowcooker, snelkookpan als airfryer in één is, let dan even op de specificaties.

Welke multicooker moet ik kopen

Wanneer je een multicooker wilt kopen, dan is het in de eerste plaats van belang om rekening te houden met de grootte van het apparaat. Wil je er eentje met een grote inhoud (dus geschikt voor veel personen of grotere maaltijden) of juist eentje met een kleine inhoud? Daarnaast is van belang welke functies je denk te gaan gebruiken. Wanneer je geen airfryer wilt, dan kun je voor een multicooker kiezen die dit niet ingebouwd heeft. Dan ben je in de meeste gevallen ook wat goedkoper uit. Als laatste speelt je budget natuurlijk ook een rol. Bepaal je budget en kijk wat er in de categorie aangeboden wordt. Persoonlijk kijk ik dan ook altijd even de reviews na van mensen die al zo’n apparaat in huis hebben, dat geeft net even wat meer zekerheid.
Ik heb zelf de Crockpot CR051 en ben daar erg tevreden over. Als je daar meer over wilt weten, lees dan mijn review over de Crockpot CR051.

Crockpot-Express-Pot

Recepten voor de multicooker

Op Gezin over de Kook staan verschillende recepten voor de slowcooker. Nu je weet dat je in de multicooker ook kunt slowcooken, begrijp je dat je deze daar ook in kunt bereiden. Maar ik heb op mijn blog ook een paar specifieke recepten voor de multicooker staan. Deze maken gebruik van de snelkook functie van de multicooker. Zie hieronder een paar suggesties waar je direct mee aan de slag kunt. Eet smakelijk!

NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

[script_20]