Boeuf Bourguignon in de multicooker

door Esther
Boeuf Bourgignon uit de multicooker

De slowcooker en de multicooker zijn beide de ideale apparaten om stoofvlees te bereiden. Heerlijk zacht en mals stoofvlees, lekker en zeker in de herfst. Deze keer koos ik voor snel: Boeuf Bourguignon in de multicooker.

Stoofvlees, de naam zegt het al, moet gestoofd worden. Doe je dat niet dan heb je een heel taai stukje vlees dat niet lekker is. De structuur van het vlees heeft tijd nodig om zacht en eetbaar te worden. Vandaar dat men vroeger dit vlees urenlang opzette op een petroleumstelletje. Nu kun je hiervoor de slowcooker gebruiken, maar ook in de oven gaat het goed. Per definitie is dit vlees dus niet geschikt als je snel aan tafel wilt.

Maar dat kan ook anders. Met de multicooker heb je stoofvlees binnen een uurtje klaar. De multicooker is eigenlijk de moderne versie van de snelkookpan. Deze pan brengt je gerecht onder druk en hierdoor is de gaartijd korter. Perfect om dus ook stoofvlees snel klaar te hebben. Dat geldt ook voor een gerecht als Boeuf Bourguignon. Het onder druk komen duurt een minuut of 10 ongeveer en dan heb je nog maar 45 minuten nodig om het helemaal gaar te laten worden. Als je wilt kun je dus binnen een uurtje aan tafel.

Dit gerecht uit de Franse Bourgogne streek wordt traditioneel gemaakt met de rode Bourgogne wijn uit deze streek, maar voel je vrij om hem te maken met een andere volle rode wijn die je kunt vinden. Normaal gesproken kun je wijn vaak wel vervangen door bouillon, maar in dit geval zou ik toch echt voor de wijn kiezen. Deze geeft het gerecht namelijk echt zijn kenmerkende smaak.

Boeuf Bourguignon in de multicooker is zo’n gerecht dat ideaal is om te maken als je gasten verwacht. Je bent snel klaar en met rijst of aardappeltjes erbij zet je een heerlijke maaltijd op tafel. Heb je meer tijd en wil je een gerecht zonder wijn? Probeer dan vooral deze rundvlees stoofschotel uit de slowcooker eens.

Boeuf Bouguignon uit de multicooker

Porties

6

porties
Voorbereidingstijd

15

minuten
Kooktijd

45

minuten
Totale tijd

1

uur 

Ingrediënten

  • 1 eetlepel olijfolie

  • 750 gram runder riblappen

  • 200 gram gerookte spekreepjes

  • 3 teentjes knoflook

  • 1 potje zilveruitjes (ongeveer 320 gram)

  • 5 wortels, normaal formaat

  • 350 gram kastanje champignons

  • 2 eetlepels gedroogde tijm

  • 1 blikje tomatenpuree

  • 250 ml rode wijn

  • 500 ml water

  • 2 runder bouillonblokjes

  • zout en peper

  • 5 eetlepels maïzena

  • 5 takjes verse peterselie

Bereiding

  • Pers de knoflook en laat de zilveruitjes uitlekken. Borstel de champignons schoon en snijd ze door midden of in vieren als ze erg groot zijn. Schil de wortels en snijd ze in grove stukken. Los de bouillonblokjes op in kokend water. Snijd de runder riblappen in blokjes.
  • Zet de multicooker op sauteren of aanbraden en verwarm de olijfolie. Braad de blokjes vlees in de olijfolie tot ze mooi bruin zijn. Ik doe dit in 2 of 3 keer. Als je al het vlees in één keer in de pan doet, koelt het vet te veel af en krijg je meer vocht waardoor het gaat koken in plaats van bakken.
  • Schep het vlees uit de pan op een bord. Bak nu de spekjes bruin in de pan. Voeg dan de knoflook, zilveruitjes, wortels en champignons toe en bak dit een paar minuten mee. Doe de tijm en de tomatenpuree erbij en bak nog even een minuutje mee.
  • Doe het vlees weer terug in de pan en giet de wijn en bouillon erbij. Roer alles goed door en doe de deksel op de multicooker. Op mijn Crockpot Express pot kies ik voor “Meat/Stew” en zet ik de tijd op 45 minuten.
  • Laat na 45 minuten de stoom langzaam ontsnappen en haal daarna de deksel er af. Roer de maizena in 3 eetlepels water (of eentje meer indien nodig) tot een mooi glad papje. Roer de maizena door de Boeuf Bourgignon en laat het nog even binden. Hak de peterselie fijn en serveer dit over de stoofschotel. Lekker met verse aardappelpuree. Eet smakelijk!
Boeuf Bourgignon uit de multicooker
Boeuf Bourguignon uit de multicooker
Bewaar dit recept op Pinterest
NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!



Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

Ik ben dol op cookies, dus ik eet ze niet alleen, maar gebruik ze op deze website om content en advertenties te plaatsen, om functies voor social media te bieden en om mijn websiteverkeer te analyseren. Klik op "Accepteer" om verder te gaan op deze website. Accepteer Lees meer