Als je een multicooker hebt, dan weet je vast ook dat hij allerlei opties en mogelijkheden heeft. Ik
heb zelf de Crockpot Express pot en met één van de knoppen kun je zelf yoghurt maken in de multicooker. Hoe leuk is
dat?
Heb je je altijd al eens afgevraagd hoe je zelf yoghurt kunt maken, dan is dit je kans. Want
makkelijker dan in de multicooker wordt het niet. En als je nagaat dat je voor het maken van yoghurt
maar 2 ingrediënten nodig hebt, dan wil je direct beginnen!
Is het zelf maken van yoghurt goedkoper?
Veel mensen vragen zich af of het zelf maken van yoghurt goedkoper is dan een pak yoghurt in de
winkel. Dan moet ik je helaas teleurstellen. Voor het maken van yoghurt heb je een pak houdbare
volle melk nodig en 2 eetlepels yoghurt. Op de één of andere manier is een pak melk duurder (€1,05)
dan een pak yoghurt (€0,99). Waarom? Ik heb geen flauw idee. Maar als je daar bij optelt dat je nog 2
eetlepels yoghurt nodig hebt en de “stroom” die de multicooker neemt, dan is zelfgemaakte yoghurt
dus niet goedkoper dan een pak yoghurt in de winkel.
Waarom zelf yoghurt maken?
Maar waarom zou je dan zelf yoghurt maken, vraag je je misschien af. Voor mij geldt in elk geval het
punt dat ik het gewoon leuk vindt om een keer gedaan te hebben. Lukt het en is het lekker? Daarom
houd ik van dit soort experimentjes. Een andere reden is, dat je door vaker zelf yoghurt te maken ook
de smaak kunt bepalen. Welke melk kies je en hoe lang laat je de yoghurt in de slowcooker? Op die
manier kun je het eindproduct precies zo krijgen als je wilt.
Hoe lang is zelf gemaakte yoghurt houdbaar?
Houd er rekening mee dat zelf gemaakte yoghurt ongeveer een week houdbaar is in de koelkast. Je
kunt er voor kiezen een grotere hoeveelheid te maken als jullie vaak yoghurt eten, maar het zou
zonde zijn als je een deel weg moet gooien omdat het niet op komt.
Zelf yoghurt maken in de multicooker
Zoals al hebt gelezen is het zelf maken van yoghurt erg eenvoudig, met 2 ingrediënten en de multicooker ben je al klaar. Ga jij het ook proberen?
4 reacties
Kun je ook een smaakje of fruit toevoegen of is het beter dat naderhand te doen?
Hai Kaat, fruit of een smaakje kun je beter achteraf toevoegen. Andere stoffen, zoals de suiker en zuur van het fruit verstoren de yoghurtcultuur, waardoor je eindigt met soep in plaats van yoghurt.
Hier is het na 2 uur nog melk… en er zat een biologische cultuur in de yoghurt. De melk was houdbare melk.
Ik heb hem voor nog maar eens 12 uur aangezet. Morgen ochtend eens kijken of het dan wat is.
Hai Angela, wat vervelend dat het in eerste instantie nog niet lukte. Hoop dat het morgen wel goed is.