Soms word je ineens op een lekker recept gewezen, waar je nog nooit van gehoord hebt. Mijn collega Karin vertelde laatst dat ze een Amerikaanse stamppot witte kool had gegeten die ontzettend lekker was. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt!
In Nederland zijn we allemaal wel bekend met verschillende soorten stamppot en bij ons thuis is de stamppot rauwe andijvie met spekjes toch wel favoriet. Hoewel ook de hutspot (of peen en uien zoals we het vroeger thuis noemden) geliefd is op een koude herfstdag. Lekker met een beetje pittige mosterd er door en een stukje rookworst. En zelfs spruitjes worden lekker in de deze spruitjes stamppot!
Blijkbaar maken ze in Amerika ook stamppot, want degene waar Karin het over had was er eentje met witte kool en ananas. Hmmm, dat klinkt erg goed. Ben dus maar eens op zoek gegaan naar het recept en dat blijkt nog makkelijk te maken ook. Dan heb je mij dus al gewonnen!
Stamppot witte kool mét een beetje pit
Hoewel er in het recept dat ik vond geen peper gebruikt werd, leek het mij wel een lekkere toevoeging. Een beetje een pit tegenover de zoete ananas en kerrie bleek erg smakelijk. Mocht je daar niet zo van houden dan kun je het natuurlijk weglaten of bijvoorbeeld vervangen door rode paprika, dat geeft ook nog eens een gezellig kleurtje aan de maaltijd.
Om het makkelijk te houden kun je een zak gesneden witte kool kopen, maar natuurlijk is zelf snijden een stuk goedkoper. Waarschijnlijk kun je van één witte kool dan wel twee keer eten, tenzij de kool erg klein is.
Deze Amerikaanse stamppot witte kool en ananas is wat ons betreft een blijvertje en lekker voor de variatie. Ga jij hem ook proberen?
