Amerikaanse stamppot witte kool en ananas

door Esther
Amerikaanse stamppot witte kool

Soms word je ineens op een lekker recept gewezen, waar je nog nooit van gehoord hebt. Mijn collega Karin vertelde laatst dat ze een Amerikaanse stamppot witte kool had gegeten die ontzettend lekker was. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt!

In Nederland zijn we allemaal wel bekend met verschillende soorten stamppot en bij ons thuis is de stamppot rauwe andijvie met spekjes toch wel favoriet. Hoewel ook de hutspot (of peen en uien zoals we het vroeger thuis noemden) geliefd is op een koude herfstdag. Lekker met een beetje pittige mosterd er door en een stukje rookworst. En zelfs spruitjes worden lekker in de deze spruitjes stamppot!

Blijkbaar maken ze in Amerika ook stamppot, want degene waar Karin het over had was er eentje met witte kool en ananas. Hmmm, dat klinkt erg goed. Ben dus maar eens op zoek gegaan naar het recept en dat blijkt nog makkelijk te maken ook. Dan heb je mij dus al gewonnen!

Stamppot witte kool mét een beetje pit

Hoewel er in het recept dat ik vond geen peper gebruikt werd, leek het mij wel een lekkere toevoeging. Een beetje een pit tegenover de zoete ananas en kerrie bleek erg smakelijk. Mocht je daar niet zo van houden dan kun je het natuurlijk weglaten of bijvoorbeeld vervangen door rode paprika, dat geeft ook nog eens een gezellig kleurtje aan de maaltijd.

Om het makkelijk te houden kun je een zak gesneden witte kool kopen, maar natuurlijk is zelf snijden een stuk goedkoper. Waarschijnlijk kun je van één witte kool dan wel twee keer eten, tenzij de kool erg klein is.

Deze Amerikaanse stamppot witte kool en ananas is wat ons betreft een blijvertje en lekker voor de variatie. Ga jij hem ook proberen?

Amerikaanse stamppot witte kool en ananas

0 van 0 stemmen
Porties

4

porties
Voorbereidingstijd

5

minuten
Kooktijd

25

minuten
Totale tijd

30

minuten
Kook modus

Dit houdt het scherm aan

Ingrediënten

  • 750 gram 750 aardappels of 1 pak aardappelpuree voor stampoot

  • 500 gram 500 witte kool

  • 2 2 eetlepels olijfolie

  • 3 3 uien

  • 500 gram 500 rundergehakt

  • 2 2 eetlepels kerriepoeder

  • 1 1 rode peper

  • 1 1 runderbouillonblokje

  • 1 1 blik ananasstukjes (567 gram)

  • 100 gram 100 roomkaas

Bereiding

  • Laat de ananasstukjes uitlekken. Schil en snijd de aardappels en kook ze in 20 minuten gaar.
  • Snijd ondertussen de witte kool in reepjes en kook deze even voor. Dat kan in een pannetje kokend water gedurende 4 minuten of in de magnetron met een klein laagje water in een schaal gedurende 5 minuten.
  • Snipper de uien. Verwarm de olijfolie in een hapjespan en fruit hierin de uien een paar minuten. Voeg het gehakt toe en zet het vuur wat hoger. Bak het gehakt mooi rul.
  • Snijd de rode peper fijn en voeg deze met de kerrie, het verkruimelde bouillonblokje en de witte kool (zonder het kookwater) aan het gehakt toe. Bak dit al roerende een paar minuten mee. Doe nu de uitgelekte ananasstukjes erbij en roer door.
  • Stamp de aardappelen en voeg deze toe aan het gehaktmengsel in de pan. Of maak de aardappelpuree voor stamppot met 2 zakjes klaar volgens de verpakking en voeg dit toe aan het gehaktmengsel. Roer alles door elkaar en roer tot slot de roomkaas er door. Breng op smaak met nog wat versgemalen peper. Eet smakelijk!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @gezinoverdekook op Instagram

Lekker recept?

Volg @gezinoverdekook op Pinterest

Altijd op de hoogte?

Volg Gezin over de Kook op Facebook

Amerikaanse stamppot witte kool
Pinterest Amerikaanse stamppot witte kool
Bewaar dit recept op Pinterest
NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!



Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

[script_21]