Heerlijke pastinaak uit de oven

door Esther
pastinaak-gerecht

Ik zat eerst te denken aan de titel: ” Wat ik maak met pastinaak”. Dat zou natuurlijk wel cheesy zijn, maar het is wel waar. Ik wil het namelijk hebben over wat ik met pastinaak heb gemaakt. Laat ik bij het begin beginnen: ik heb nog nooit zelf pastinaak klaar gemaakt, misschien een keer in een restaurant gegeten als onderdeel van een gerecht, maar zeker niet bewust voor gekozen. Toen ik dus van de week bij de Lidl (!) liep en daar pastinaak zag liggen, moest ik dit wel in mijn karretje doen, zonder te weten wat ik daar nu weer mee zou gaan maken. Ik wist dat het een vergeten groente is, die nu wel weer meer gegeten wordt. Maak ik pastinaak uit de oven, of zal ik het op een andere manier klaar gaan maken?

Toch maar eens even Googlen en dat zorgde er voor dat ik er achter kwam dat de pastinaak niet alleen qua uiterlijk op een wortel lijkt, maar ook qua structuur en smaak er veel van wegheeft. De pastinaak is wat zachter van smaak en heeft ook wel wat anijs in zich. Je zou ze dus kunnen behandelen als wortels en ze gewoon schillen, snijden en koken. Ik heb er voor gekozen om het in de oven klaar te maken.

Mijn zoon helpt me met de pastinaak uit de oven

Het mooie was dat mijn jongste zoon graag wilde helpen. Dus meneer schilde de pastinaak, terwijl ik de rode ui en de knoflook sneed. Daarna heeft hij de andere ingrediënten er bij gedaan en alles goed geroerd. Vervolgens alles verdelen op de bakplaat en zo werd het steeds meer “zijn” gerecht. Het zal je niet verbazen dat hij de groenten met smaak op heeft gegeten. Door de toevoeging van wat honing en de zachte smaken is dit gerecht best geschikt voor kinderen. Ook kies ik voor rode ui is van zichzelf al wat minder scherp van smaak. Pastinaak is vanaf de herfst tot en met maart goed te verkrijgen, dus als je deze groente een keer wilt proberen, dan is nu je kans. Maak deze pastinaak uit de oven en geniet van deze vergeten groente.

Heerlijke pastinaak uit de oven

0 van 0 stemmen
Porties

4

porties
Voorbereidingstijd

30

minuten
Kooktijd

40

minuten
Totale tijd

1

uur 

10

minuten
Kook modus

Dit houdt het scherm aan

Ingrediënten

 • 500-600 gram Pastinaak

 • 2 -3 rode uien

 • 2 teentjes knoflook

 • 5 takjes verse tijm (of als het niet anders kan een theelepel gedroogde tijm)

 • 2 eetlepels honing

 • 1 eetlepel balsamico azijn

 • 4 eetlepels olijfolie

 • peper en zout

Bereiding

 • Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de pastinaak en snijd een stukje van de bovenkant af. Snijd nu in de lengte in vieren.
 • Snijd de ui in grove stukken en snijd de knoflook fijn. Ris de blaadjes van de tijmtakjes. Doe alles in een grote kom. Voeg hier de overige ingrediënten aan toe en naar smaak peper en eventueel zout. Meng en hussel alles goed door elkaar.
 • Verspreid de groenten op een bakplaat die je met bakpapier hebt bekleed en zet deze in de oven. Na zo’n 20 – 25 minuten is alles gaar en kun je aan tafel. Lekker met bijvoorbeeld een worstje en aardappelpuree.

Tips

 • Ik was het bakpapier vergeten…mijn man heeft er een hele klus aan gehad om de bakplaat weer goed schoon te krijgen! Waarvoor mijn grote dank.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @gezinoverdekook op Instagram

Lekker recept?

Volg @gezinoverdekook op Pinterest

Altijd op de hoogte?

Volg Gezin over de Kook op Facebook

NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

[script_21]