Makkelijke koolrabi ovenschotel

door Esther
Koolrabi ovenschotel

Leuk, je krijgt van je moeder een koolrabi, want 2 was voor haar toch net wat te veel. Maar wat moet je in vredesnaam met zo’n “ding”? Dat werd dus uiteindelijk deze heerlijke koolrabi ovenschotel.

Eerlijk is eerlijk, ik maak veel verschillende gerechten, maar ik had zelf nog niet eerder koolrabi gemaakt. Op het eerste gezicht is deze groente dan ook niet echt aantrekkelijk te noemen. Maar dit is weer zo’n gevalletje schijn bedriegt. Want de smaak van koolrabi is een beetje te vergelijken met die van bloemkool. Iets frisser en steviger, maar erg lekker dus. En aangezien ik recent al eens een lekkere bloemkool ovenschotel Ottolenghi stijl had gemaakt, was de keuze voor een koolrabi ovenschotel niet zo moeilijk.

Combinaties die goed werken met bloemkool zijn natuurlijk wortel, maar ook kaas. Dit leek me dus een goede match, een beetje tijm er bij en natuurlijk een lekker romig sausje. Eigenlijk niet zo ingewikkeld, maar het eindresultaat was superlekker!

Zo zie je maar dat je soms even wat verder moet kijken dan het uiterlijk en dat geldt dus ook voor groenten. Voor de broodnodige variatie is het dus best een idee om eens wat vaker koolrabi op tafel te zetten in plaats van bloemkool. En dan is dit recept voor de ovenschotel met koolrabi alvast een goed beginpunt!

Makkelijke koolrabi ovenschotel

3 van 4 stemmen
Porties

4

porties
Voorbereidingstijd

10

minuten
Kooktijd

55

minuten
Totale tijd

1

uur 

5

minuten

Een heerlijk gerecht van koolrabi en wortel, makkelijk uit de oven!

Ingrediënten

  • 1 koolrabi

  • 2 grote winterwortelen

  • 2 teentjes knoflook

  • 6 takjes tijm

  • 300 ml volle melk

  • 250 ml slagroom

  • peper en zout

  • 75 gram geraspte kaas

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Schil de koolrabi en snijd deze in kwarten. Leg een kwart met een platte kant op de snijplank en snijd in plakken. Doe het zelfde met de andere stukken.
  • Schil de wortels en snijd ook deze in plakken.
  • Leg de plakken wortel en koolrabi om en om in een ingevette ovenschaal.
  • Pers de knoflook uit en ris de tijmblaadjes van de takjes . Doe beide samen met de melk en slagroom in een kom en roer goed door. Voeg peper en zout naar smaak toe en roer nogmaals. Giet het mengsel over de koolrabi en wortel. Strooi de geraspte kaas er over en bedek de schaal met aluminiumfolie
  • Zet de ovenschaal 45 minuten in de oven. Verwijder dan de aluminiumfolie en laat de kaas onder de grill in nog ongeveer 10 minuten mooi kleuren. Eet smakelijk!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @gezinoverdekook op Instagram

Lekker recept?

Volg @gezinoverdekook op Pinterest

Heb je dit recept gemaakt?

Follow us on Facebook

NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!



Misschien vind je dit ook leuk:

4 reacties

Lucienne van Calmthout 2022-06-12 - 17:41

ik vind het een lekker recept. maar is het normaal dat het zo waterig blijft. want dat is wel zonde. of heb ik wat verkeerd gedaan

Antwoord
Esther 2022-06-12 - 17:46

Hai Lucienne, het kan de ene keer wat wateriger zijn dan de andere keer. Er komt wel wat vocht uit de groenten en dat is de ene keer minder dan de andere keer.

Antwoord
Karine 2022-07-03 - 20:04

Kan er ook vlees bij? Wat zou je aanraden?

Antwoord
Esther 2022-07-03 - 20:07

Hai Karine, goede vraag en dat kan zeker! Ik zou dan kiezen voor rulgebakken gehakt of stukjes gebakken kipdijfilet. Zorg er wel voor dat het het dus al gaar is en dat je het niet rauw er bij doet.

Antwoord

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

[script_21]