Zelf granola maken is niet alleen makkelijk, maar ook nog eens superlekker. En als je de serie “Zout, vet, zuur, hitte” hebt gezien op Netflix dan weet je dat dit recept van Samin Nosrat wel goed móet zijn.
Geen idee of jullie ook vaak hebben ge-Netflixt in de afgelopen corona periode, maar ik ben maar wat blij dat het er is. Fijne series, goede films en dus ook leuke documentaires. En hoe kan het ook anders: ook over eten en alles wat er mee te maken heeft. De eerder genoemde serie is vanaf 2018 al te bekijken, maar (shame on me) zag ik pas een paar maanden geleden. Chefkok en schrijfster Samin Nosrat reist de wereld over en legt aan de hand van eerder genoemde elementen uit hoe je je eten nog lekkerder maakt.
Boek Zout, vet, zuur, hitte
Na het zien van de serie wilde ik ook het boek “Zout, vet, zuur, hitte” van Samin Nosrat lezen. Een heerlijk dik boek met niet alleen de vier elementen uitgelegd, maar ook ook verschillende recepten. Het boek ziet er hartstikke mooie uit en is rijkelijk geïllustreerd met de mooiste tekeningen. Een feest om te lezen en als je nog eens een goed kookboek wilt kopen, is dit zeker een aanrader.
Granola maken
Om je alvast een beetje lekker te maken, heb ik een makkelijk recept uitgezocht uit het boek. Granola maken had ik al eens eerder gedaan, dat werd een heerlijke speculaas granola, maar ik was benieuwd naar het recept van Nosrat. In dit granola recept vind je havermout, zonnebloempitten en pompoenpitten. Ik heb gekozen voor een mix van zonnebloempitten en pompoenpitten van de Jumbo, in een iets andere verhouding. Dat kan natuurlijk prima met dit soort recepten, wat je lekker vindt of makkelijker te krijgen is voeg je toe. Het vet komt van de olijfolie, zout van een theelepel zeezout, het zuurtje van de abrikozen en de hitte…. van de oven natuurlijk.
Zin in een heerlijk ontbijt? Ga dan eens zelf granola maken! Lekker ‘s morgens in de yoghurt of als tussendoortje. En vergeet niet de serie op Netflix te kijken, echt een aanrader als je meer wilt leren over lekker koken.

