Zonnige sinaasappel cake met griesmeel

door Esther
Sinaasappel griesmeel cake

Deze sinaasappel cake met griesmeel heeft geen opsmuk nodig. Superlekker, smeuïg en net even anders dan anders door de griesmeel en sinaasappel.

Ken je dat: je wilt iets lekkers gaan bakken, niet te moeilijk, maar ook niet een “gewone cake“. Ik had zin in iets zoets met een twist. En dat werd dus deze cake waar niet alleen bloem in zit, maar ook griesmeel. Wij Nederlanders bakken niet zo veel met griesmeel, maar in Zuid Europese landen kun je dit veel vaker tegenkomen. Zo maakt vooral de Griekse keuken hier vaak gebruik van bij allerlei lekkernijen.

Voor deze cake heb ik sinaasappel gebruikt als smaakmaker, wat hem lekker fris en een beetje zoetig maakt. Maar als je wilt kun je dit ook volledig vervangen door citroen natuurlijk. Maar het echte geheim van dit gebak is toch we de suikersiroop. Als de cake nog warm is schenk je de sinaasappelsiroop er over en dit wordt tijdens het afkoelen helemaal opgenomen door de cake. Het zorgt voor een heerlijke smeuïge cake, die niet snel droog wordt. Overigens is het wel het beste om deze cake in de koelkast te bewaren. Ik heb hem na het afkoelen gelijk in blokjes gesneden en in een koelkastdoos gedaan. Dan blijft deze nog zo’n 3 dagen goed.

Ben je uitgekeken op de appelcake en wil je graag iets anders bakken? Probeer dan zeker deze sinaasappelcake met griesmeel eens uit.

Makkelijk én lekker: Sinaasappel griesmeel cake

Porties

16

porties
Voorbereidingstijd

15

minuten
Kooktijd

35

minuten
Totale tijd

2

uren 

Ingrediënten

  • 125 gram ongezouten roomboter

  • 200 gram suiker

  • 2 zakjes vanillesuiker

  • 1 sinaasappel (rasp voor de cake en sap en rasp voor de siroop)

  • 3 eieren op kamertemperatuur

  • 150 gram bloem

  • 150 gram griesmeel

  • 1 zakje bakpoeder

  • ¼ theelepel zout

  • ½ theelepel kaneel

  • 250 ml melk op kamertemperatuur

  • Siroop
  • 150 gram suiker

  • sap van 1 citroen

  • 50 ml water

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een vorm van ongeveer 25×25 cm in. Ik heb een brownievorm gebruikt.
  • Doe de boter in een staande mixer en mix deze samen met 150 gram van de suiker en de vanillesuiker tot deze lichtgeel en romig is. Dit kan wel meer dan 5 minuten duren.
  • Rasp ondertussen de sinaasappel en pers het sap uit. Scheid de eieren. Zeef de bloem, griesmeel, bakpoeder, zout en kaneel. Klop de eiwitten stijf en voeg tijdens het kloppen de resterende 50 gram suiker toe.
  • Doe de helft van de sinaasappelrasp bij de boter en klop nog even door. Klop één voor één de eidooiers door de boter. Voeg de volgende pas toe als de eerste goed is opgenomen.
  • Voeg om en om de melk en het griesmeel mengsel toe. Begin en eindig met de griesmeel en zorg dat elke keer het vorige ingrediënt goed is opgenomen voordat je verder gaat.
  • Spatel de stijf geslagen eiwitten door het beslag tot een luchtig geheel. Schep het beslag in de ingevette bakvorm en zet dit 30-35 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Breng ondertussen in een pannetje de suiker, sinaasappelsap, citroensap, water en de rest van de sinaasappelrasp rustig aan de kook. Laat dit ongeveer 5 minuten zachtjes borrelen en zet het vuur dan uit. Laat de siroop wat afkoelen, zodat hij niet meer gloeiend heet is.
  • Laat de cake uit de oven 10 minuten in de vorm afkoelen. Giet dan de siroop over de cake in de vorm en laat dit geheel helemaal afkoelen voordat je het in stukjes snijdt. Eet smakelijk!
Sinaasappel griesmeel cake
Sinaasappel griesmeel cake
NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!



Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

Ik ben dol op cookies, dus ik eet ze niet alleen, maar gebruik ze op deze website om content en advertenties te plaatsen, om functies voor social media te bieden en om mijn websiteverkeer te analyseren. Klik op "Accepteer" om verder te gaan op deze website. Accepteer Lees meer