‘Ouders, geef je kind gezond te eten!’

door Esther
Kinderen groenten eten

Vandaag las ik een stuk in Metro dat aansluit bij wat ik ook hier op mijn blog al regelmatig laat terugkomen: kinderen eten veel te weinig groenten en het aanleren is een kwestie van herhalen. Wat blijkt: 70% van de kinderen eet minder dan de helft van wat ze aan groenten zouden moeten eten. Kinderen van 8 maanden tot 3 jaar zouden zo’n 50 tot 100 gram groenten moeten eten per dag.

Groenten leren eten

Groenten zijn wat bitterder van smaak dan fruit en daarom heeft het even wat tijd nodig voordat je kindje hieraan gewend is. Fruit gaat inderdaad wat makkelijker. Maar wanneer je de groenten elke dag blijft aanbieden, ook al spugen ze het uit, leren ze het over het algemeen vanzelf eten. En hoe bizar het ook klinkt, eigenlijk begint dit proces zelfs al in de baarmoeder. Dus als jij gezond eet, krijgt je kleintje die smaken ook al mee.

De kinderarts Judith Deckers-Kocken geeft aan dat ongeveer 100.000 kinderen in Nederland last hebben van buikpijn zonder dat daar een medische oorzaak voor te vinden is. En dit aantal neemt behoorlijk toe. Zij wijt deze toename aan “een totale disbalans wat betreft eten.”

Het is natuurijk zo dat we het de afgelopen jaren steeds drukker hebben gekregen. We zijn anders gaan leven en hoewel je de afgelopen tijd wel steeds meer de focus op gezonde voeding ziet terugkomen, is dat jammergenoeg nog niet merkbaar bij kinderen.

Gezond eten is niet moeilijk

Toch hoeft het helemaal niet zo moeilijk te zijn. Een veelgehoord bezwaar is dat ouders het lastig vinden om een vers groentehapje te maken voor hun kind. Het zou lang duren en ingewikkeld zijn. Dat hoeft natuurlijk helemaal niet. Neem bijvoorbeeld gemaksgroente nummer 1: broccoli. Kook het in een pan met water zonder zout voor het hele gezin. Neem 1 stronkje gare broccoli en prak dit fijn met een vork of helemaal tot een papje met de staafmixer. Klaar! Jullie kunnen aan tafel en ook de kleine kan gelijk mee eten. Ditzelfde principe geldt voor zoveel meer groenten. Zolang je zonder zout kookt, dat is namelijk niet goed voor de nieren van je kleintje, kun je dit met alle groenten doen.

NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

[script_20]