Hoe ontwikkelt je kind smaak?

door Esther
Jeroen met koek
Jeroen met koek

Veel ouders kampen met kinderen die bepaald eten niet lusten met alle ” gezellige” taferelen van dien. Twee kinderen verder, heb ik natuurlijk al het nodige gelezen en meegemaakt aan tafel. En dat is nog lang niet voorbij. Wat ik wel weet is dat dwingen absoluut niet helpt. Het werkt alleen maar averechts. Er zijn een paar dingen die je niet kunt dwingen en dat is slapen, zindelijk worden en jawel eten. Dus wat dan wel? Hoe kan het dat kinderen het één wel lusten en het andere absoluut niet? Dat heeft alles met smaakontwikkeling te maken. Ik las op opvoedadvies.nl een heel interessant en verhelderend artikel hierover.

De smaakontwikkeling begint al in de baarmoeder, daar kan een baby het vruchtwater al proeven. Als de moeder gevarieerd eet, went de baby aan verschillende smaken en kan zelfs een voorkeur ontwikkelen. Bij de geboorte heeft een baby duizenden smaakpapillen, met 10 jaar is er nog maar de helft over en als je 30 bent heb je nog maar 250. Als volwassene proef je minder en kun je dus meer en sterkere smaken aan. Jonge kinderen proeven gewoon ‘ te veel’.

De start met het eten van vast voedsel tussen de 4 en 6 maanden is een hele overgang. Niet alleen krijgt je kind nu andere smaken dan melk, maar ook een andere structuur en een andere manier van eten. Houd daar dus rekening mee bij de eerste hapjes. Kindjes willen hun eten vaak lauw (net als melk) en glad en zacht. ook het eten van een lepeltje is een hele uitdaging. Als het eten wordt uitgespuugd betekent dat niet altijd dat je kind het eten niet lekker vind, het kan ook zijn dat hij moeite heeft met het eten naar achterin de mond te brengen.

Om te wennen aan de smaak heeft je kind 10 tot 15 keer nodig. Mijn oudste lustte als peuter geen sla. Doordat we het wel elke keer aanboden en de “afspraak” hebben dat er altijd van alles op het bord geproefd wordt, is sla nu zijn favoriete groente. Het duurde inderdaad een keer of 10 voordat hij het lekker begon te vinden. Daarnaast is het belangrijk om zeker in het begin geen gemixte smaken aan te bieden. Zo leert je kind verschillende smaken herkennen en waarderen.

Lees meer over dit onderwerp op:

www.opvoedadvies.nl

NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!



Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

[script_20]