Bosbessencake van Ottolenghi

door Esther
bosbessencake van ottolenghi

Als je op zoek bent naar iets lekkers voor bij de koffie als er bezoek komt, kun je met een lekkere cake de plank eigenlijk nooit mis slaan. Cake is een beetje van beide: het is beslist geen koekje, maar toch ook net geen taart. Cake is zo’n basisrecept dat handig is bij de hand moet hebben. Maar wil je toch eens wat anders proberen? Maak dan dit recept voor bosbessencake eens.

Bosbessen en cake gaan heel goed samen. Deze lekkere zoete bessen geven je baksel net dat beetje extra smaak en kleur om van een gewone cake een bijzondere cake te maken. Wanneer je bosbessen koopt, kijk dan altijd even goed het bakje na. Ik ben al verschillende keren met een bakje thuisgekomen met een aantal beschimmelde bessen. Ik gruwel er van en dan gaat dus het hele bakje weg… zo zonde. Nu let ik er dus op dat de bessen mooi gaaf en vooral droog zijn. Als er ook maar één twijfelgeval tussen zit, komt dat bakje niet in mijn mandje terecht.

Dit recept voor bosbessen cake komt uit het boek “Simpel” van Ottolenghi en is een klein beetje aangepast. Ik heb al eerder bloemkool uit de oven gemaakt uit het boek en dat is me zo goed bevallen, dat dus ook deze lekkere cake op mijn to do lijstje kwam. De heren thuis houden bij cake meer van een “gewone” cake (lees: een boerencake, zonder toevoegingen), maar ik moet zeggen dat ook deze bosbessen variant de goedkeuring wel kon wegdragen. Aangezien er binnen 1,5 dag geen kruimel meer over was, hoef ik verder niks uit te leggen toch?

Heb je dus zin om aan de bak te gaan, probeer dan zeker dit recept voor bosbessencake van Ottolenghi eens. Verrassend makkelijk en superlekker.

Bosbessencake van Ottolenghi

0 van 0 stemmen
Porties

12

porties
Voorbereidingstijd

15

minuten
Kooktijd

1

uur 
Totale tijd

1

uur 

30

minuten

Lekker en eenvoudig te maken: bosbessencake van Ottolenghi

Ingrediënten

  • 150 gram boter, op kamertemperatuur + extra om in te vetten

  • 190 gram suiker

  • 1 citroen

  • 1 theelepel vanille- extract

  • 3 eieren

  • 90 gram zelfrijzend bakmeel

  • ⅛ theelepel zout

  • 110 gram amandelmeel

  • 200 gram blauwe bessen

  • 70 gram poedersuiker

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 ℃. Vet een cakevorm (ik gebruikte een standaardvorm van 25 cm) in. Rasp de schil van de citroen en pers deze uit. Je hebt 2 theelepels citroenrasp nodig en 2 eetlepels citroensap. Meng in een kom de bloem, het amandelmeel en het zout.
  • Doe de boter, suiker, citroenrasp, 1 eetlepel citroensap en de vanille in de mengkom van een staande mixer. Mix dit 3-4 minuten op hoge snelheid tot het mooi licht, bijna wit is en verlaag dan de snelheid tot medium.
  • Doe nu één voor één de eieren erbij. Voeg de volgende pas toe als de eerste is opgenomen. Voeg nu in 3 keer het bloem-mengsel toe. Haal de kom onder de mixer vandaan en roer met een spatel 150 gram blauwe bessen door het beslag.
  • Giet het beslag in het cakeblik en bak de cake 15 minuten. Haal de vorm uit de oven (doe de ovendeur weer dicht) en verdeel de overige blauwe bessen over de cake. Zet de vorm opnieuw 15 minuten in de oven. De cake is dan goudbruin, maar nog zeker niet gaar. Vouw een stuk aluminiumfolie over de bovenkant en bak de cake helemaal gaar in 25-30 minuten. Haal de cake uit de oven en laat hem 10 minuten in de vorm afkoelen. Haal de cake dan uit de vorm en laat op een rooster helemaal afkoelen.
  • Als de cake helemaal afgekoeld is maak je de icing. Roer 1 eetlepel citroensap door de poedersuiker tot je een mooie egale icing hebt zonder klontjes. Verdeel de icing over de cake. Eet smakelijk!

Tips

  • Deze cake blijft tot wel 3 dagen goed in een afgesloten bewaardoos op kamertemperatuur.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @gezinoverdekook op Instagram

Lekker recept?

Volg @gezinoverdekook op Pinterest

Heb je dit recept gemaakt?

Like Gezin over de Kook op Facebook

bosbessencake van ottolenghi
bosbessencake van Ottolenghi
Bewaar dit recept op Pinterest
NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!



Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

[script_21]