Ultiem basisrecept tomatensoep

door Esther
Verse tomatensoep

Het is altijd makkelijk om een paar basisrecepten te hebben, waarmee je zelf kunt variëren. Soep is zo’n gerecht dat je makkelijk zelf kunt maken, maar ik zal zeker niet ontkennen dat ik ook altijd wel een blik op voorraad in de kast heb staan. Alleen haalt zo’n blik het niet bij verse zelfgemaakte soep en dat geldt zeker voor verse tomatensoep.

Tomatensoep is één van de meest geliefde soepen in Nederland. Ik gebruik voor verse tomatensoep het liefste roma tomaten, maar je kunt ook kiezen voor andere tomaten en zelfs tomaten uit blik. Zorg er in elk geval voor dat de tomaten vol smaak zijn voor een heerlijke tomatensoep.

Ik geef je eerst een basisrecept en laat je daarna zien wat ik er deze keer zelf nog bij heb gedaan. Je kunt altijd even kijken wat voor restjes groenten je nog in de koelkast hebt liggen en deze verwerken in de soep. Zo smaakt hij elke keer weer anders en hoef je geen groenten weg te gooien. Wanneer ga jij tomatensoep maken?

Basisrecept voor tomatensoep

Basisrecept tomatensoep

Porties

6

porties
Voorbereidingstijd

5

minuten
Kooktijd

25

minuten
Total time

1

uur 

10

minuten

Ingrediënten

  • 1 kilo roma tomaten

  • 2 uien

  • 2 teentjes knoflook

  • 70 gram tomatenpuree

  • 2 groenten bouillonblokjes

  • peper

  • zout

Bereiding

  • Snipper de uien en snijd de knoflook fijn.
  • Was de tomaten, snijd de steelaanzet weg en snijd de tomaten in vieren.
  • Zet een ruime pan op het vuur en doe er een scheutje olijfolie in. Als de olie warm is, zet je het vuur middenhoog en fruit je de ui totdat deze zacht en glazig is.
  • Doe nu de knoflook erbij en laat deze nog een minuutje meefruiten.
  • Hierna kan ook de tomatenpuree erbij. Zet het vuur wat hoger en laat de puree ook een minuut meebakken.
  • Het is tijd voor de tomaten. Doe alle tomaten in de pan en verkruimel de bouillonblokjes er boven. Giet er 1 liter warm water bij en roer dit door.
  • Breng het geheel aan de kook en laat dit 15 minuten zachtjes koken.
  • Pureer de soep met een staafmixer en proef. Breng op smaak met peper en eventueel wat extra zout. Eet smakelijk!

Variaties

Ingrediënten tomatensoep met groenten

Zoals je ziet kan je met deze tomatensoep flink variëren. Kijk wat je in huis hebt en voeg dat toe. Ik had nog wat wortel, prei, courgette en bleekselderij en ook nog wat kruiden liggen. Die heb ik allemaal gebruikt.

  • Voeg extra groenten toe na STAP 5. Laat de groenten nog even een paar minuten meebakken.
  • Voeg kruiden toe bij STAP 6. Kies voor tijm, oregano, peterselie en basilicum of een combinatie hiervan.
  • Voeg als de soep klaar is een scheutje slagroom toe om de soep wat romiger te maken.
  • Uiteraard kun je na het pureren ook gehaktballetjes en vermicelli toevoegen voor een extra gevulde soep. Laat de soep dan nog zo’n 10 minuten zachtjes koken zodat de gehaktballetjes helemaal gaar zijn.
  • Denk ook eens aan een eetlepel pesto of tapenade door de soep voor extra smaak.

En wil je echt eens een ander soort tomatensoep? Probeer dan deze Italiaanse tomatensoep uit de slowcooker eens.

Verse tomatensoep

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

Ik ben dol op cookies, dus ik eet ze niet alleen, maar gebruik ze op deze website om content en advertenties te plaatsen, om functies voor social media te bieden en om mijn websiteverkeer te analyseren. Klik op "Accepteer" om verder te gaan op deze website. Accepteer Lees meer