Het is altijd makkelijk om een paar basisrecepten te hebben, waarmee je zelf kunt variëren. Soep is zo’n gerecht dat je makkelijk zelf kunt maken, maar ik zal zeker niet ontkennen dat ik ook altijd wel een blik op voorraad in de kast heb staan. Alleen haalt zo’n blik het niet bij verse zelfgemaakte soep en dat geldt zeker voor verse tomatensoep.
Tomatensoep is één van de meest geliefde soepen in Nederland. Ik gebruik voor verse tomatensoep het liefste roma tomaten, maar je kunt ook kiezen voor andere tomaten en zelfs tomaten uit blik. Zorg er in elk geval voor dat de tomaten vol smaak zijn voor een heerlijke tomatensoep.
Ik geef je eerst een basisrecept en laat je daarna zien wat ik er deze keer zelf nog bij heb gedaan. Je kunt altijd even kijken wat voor restjes groenten je nog in de koelkast hebt liggen en deze verwerken in de soep. Zo smaakt hij elke keer weer anders en hoef je geen groenten weg te gooien. Wanneer ga jij tomatensoep maken?
Basisrecept voor tomatensoep

Variaties

Zoals je ziet kan je met deze tomatensoep flink variëren. Kijk wat je in huis hebt en voeg dat toe. Ik had nog wat wortel, prei, courgette en bleekselderij en ook nog wat kruiden liggen. Die heb ik allemaal gebruikt.
- Voeg extra groenten toe na STAP 5. Laat de groenten nog even een paar minuten meebakken.
- Voeg kruiden toe bij STAP 6. Kies voor tijm, oregano, peterselie en basilicum of een combinatie hiervan.
- Voeg als de soep klaar is een scheutje slagroom toe om de soep wat romiger te maken.
- Uiteraard kun je na het pureren ook gehaktballetjes en vermicelli toevoegen voor een extra gevulde soep. Laat de soep dan nog zo’n 10 minuten zachtjes koken zodat de gehaktballetjes helemaal gaar zijn.
- Denk ook eens aan een eetlepel pesto of tapenade door de soep voor extra smaak.
En wil je echt eens een ander soort tomatensoep? Probeer dan deze Italiaanse tomatensoep uit de slowcooker eens.
