Is het een oliebol? Is het een krentenbrood? Is het Jan in de zak? Nee dit is een slowiebol! Ik kwam een recept voor de slowiebol al een paar keer tegen, dus nu moest het er maar eens van komen.
Een pak oliebollenmix is natuurlijk ideaal als je zelf je oliebollen bakt. Mijn moeder deed dat vroeger elk jaar weer en dan gingen er wel 3 of 4 pakken mix doorheen. Dat betekende een hele middag in de keuken, afkoelende oliebollen op keukenpapier met kranten er onder en als resultaat een enorme stapel oliebollen en ook appelflappen met oud en nieuw. Ik heb zelf met mijn man ook regelmatig oliebollen gebakken, maar de laatste tijd wisselen we het een beetje af. Het ene jaar kopen we en het andere jaar bakken we zelf.
Als je zelf van bakken houdt koop je wel eens een pak te veel. Of als je na de jaarwisseling in de supermarkt komt, zijn al die pakken oliebollenmix die over zijn voor een habbekrats te koop. Wat je kun je nog meer met oliebollenmix dan de bekende oliebol of appelflap maken? Nou, je kunt er dus een slowiebol mee bakken.
Zoals je in de intro al hebt kunnen lezen is het een beetje een mix tussen een oliebol (maar dan niet zo vet), een krentenbrood (maar dan niet zo droog) en een Jan in de zak (maar dan zonder “zompige” buitenkant). Ik had hem nog niet eerder gemaakt en heb verschillende recepten bekeken. Uiteindelijk heb ik daar mijn eigen draai aan gegeven, en er zijn nog meer variaties mogelijk.
Ik heb voor de vulling gekozen voor rozijnen en stukjes appel en dat pakte lekker fris uit. Je kunt de rozijnen ook deels vervangen door krenten en in plaats van appel is ananas uit blik ook een lekkere optie. Eventueel kun je zelfs aan cranberries, abrikozen en noten denken als vulling.
Wil je dus eens iets anders maken met een pak oliebollenmix? Probeer dan vooral deze slowiebol eens uit. Het lekkerste eet je hem warm met een beetje roomboter.

Meer recepten in het digitale slowcooker kookboek!
In het slowcooker kookboek van Gezin over de Kook vind je nog veel meer recepten. Een aantal bekende, vertrouwde recepten zoals slowcooker erwtensoep of stoofpeertjes, maar ook veel gloednieuwe recepten die niet op mijn blog staan (en daar ook niet op komen) zoals Zwitsere sukade. Bestel hem nu en je kunt het kookboek direct downloaden.



6 reacties
Hoi, ik heb hem nu een paar keer gemaakt . maar als ik hem wil keren Blijft hij aan het papier plakken . Ik maak het papier vochtig . Weet jij misschien dat er mis gaat ? Groetjes Anneke
Hai Anneke, lastige vraag om zo op afstand te beantwoorden. Misschien dat je hem een helaf uur of een uur later kunt proberen te keren. Ik heb het vermoeden dat het deeg nog net niet gaar genoeg is als je het wil keren. Ik hoop dat dit helpt. Succes en eet smakelijk!
Wil deze vanmiddag gaan maken; ben er heel benieuwd naar 😋
Gebruik je wel of niet de emaille binnenpot?
Hai Jolanda, dat wordt vast lekker! Je kunt inderdaad gewoon de emaille binnenpot gebruiken. Succes!!
de mijne was na 3,5 nog steeds niet klaar om te draaien, hoe enig idee hoe dat komt?
Hai Fenke, dat duurt inderdaad wel lang. Elke slowcooker is anders, dus het kan zijn dat jouw LOW qua temperatuur een stuk lager is dan die van mij. Misschien dat HIGH in dit geval beter is. Ik zou het eens uit proberen. Succes!