Wat kun je nog meer met oliebollenmix? Bak een slowiebol!

door Esther
slowiebol

Is het een oliebol? Is het een krentenbrood? Is het Jan in de zak? Nee dit is een slowiebol! Ik kwam een recept voor de slowiebol al een paar keer tegen, dus nu moest het er maar eens van komen.

Een pak oliebollenmix is natuurlijk ideaal als je zelf je oliebollen bakt. Mijn moeder deed dat vroeger elk jaar weer en dan gingen er wel 3 of 4 pakken mix doorheen. Dat betekende een hele middag in de keuken, afkoelende oliebollen op keukenpapier met kranten er onder en als resultaat een enorme stapel oliebollen en ook appelflappen met oud en nieuw. Ik heb zelf met mijn man ook regelmatig oliebollen gebakken, maar de laatste tijd wisselen we het een beetje af. Het ene jaar kopen we en het andere jaar bakken we zelf.

Als je zelf van bakken houdt koop je wel eens een pak te veel. Of als je na de jaarwisseling in de supermarkt komt, zijn al die pakken oliebollenmix die over zijn voor een habbekrats te koop. Wat je kun je nog meer met oliebollenmix dan de bekende oliebol of appelflap maken? Nou, je kunt er dus een slowiebol mee bakken.

Zoals je in de intro al hebt kunnen lezen is het een beetje een mix tussen een oliebol (maar dan niet zo vet), een krentenbrood (maar dan niet zo droog) en een Jan in de zak (maar dan zonder “zompige” buitenkant). Ik had hem nog niet eerder gemaakt en heb verschillende recepten bekeken. Uiteindelijk heb ik daar mijn eigen draai aan gegeven, en er zijn nog meer variaties mogelijk.

Ik heb voor de vulling gekozen voor rozijnen en stukjes appel en dat pakte lekker fris uit. Je kunt de rozijnen ook deels vervangen door krenten en in plaats van appel is ananas uit blik ook een lekkere optie. Eventueel kun je zelfs aan cranberries, abrikozen en noten denken als vulling.

Wil je dus eens iets anders maken met een pak oliebollenmix? Probeer dan vooral deze slowiebol eens uit. Het lekkerste eet je hem warm met een beetje roomboter.

Digitale uitgave Slowcooker Kookboek

Meer recepten in het digitale slowcooker kookboek!

In het slowcooker kookboek van Gezin over de Kook vind je nog veel meer recepten. Een aantal bekende, vertrouwde recepten zoals slowcooker erwtensoep of stoofpeertjes, maar ook veel gloednieuwe recepten die niet op mijn blog staan (en daar ook niet op komen) zoals Zwitsere sukade. Bestel hem nu en je kunt het kookboek direct downloaden.

Wat kun je nog meer met oliebollenmix? Bak een slowiebol!

0.0 van 0 stemmen
Porties

12

porties
Voorbereidingstijd

30

minuten
Kooktijd

3

uren 
Totale tijd

3

uren 

30

minuten
Kook modus

Dit houdt het scherm aan

Ingrediënten

  • 1 pak oliebollenmix

  • 250 gram rozijnen

  • 1 appel

Bereiding

  • Week de rozijnen een half uurtje in lauwwarm water.
  • Schil de appel en snijd deze in stukjes.
  • Maak het pak oliebollenmix klaar zoals op de verpakking staat beschreven. In mijn geval moest daar alleen water bij. Voeg op het laatst de rozijnen en de appel toe en roer dit er goed door heen. Je hoeft het beslag niet te laten rijzen!slowiebol
  • Maak een bakpapier wat vochtig en plaats dit in de slowcooker. Dit helpt om straks je slowiebol te kunnen keren. Doe de bereide oliebollenmix op het bakpapier in de slowcooker. Leg een schone theedoek tussen de deksel en de slowcooker en zet de slowcooker 2,5 uur op LOW.
  • Keer de slowiebol na 2,5 uur op het bakpapier en bak nog 60 minuten op LOW. Eet smakelijk!

Tips

  • Er zijn mensen die het beslag in de slowcooker op de warmhoudstand 1 uur laten rijzen en dan 2,5 uur op LOW, keren en nog een uur op LOW bakken. Ik heb dat nog niet geprobeerd, maar wellicht wordt de slowiebol daar nog lekkerder van!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @gezinoverdekook op Instagram

Lekker recept?

Volg @gezinoverdekook op Pinterest

Altijd op de hoogte?

Volg Gezin over de Kook op Facebook

slowiebol
slowiebol
Bewaar dit recept op Pinterest

6 reacties

Anneke Bakker 10 september 2023 - 22:10

Hoi, ik heb hem nu een paar keer gemaakt . maar als ik hem wil keren Blijft hij aan het papier plakken . Ik maak het papier vochtig . Weet jij misschien dat er mis gaat ? Groetjes Anneke

Antwoord
Esther 11 september 2023 - 08:09

Hai Anneke, lastige vraag om zo op afstand te beantwoorden. Misschien dat je hem een helaf uur of een uur later kunt proberen te keren. Ik heb het vermoeden dat het deeg nog net niet gaar genoeg is als je het wil keren. Ik hoop dat dit helpt. Succes en eet smakelijk!

Antwoord
Jolanda 20 december 2023 - 12:12

Wil deze vanmiddag gaan maken; ben er heel benieuwd naar 😋
Gebruik je wel of niet de emaille binnenpot?

Antwoord
Esther 23 december 2023 - 08:22

Hai Jolanda, dat wordt vast lekker! Je kunt inderdaad gewoon de emaille binnenpot gebruiken. Succes!!

Antwoord
fenke 6 april 2024 - 17:13

de mijne was na 3,5 nog steeds niet klaar om te draaien, hoe enig idee hoe dat komt?

Antwoord
Esther 6 april 2024 - 17:34

Hai Fenke, dat duurt inderdaad wel lang. Elke slowcooker is anders, dus het kan zijn dat jouw LOW qua temperatuur een stuk lager is dan die van mij. Misschien dat HIGH in dit geval beter is. Ik zou het eens uit proberen. Succes!

Antwoord

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

Misschien vind je dit ook leuk: