Recept voor luchtige citroen tulband

door Esther
Tulband

Van je fouten leer je…

Tsja, hoe vaak ik ook bak en kook, een foutje is natuurlijk makkelijk gemaakt. Maar juist van die fouten leer je. Als er iets goed mis gaat, dan weet je de volgende keer dat je dit niet nog eens moet doen. En dat gebeurde dus vorige week weer een keer toen ik mijn recept voor luchtige citroen tulband wilde maken.

Ik wilde graag ook mijn nieuwe tulbandvorm uitproberen. Een pak “Hemels Gebak” in de supermarkt gekocht om te kijken hoe het zou smaken en welke ingrediënten er in zitten. Zo kan ik de volgende keer dit met eigen ingrediënten maken, want ik werk het liefst zonder pakken en zakjes.

Citroen tulband bakken

Maar goed terug naar het onderwerp. Tulband in de oven en dat zag er prima uit. Op de verpakking stond eigenlijk dat het in een springvorm gebakken moest worden. De ring moest na het bakken direct verwijderd worden om dan af te koelen. Dat gaat natuurlijk niet met een tulbandvorm, dus dacht ik dat het slim zou zijn om ook de tulband dan maar direct op een rooster te storten…… Geen goed idee, want van de tulband bleef weinig over.

Dus de zelfde week een nieuwe tulband gemaakt, zonder pak en met een recept voor een lekker luchtige citroen tulband dat ik zo zal delen. En nee, deze keer niet direct gestort, maar even even 10 minuten laten afkoelen in de vorm en dan omkeren op een rooster.

Recept voor luchtige citroen tulband

0 van 0 stemmen
Porties

12

porties
Voorbereidingstijd

10

minuten
Baktijd

40

minuten
Totale tijd

50

minuten

Ingrediënten

  • 20 gram maizena

  • 80 gram koude roomboter

  • 5 eierdooiers

  • geraspte schil van 1 citroen

  • 1 theelepel vanille extract

  • 100 gram fijne kristalsuiker

  • 4 eiwitten

  • mespuntje zout

  • poedersuiker

Bereiding

  • Verwarm de over voor op 170 °C . Vet een tulband vorm goed in.
  • Bloem en maizena zeven en fijngesneden boter in de keukenmachine fijnsnijden tot het er uit ziet als fijn broodkruim.
  • Eierdooiers met 25 gram suiker, vanille extract en citroenschil lang kloppen tot het zalving en bleekgeel is.
  • Eiwitten met zout kloppen tot zachte pieken, daarna rustig de 75 gram suiker toevoegen. Niet al te stijf kloppen.
  • De stijfgeslagen eiwit voorzichtig door het eierdooiermengsel scheppen. Vervolgens de bloem-boter er door mengen. Houdt het mengsel luchtig, dus niet kloppen. Doe het mengsel in de goed ingevette vorm en strijk glad.
  • Zet de tulband vorm 30 – 40 minuten in oven, laat 10 minuten in de vorm laten afkoelen. Stort dan de tulband op een rooster, maar houd de vorm er nog overheen. Hierdoor blijft de tulband lekker mals. Bestrooi de tulband als hij helemaal is afgekoeld met poedersuiker.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @gezinoverdekook op Instagram

Lekker recept?

Volg @gezinoverdekook op Pinterest

Heb je dit recept gemaakt?

Like Gezin over de Kook op Facebook

NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!



Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

[script_21]