Eten rond carnaval…

door Esther
worstenbroodjes

Vanavond ben ik naar een super interessante lezing en workshop geweest, hier in het dorp notabene op aanraden van een collega. Zoals jullie weten ben ik geïnteresseerd in alles wat met eten te maken heeft. Toen ik dus uitgenodigd werd om een lezing bij te wonen over eten rondom carnaval zei ik gelijk ja. Want wat moet je je daar bij voorstellen? Bier en patat? Broodjes shoarma? Van te voren toch maar even wat meer er over lezen. Dan kom je tot de ontdekking dat er merveilles en nonnevotten op het menu staan. Nog nooit van gehoord? Ik ook niet!

Daar kwam vanavond verandering in door Vanessa van Koppen. Het eerste half uur heeft ze alles uitgelegd over de historie van ons carnaval feest en de vastenperiode die daar op volgt. Daarna konden we met zo’n 22 dames en heren aan de slag met een aantal recepten. Dat werd dus in mijn geval merveilles maken. Dit is een soort gefrituurd pannenkoekje. Hij lijkt niet echt op onze eigen pannenkoek, behalve dan dat hij rond is! Dit pannenkoekje wordt van een deeg gemaakt, daarna gefrituurd en bestrooid met poedersuiker. Ik kan je vertellen uit eigen ervaring, het is heerlijk!! Naast dit recept werden er dus ook nonnenvotten gemaakt. Vanessa vertelde een mooi verhaal over dit gerecht. Nonnenvotten betekent namelijk eigenlijk nonnen scheetjes! Hilariteit alom natuurlijk. De naam zou uit het klooster komen waar een non dit gerecht bereidde. Op het moment dat het deegpannenkoekje het vet in gaat begint het te sissen. Een pater die toe stond te kijken dacht dat de bewuste non, jawel een scheetje liet. En zo zou de naam nonnenvotten zijn ontstaan. Andere gerechten die we hebben gegeten zijn blini’s met zalm, Brabantse worstenbroodjes, Limburg zuurvlees, een Caribische maissoep en rode koolsalade.

Een echte aanrader dus om op deze manier wat meer te weten te komen over de eetgewoonten in ons land. En hoewel we hier in het noorden geen carnaval vieren, leek me dit een uitgelezen kans om de historische eetgewoonten van dit fenomeen op een bijzondere manier te leren kennen.

carnavals eten

 

 

 

 

 

Het team in actie

aan de rol

 

 

 

 

 

Aan de rol

Frituren

 

 

 

 

 

Frituren van de Merveilles

Merveilles

 

 

 

 

 

Het eindresultaat: Merveilles

worstenbroodjes

 

 

 

 

 

 

 

Worstenbroodjes

Nonnevotten

 

 

 

 

 

 

 

Nonnevotten

NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

[script_20]