Recept voor Griekse salade

door Esther
Griekse salade

Geen idee hoe het bij jullie is, maar hier eten we regelmatig sla bij de maaltijd. En eerlijk is eerlijk, meestal grijp ik terug op het vertrouwde recept van ijsbergsla, tomaat, komkommer en een honing-mosterddressing. Niet echt bijzonder, maar wel gewoon lekker. Voor de lunch kies ik trouwens ook wel eens voor deze heerlijke tonijnsalade. Maar om te variëren wilde ik toch eens wat anders, dus dat werd deze makkelijke Griekse salade.

Leuk om te bedenken eigenlijk dat ieder land wel een eigen “salade” variatie heeft die kenmerkend is voor die omgeving. Zo kenmerkt een Italiaanse salade zich vaak door tomaat, basilicum en mozzarella en in Scandinavië zie je vaak rode ui en dille in de salade verwerkt. In Griekenland mag feta en olijf niet ontbreken in een salade, dus dat vind je dan ook zeker in mijn recept terug.

Welke olijfolie voor Griekse salade?

Daarnaast is een goede olijfolie een must. Wil je het echt helemaal af maken, kijk dan of je een echte Griekse olijfolie kunt vinden. Anders is een Italiaanse natuurlijk ook goed. De extra vierge is het meest geschikt voor salades, hier komt de authentieke olijfolie smaak goed naar voren. In tegenstelling tot de milde olijfolie die je gebruikt om in te bakken. Deze heeft minder smaak en is vaak ook wat goedkoper. Prima in de pan, minder lekker in een salade.

Om het extra makkelijk te maken, heb ik gekozen voor fetablokjes uit een pot. Deze zijn van zichzelf al lekker gekruid door de olie in de pot én je hoeft geen feta te snijden. Win-win!

Deze makkelijke Griekse salade is lekker bij een moussaka of andere gerechten, maar ook gewoon als lunchgerecht. En organiseer je een BBQ? Daar past dit natuurlijk ook uitstekend bij.

Recept Griekse salade

0 van 0 stemmen
Porties

4

porties
Voorbereidingstijd

10

minuten
Kooktijd

0

minuten
Totale tijd

10

minuten

Ingrediënten

  • 1 rode ui

  • 3 roma tomaten

  • ½ komkommer

  • 1 gele paprika

  • 20 zwarte olijven

  • 200 gram feta blokjes op olie

  • 25 gram rucola

  • Dressing
  • 2 eetlepels extra vierge olijfolie

  • 1 theelepel oregano

  • 1 eetlepel citroensap

  • peper en zout

Bereiding

  • Snijd de rode ui in tweeën en vervolgens in dunne plakjes. Snijd de tomaten in stukjes. Was de komkommer, snijd in de lengte doormidden en schraap de zaadlijsten met een theelepel er uit. Snijd de komkommer nu in plakjes. Snijd de paprika in stukjes en de olijven door midden. Doe de rucola in een schaal en schep hier de gesneden groenten op.
  • Doe twee eetlepels olijfolie in een schaaltje. Doe hierbij de oregano, het citroensap en naar smaak peper en zout. Roer goed door.
  • Verdeel de fetablokjes over de groenten en sprenkel de dressing er over. Eet smakelijk!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @gezinoverdekook op Instagram

Lekker recept?

Volg @gezinoverdekook op Pinterest

Heb je dit recept gemaakt?

Like Gezin over de Kook op Facebook

Griekse salade
Pinterst pin recept voor Griekse salade
Bewaar dit recept op Pinterest
NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!



Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

[script_21]