Geen idee hoe het bij jullie is, maar hier eten we regelmatig sla bij de maaltijd. En eerlijk is eerlijk, meestal grijp ik terug op het vertrouwde recept van ijsbergsla, tomaat, komkommer en een honing-mosterddressing. Niet echt bijzonder, maar wel gewoon lekker. Voor de lunch kies ik trouwens ook wel eens voor deze heerlijke tonijnsalade. Maar om te variëren wilde ik toch eens wat anders, dus dat werd deze makkelijke Griekse salade.
Leuk om te bedenken eigenlijk dat ieder land wel een eigen “salade” variatie heeft die kenmerkend is voor die omgeving. Zo kenmerkt een Italiaanse salade zich vaak door tomaat, basilicum en mozzarella en in Scandinavië zie je vaak rode ui en dille in de salade verwerkt. In Griekenland mag feta en olijf niet ontbreken in een salade, dus dat vind je dan ook zeker in mijn recept terug.
Welke olijfolie voor Griekse salade?
Daarnaast is een goede olijfolie een must. Wil je het echt helemaal af maken, kijk dan of je een echte Griekse olijfolie kunt vinden. Anders is een Italiaanse natuurlijk ook goed. De extra vierge is het meest geschikt voor salades, hier komt de authentieke olijfolie smaak goed naar voren. In tegenstelling tot de milde olijfolie die je gebruikt om in te bakken. Deze heeft minder smaak en is vaak ook wat goedkoper. Prima in de pan, minder lekker in een salade.
Om het extra makkelijk te maken, heb ik gekozen voor fetablokjes uit een pot. Deze zijn van zichzelf al lekker gekruid door de olie in de pot én je hoeft geen feta te snijden. Win-win!
Deze makkelijke Griekse salade is lekker bij een moussaka of andere gerechten, maar ook gewoon als lunchgerecht. En organiseer je een BBQ? Daar past dit natuurlijk ook uitstekend bij.
