Rabarber kun je natuurlijk prima tot een compote koken, maar dit keer maakte ik een rabarbertaart recept met bladerdeeg en aardbeien.
Waar moet je op letten als je rabarber koopt?
Wanneer je rabarber koopt is het belangrijk dat de stelen mooi stevig zijn. Er mogen geen zachte plekken op zitten. Het maakt niet uit als het blad wat minder is, deze gebruik je niet. Het maakt niet uit of de steel rood of groen is, dit zijn twee verschillende soorten rabarber. De groene is wel wat zuurder van smaak dan de rode overigens. Persoonlijk vind ik de rode niet alleen lekkerder, maar ook mooier, zeker in een rabarbertaart als deze.
Hoe maak je rabarber schoon?
Rabarber schoonmaken is een heel eenvoudig klusje. Je snijdt de harde onderkant er af en snijd ook de bladeren er af. Nu kun je de stengels even goed wassen en verder verwerken in je gerecht. Als je een compote gaat maken, kun je ze dus in wat kleinere stukken snijden. Voor deze taart heb ik er voor gekozen om ze schuin te snijden, gewoon omdat het er wat mooier uit ziet.
Je hoeft rabarber overigens niet te schillen, zonde want dan is meteen die mooie rode kleur weg. In sommige gevallen kun je wel de stugge draden verwijderen, maar dat heb ik nog niet hoeven doen.
Rabarbertaart recept met bladerdeeg
In dit recept voor rabarbertaart maak ik gebruik van bladerdeeg, wel zo makkelijk. Je koopt een rol uit de koeling bij de supermarkt en laat dit even op kamertemperatuur komen voordat je het verwerkt. Doordat je de bodem van deze taart bedekt met een heerlijke frangipane, wordt de bodem niet zo snel slap en “soggy”. Overigens is frangipane niks anders dan een heerlijk zoet mengsel van amandelmeel met ei, roomboter en suiker. Eerder gebruikte ik het al in een stoofperentaart.
Rabarbertaart met aardbeien
Voor deze rabarbertaart heb ik ook nog eens wat aardbeien gebruikt. Het zoete van de aardbeien combineert erg goed met het friszure van de rabarber. Uiteraard hoeft het niet en kun je de aardbeien ook weglaten.


