Kind aan de kook: Basis recept lasagne

door Esther
Jeroen roert in de pan

Onderstaande blogpost dateert alweer van een flink aantal jaren geleden. Jeroen is inmiddels een stuk groter en hoewel hij niet vaak zelf kookt, maak ik dit basis recept voor lasagne nog regelmatig.

Het fijne van dit recept is dat het nooit gaat vervelen. En als je het wat vaker maakt, wordt het ook zo’n recept waar je op gegeven moment geen beschrijving meer van nodig hebt. Je weet de verhoudingen uit je hoofd en je kunt het aanpassen zoals je zelf wilt. Maar goed, zo ver is het momenteel nog niet voor Jeroen, maar dat komt vast vanzelf.

Geïnspireerd door Junior Masterchef op Net 5, besloot ik Jeroen te vragen wat hij wilde leren koken. Uiteraard werd dat zijn lievelingsgerecht: lasagne. Maar hij wilde het wel helemaal zelf doen. En het liefste iets met snijden… Dat werd dus de tomaten en de sla die we er bij eten. En dit basis recept voor lasagne is inclusief zelfgemaakte (!) bechamelsaus. Meneer presteerde het zonder klontjes, en dat lukt een heleboel volwassenen al niet. Dus mama en zoon zijn supertrots. Hieronder het recept dat wij gebruikten.

Wil jouw kind ook een Junior Masterchef worden? Ga dan vooral met hem of haar aan de kook! Maak samen een favoriet gerecht en laat ze vooral zo veel mogelijk zelf doen. Op die manier krijgen ze zelfvertrouwen in de keuken en kunnen ze steeds meer maken. Hopelijk hebben ze daar ook nog wat aan als ze later op zichzelf gaan wonen.

Uiteraard kan dit basis recept voor lasagne met van alles gevarieerd worden. Denk aan uitje, prei, spekjes, spinazie, knoflook etc. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. En wil je eens super makkelijk? Probeer dan eens een slowcooker lasagne!

Kind aan de kook: Lasagne

0 van 0 stemmen
Porties

4

porties
Voorbereidingstijd

30

minuten
Kooktijd

40

minuten
Totale tijd

1

uur 

10

minuten

Ingrediënten

  • Bechamelsaus
  • 40 gram roomboter

  • 40 gram bloem

  • 500 ml melk

  • 50 gram geraspte Parmezaanse kaas

  • Lasagne
  • 300 gram half-om-half gehakt

  • 1 fles sugocasa

  • 1 theelepel Italiaanse kruiden

  • lasagnebladen

  • geraspte oude kaas

Bereiding

  • Begin met de bechamelsaus. Laat de boter op matig vuur in een pan met dikke bodem smelten. Voeg de gezeefde bloem toe en roer goed met een garde. Laat het 2 minuten garen ondertussen af en toe roerend. Voeg al roerend telkens kleine scheutjes melk toe. Breng al roerend aan de kook en laat het op een laag vuur (en evt. vlamverdeler) 15 min. rustig pruttelen onder af en toe roeren. Voeg de laatste 5 minuten de Parmezaanse kaas toe en roer even goed door.
  • Zet de oven aan op 180 °C. Bak het gehakt rul en voeg de fles sugocasa toe. Breng aan de kook en voeg te Italiaanse kruiden en wat peper en zout toe. Vet een ovenschaal in en schep er een lepel gehaktmengsel in. Dan een laagje bechamelsaus. Verdeel de lasagne bladen er over. Vervolg met nogmaals gehakt, bechamelsaus en lasagne bladen. Sluit af met een laag gehaktsaus en bechamelsaus. Strooi wat geraspte oude kaas er over en zet ongeveer 40 minuten in de oven. Smullen maar!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @gezinoverdekook op Instagram

Lekker recept?

Volg @gezinoverdekook op Pinterest

Heb je dit recept gemaakt?

Like Gezin over de Kook op Facebook

NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!



Misschien vind je dit ook leuk:

1 reactie

oma anneke 2011-07-11 - 10:38

lieve Jeroen,

Wat geweldig stoer van jou om dit helemaal alleen te maken. Oma heeft van mamma wat lasagne gekregen om te proeven. Nou, ik weet zeker dat het lekker is! Je hoort nog wel hoe het gesmaakt heeft.

Dikke kus van oma.

Antwoord

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

[script_21]