Speculaas granola: een gezond ontbijt!

door Esther

Inmiddels weet iedereen wel dat het ontbijt overslaan geen goed idee is, toch? Je start de dag en de motor moet wat energie krijgen om op te starten, je ontbijt dus. Niet iedereen heeft echter dezelfde behoefte, een boterham is een goed idee, maar veel staat dat tegen zo vroeg op de morgen. Maar er zijn ook genoeg andere ontbijtjes te bedenken zoals deze heerlijke slowcooker havermout. De laatste tijd houd ik van een schaaltje magere yoghurt of kwark met zelf gemaakte granola. Niet moeilijk om te maken en doordat je zelf bepaalt welke zoetigheid je toevoegt en hoeveel, bepaal je dus ook hoe gezond je ontbijt is. En in de winter is deze speculaas granola een absolute favoriet.

Granola heeft als basis havervlokken en daar kun je naar wens allerlei zaden, pitten en noten aan toe voegen. Maar in deze Sinterklaastijd leek het me lekker om ook wat speculaas en geraspte sinaasappelschil er bij te doen. En dat pakte heel erg goed uit, al zeg ik het zelf. Ik heb voor dit recept honing gebruikt, maar als je dat lekker vindt kun je ook agavesiroop of ahornsiroop gebruiken voor het maken van deze granola. Wat mij betreft hoef ik in de yoghurt dan niet nog meer suiker of zo te hebben, dit is zo vol van smaak dat ik de extra zoetigheid die bijvoorbeeld in cruesli in een pak zit, niet mis.

Granola is overigens niet alleen geschikt voor volwassen, het is ook uitermate geschikt voor kinderen om de dag mee te beginnen. Het zit namelijk vol met bouwstoffen,vezels en ook de eiwitten van de yoghurt zorgen voor een gezonde start van de dag. Dus ga samen met je kinderen granola maken en laat ze zelf beslissen wat ze er in willen, of kies onderstaand recept voor speculaas granola.

Gezond ontbijt: speculaas granola

Porties

8

porties
Voorbereidingstijd

5

minuten
Kooktijd

25

minuten
Totale tijd

30

minuten

Met deze speculaas granola kom je tijdens je ontbijt al in de stemming voor Sinterklaas.

Ingrediënten

  • 200 gram havervlokken

  • 25 gram zonnebloempitten

  • 50 gram blanke amandelen

  • 3 tl speculaaskruiden

  • rasp van 1 sinaasappel

  • 4 el honing

  • 2 el zonnebloemolie

  • handje vol rozijnen

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden

  • Doe alle ingrediënten, behalve de rozijnen in een kom en roer dit goed door elkaar.  Bekleed een bakplaat met bakpapier en verspreid het mengsel gelijkmatig.

    granola-sinaasappel
  • Bak de granola 15-20 minuten en schep halverwege de baktijd het mengsel even om, zodat het gelijkmatig bruin wordt.granola-bakplaat
  • Haal de plaat uit de oven en laat de granola helemaal afkoelen. Schep er nu de rozijnen door en bewaar het mengsel in een goed afgesloten pot.Granola bakplaat
granola-potjes
NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!



Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

Ik ben dol op cookies, dus ik eet ze niet alleen, maar gebruik ze op deze website om content en advertenties te plaatsen, om functies voor social media te bieden en om mijn websiteverkeer te analyseren. Klik op "Accepteer" om verder te gaan op deze website. Accepteer Lees meer