Inmiddels weet iedereen wel dat het ontbijt overslaan geen goed idee is, toch? Je start de dag en de motor moet wat energie krijgen om op te starten, je ontbijt dus. Niet iedereen heeft echter dezelfde behoefte, een boterham is een goed idee, maar veel staat dat tegen zo vroeg op de morgen. Maar er zijn ook genoeg andere ontbijtjes te bedenken zoals deze heerlijke slowcooker havermout. De laatste tijd houd ik van een schaaltje magere yoghurt of kwark met zelf gemaakte granola. Niet moeilijk om te maken en doordat je zelf bepaalt welke zoetigheid je toevoegt en hoeveel, bepaal je dus ook hoe gezond je ontbijt is. En in de winter is deze speculaas granola een absolute favoriet.
Granola heeft als basis havervlokken en daar kun je naar wens allerlei zaden, pitten en noten aan toe voegen. Maar in deze Sinterklaastijd leek het me lekker om ook wat speculaas en geraspte sinaasappelschil er bij te doen. En dat pakte heel erg goed uit, al zeg ik het zelf. Ik heb voor dit recept honing gebruikt, maar als je dat lekker vindt kun je ook agavesiroop of ahornsiroop gebruiken voor het maken van deze granola. Wat mij betreft hoef ik in de yoghurt dan niet nog meer suiker of zo te hebben, dit is zo vol van smaak dat ik de extra zoetigheid die bijvoorbeeld in cruesli in een pak zit, niet mis.
Granola is overigens niet alleen geschikt voor volwassen, het is ook uitermate geschikt voor kinderen om de dag mee te beginnen. Het zit namelijk vol met bouwstoffen,vezels en ook de eiwitten van de yoghurt zorgen voor een gezonde start van de dag. Dus ga samen met je kinderen granola maken en laat ze zelf beslissen wat ze er in willen, of kies onderstaand recept voor speculaas granola.
Gezond ontbijt: speculaas granola
8
porties5
minuten25
minuten30
minutenMet deze speculaas granola kom je tijdens je ontbijt al in de stemming voor Sinterklaas.
Ingrediënten
200 gram havervlokken
25 gram zonnebloempitten
50 gram blanke amandelen
3 tl speculaaskruiden
rasp van 1 sinaasappel
4 el honing
2 el zonnebloemolie
handje vol rozijnen
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden
Doe alle ingrediënten, behalve de rozijnen in een kom en roer dit goed door elkaar. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verspreid het mengsel gelijkmatig.
- Bak de granola 15-20 minuten en schep halverwege de baktijd het mengsel even om, zodat het gelijkmatig bruin wordt.
- Haal de plaat uit de oven en laat de granola helemaal afkoelen. Schep er nu de rozijnen door en bewaar het mengsel in een goed afgesloten pot.
