Wat kun je doen met restjes eten?

door Esther
Tekst etensresten

Vroeger gooiden we thuis eigenlijk nooit eten weg, “dat is zonde”, zei mijn moeder altijd. Niet zo gek, want mijn ouders zijn vlak na de Tweede Wereldoorlog geboren en zijn beiden in een gezin van 9 kinderen opgegroeid. Sokken werden gestopt, kleding doorgegeven aan jongere kinderen en “kapjes” brood kreeg mijn opa mee van het kindertehuis waar hij werkte. Die kinderen hoefden dus niet de kapjes te eten… de restjes eten kregen ze bij mijn moeder thuis. Toch bijzonder.

Bij verjaardagen bij mijn ouders thuis werd er als toetje bijvoorbeeld pudding gekookt en iedereen had een piepklein puntje slagroom op zijn portie, een ware traktatie. Er was dus geen ruimte voor verspilling, dat namen mijn vader en moeder mee in hun eigen huishouden en ook bij onze opvoeding. Logisch dat we ook de “kapjes” van het brood aten en restjes eten bewaard werden in de vriezer.

Het mooie is dat ik deze wijze lessen altijd onthouden heb en ook weer doorgeef aan mijn kinderen. Zij zijn overigens dol op de korstbroodjes (kapjes) van het brood, vooral met pindakaas! En hoewel ik niet alle restjes eten bewaar en ook wel eens wat weggooi, ben ik me wel bewust van de verspilling. Een aantal jaar geleden gooiden we in Nederland erg veel eten (en dus geld) weg. Gelukkig is dit aan het veranderen en is het weer hip om meer met restjes te doen. Niet voor niet is er sinds een paar maanden de campagne van Sire om meer met restjes te doen. Kijk maar:

Om jou (en mezelf) op weg te helpen, heb ik hieronder een aantal handige tips verzameld. Wat kun je doen met een restje brood? Of een klein beetje doperwtjes? Er is meer mogelijk dan je denkt. En wat ik nu doe als ik een restje eten overhoud… dat gaat nog steeds de vriezer in! En mijn moeder neemt dat weer mee voor haarzelf. Zo is de cirkel weer rond 😉

Wat kun je maken met oud brood?

 • Ideaal om te roosteren.
 • Perfect als tosti.
 • Maak er een broodpudding van (bijvoorbeeld deze heerlijke Italiaanse Broodpudding).
 • Croutons: Snijd in kleine blokjes en doe in een schaal, besprenkel met een beetje olie, zout en kruiden en roer om. Verspreid over een bakplaat en bak ongeveer 25 minuten op 170 graden. Halverwege even omscheppen. Heerlijk over een zelfgemaakt soepje van een restje groente!

Wat kun je maken met overrijp fruit?

 • Fruit met kleine plekjes kunnen prima in een smoothie
 • Maak er jam (zoals deze perenjam) van
 • Gebruik het in een taart
 • Of pureer het en roer het door de yoghurt

Wat kun je doen met restjes groenten?

 • Te veel groenten gekocht om op tijd op te eten? Vries het in porties in. Eventueel eerst blancheren.
 • Zijn groenten beschadigd of al iets ouder? Dan kun je er altijd nog soep van maken.
 • Een restjes doperwtjes of boontjes over? Verwerkt het de volgende dag in een omelet of fritata.

Wat kun je doen met restjes zuivel:

 • Op een pak zuivel staat de THT datum. Dat is een tenminste houdbaar tot datum. Het is dus niet zo dat de zuivel de dag erna direct bedorven is, dus ruik en test eerst even, waarschijnlijk is het nog goed. Maar bij twijfel: niet doen.
 • Schimmel op gewone kaas kun je ruim wegsnijden, de rest is nog eetbaar. De schimmel trekt namelijk niet de hele kaas door. Dit kan overigens niet bij zachte kazen zoals brie.

Heb jij nog meer tips om zo min mogelijk restjes eten weg te gooien? Laat het me weten in een reactie!

NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

[script_20]