Het is altijd makkelijk om een paar basisrecepten te hebben, waarmee je zelf kunt variëren. Soep is zo’n gerecht dat je makkelijk zelf kunt maken, maar ik zal zeker niet ontkennen dat ik ook altijd wel een blik op voorraad in de kast heb staan. Alleen haalt zo’n blik het niet bij verse zelfgemaakte soep en dat geldt zeker als je verse tomatensoep gaat maken.
Tomatensoep is één van de meest geliefde soepen in Nederland. Ik gebruik voor verse tomatensoep het liefste roma tomaten. Roma tomaten zijn wat smaakvoller dan gewone tomaten en dus heel geschikt om een lekkere verse soep van te maken. Je kunt ook kiezen voor andere tomaten en zelfs tomaten uit blik. Zorg er in elk geval voor dat de tomaten vol smaak zijn voor een heerlijke tomatensoep.
Is tomatensoep gezond?
Een vraag die vaak gesteld wordt, is of tomatensoep gezond is. Onderstaand recept bevat alleen maar verse ingrediënten en beetje zout uit de bouillonblokjes. Je kunt dus wel stellen dat deze tomatensoep gezond is. Maar als je hieraan nog allerlei andere ingrediënten (kaas, pasta, gehakballetjes etc.) gaat toevoegen, dan kan dat natuurlijk veranderen.
Moet je tomaten pellen voor tomatensoep?
Er zijn recepten waarbij de tomaten eerst gepeld worden, dus van hun velletje ontdaan, voordat ze verwerkt worden in de soep. Ik vind dat niet nodig, de staafmixer gaat er immers toch nog doorheen en dan merk je niks meer van de velletjes.
Zo kun je tomatensoep maken
Ik geef je eerst een basisrecept en laat je daarna zien wat ik er deze keer zelf nog bij heb gedaan. Je kunt altijd even kijken wat voor restjes groenten je nog in de koelkast hebt liggen en deze verwerken in de soep. Zo smaakt hij elke keer weer anders en hoef je geen groenten weg te gooien. Het is dus een ideale soep om restjes groenten in te verwerken.
Variaties op het basisrecept voor tomatensoep
Zoals je ziet kan je met deze tomatensoep flink variëren. Kijk wat je in huis hebt en voeg dat toe. Ik had nog wat wortel, prei, courgette en bleekselderij en ook nog wat kruiden liggen. Die heb ik allemaal gebruikt.
- Voeg extra groenten toe na STAP 5. Laat de groenten nog even een paar minuten meebakken.
- Voeg kruiden toe bij STAP 6. Kies voor tijm, oregano, peterselie en basilicum of een combinatie hiervan.
- Voeg als de soep klaar is een scheutje slagroom toe om de soep wat romiger te maken.
- Uiteraard kun je na het pureren ook gehaktballetjes en vermicelli toevoegen voor een extra gevulde soep. Laat de soep dan nog zo’n 10 minuten zachtjes koken zodat de gehaktballetjes helemaal gaar zijn.
- Denk ook eens aan een eetlepel pesto of tapenade door de soep voor extra smaak.
Hoe kun je tomatensoep dikker maken?
Heb je tomatensoep gemaakt en vind je deze te dun of te waterig? Dat los je op door wat room toe te voegen als de soep klaar is. Kies bij voorkeur voor slagroom, kookroom, crème fraiche of sojaroom en niet voor een light variant. Deze laatste geeft niet het gewenste resultaat. Een andere optie is om even een lepel maizena op te lossen in een beetje koud(!) water en dit al roerende toe te voegen. Zorg dat de soep daarna nog even kort kookt om het te laten binden.
Heb je dit basisrecept uitgeprobeerd en wil je echt eens een ander soort tomatensoep? Probeer dan deze Italiaanse tomatensoep uit de slowcooker eens.


