Op de één of andere manier hebben spruitjes een slechte naam gekregen bij kinderen. Typerend was wel de opmerking van Rik:” Mam, kinderen uit mijn klas zeggen dat ze spruitjes vies vinden, maar ze hebben het nog geeneens gehad, dus hoe weten ze dat nou?!” Nou ik verzeker je dat kinderen deze spruitjesstamppot wel lusten.
Toch grappig om te merken hoe dat stigma dat aan spruitjes kleeft, blijft leven onder kinderen en misschien ook wel ouders. Want de smaak van spruitjes is de afgelopen jaren nogal veranderd. Zo’n dertig jaar geleden kon deze groente nogal bitter zijn. Tegenwoordig hebben telers het echter zo weten te verbouwen, dat de smaak veel zachter is. Overigens scheelt het ook wanneer je kleinere spruitjes koopt, die zijn zachter van smaak en dat vinden meer mensen lekker.
Geen fan van spruitjes
Nu moet ik eerlijk zijn, vroeger was ik ook geen fan van spruitjes. We aten ze wel, maar het was niet mijn favoriete eten. Dus toen ik het huis uit ging en zelf bepaalde wat er op tafel kwam, waren dat beslist geen spruitjes. Een enkele keer at ik spruitjes in een restaurant of bij mensen thuis. Ik merkte dat de wat kleinere spruitjes inderdaad echt lekker zijn als ze mooi zacht en beetgaar zijn. En zo begon ik deze groente wat meer te waarderen.
Er was vroeger thuis trouwens één recept met spruitjes dat er wel inging en dat is spruitjesstamppot met shoarma. Het leek me een goed idee om dat weer eens te maken. Vorig jaar had ik al eens spruitjes gekookt op verzoek van de kinderen. Ze wilden toch wel eens proeven hoe dat nou echt smaakte, waar al die ophef over was en ze vonden het “best lekker”. Om dat “best lekker” nog een beetje op te krikken leek me deze keer dus de spruitjesstamppot met shoarma een goed idee, en dat resulteerde in een tweede keer opscheppen!
Dus als je je kinderen en misschien jezelf ook aan de spruitjes wilt hebben, dan is dit een goed idee om mee te beginnen.