Hoe kunnen kleine kinderen helpen in de keuken?

door Esther

Voor iedereen is het anders, maar voor mij is koken over het algemeen een momentje van rust en ontspanning. Natuurlijk, door de week dan staan hier ook geen ingewikkelde maaltijden op tafel, maar in het weekend mag ik me graag even uitleven. Ook na een dag werken kan ik het heerlijk vinden om in de keuken wat lekkers te maken om samen te eten. Ik begrijp dat er veel mensen zijn die, wanneer ze uit hun werk komen, de kinderen niet in de keuken willen hebben en ze dan dus voor de tv zetten. Kinderen rust, jij rust, ideaal. Op zich niks mis mee, maar toch kan het ook anders.

Kinderen die namelijk al vroeg in aanraking komen met hoe eten bereid wordt en dus letterlijk een kijkje in de keuken nemen, zullen over het algemeen betere eters zijn. Ze zien namelijk wat er gebeurt met het eten voordat het op hun bord belandt en wanneer ze daarbij kunnen helpen is dat natuurlijk helemaal mooi!

In een eerdere blogpost heb ik het al eens gehad over het feit dat kleine kinderen iets wel 10 tot 15 keer moeten proeven, voordat ze gewend zijn aan een nieuwe smaak. Dat heeft alles met smaakontwikkeling te maken. Als kinderen in de keuken kunnen helpen en dus kunnen proeven en snoepen van rauwe groenten, helpt dat op hun ontdekkingstocht. Want misschien vinden ze die zachte worteltjes niet zo lekker, maar het harde knapperige worteltje wel.

jongen die eieren klutst

 

 

 

 

Peuters die helpen in de keuken

Whoah! Een peuter die helpt in de keuken, kan dat?? Ja dat kan, maar anders dan dat jij nu waarschijnlijk denkt. Laat een peuter op een opstapje bij de gootsteen staan en lekker met water spelen. Een bakje en een lepel erbij en een kinderhand is gauw gevuld! De sla in de slacentrifuge doen is ook zo’n mooi klusje, draaien maar en de sla is droog. Spulletjes aangeven die mama of papa nodig hebben kan ook heel erg goed. En zo zijn er nog wel meer kleine ongevaarlijke klusjes te bedenken om je peuter in de keuken te laten helpen.

Kleuters die helpen in de keuken

Kleuters kunnen al wat meer in de keuken. Groenten wassen bijvoorbeeld is makkelijk om te doen. Misschien kunnen ze zelfs op hun manier al een beetje tafel dekken, zoals het bestek neerleggen. Een iets oudere kleuter kun je zelfs al wat laten snijden. Natuurlijk niet met een scherp mes, maar met een botermesje kun je prima hamblokjes snijden voor de macaroni bijvoorbeeld. En wat is er nou leuker dan samen roeren in de pan met macaroni?

Kinderen die helpen in de keuken

Hoe ouder je kinderen worden hoe meer je ze kunt laten doen. Je kent je kind zelf het beste en weet wat ze al wel en nog niet aankunnen. Laat je kind van 9 bijvoorbeeld eens een makkelijk recept zelf maken. Je bent er bij en je helpt waar nodig, maar laat het allemaal zelf een beetje uitvogelen. Geheid dat het bord eten vanavond dan wel leeg gaat!

Door kinderen al van jongs af aan te laten helpen in de keuken leg je een mooie basis voor later. Ze leren eten te waarderen en het werk dat er in gestoken moet worden om een uitgebreide maaltijd op tafel te zetten. En niet ieder kind lust alles, maar op deze manier leren ze wel alles proeven. En wie weet zet jouw puber straks met gemakt een 3 gangen diner op tafel!

NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

[script_20]