Het beste spaghetti carbonara recept

door Esther
Spaghetti Carbonara

Vandaag (25 oktober) is het “Wereld Pasta Dag”! Nu mag het van mij wel elke dag pastadag zijn, maar dit is in elk geval een erg goede reden om met jullie het beste spaghetti carbonara recept te delen.

En dit is niet zomaar het beste recept, nee dit is een authentiek recept van een Italiaanse oma. Dat moet dus wel supergoed zijn. Ik volg sinds een tijdje het Youtube kanaal “Pasta Grannies“. En dit is zo fijn om naar te kijken. Oma’s uit Italië die de heerlijkste Italiaanse gerechten zelf maken. Ver over de tachtig en ze staan nog rustig al het deeg voor de pasta zelf te kneden. Respect en een diepe buiging!

Mijn keuze voor deze pastadag is dus gevallen op spaghetti carbonara. Wat blijkt: wij eten dat in Nederland (en ons omringende landen) totaal verkeerd. We maken er allerlei variaties op met room en knoflook en nog meer ongein. Dat gebeurt niet in de Italiaanse keuken. Gerechten zijn simpel, maar wel van de mooiste ingrediënten gemaakt.

Dit spaghetti carbonara recept is van Pina uit Rome en bevat maar een paar ingrediënten, maar is zo ontzettend lekker! Probeer pancetta te krijgen, maar als dat niet lukt, kan het ook met spekreepjes. De smaak is wel wat anders, maar zal nog steeds superlekker zijn.

Geen zin in spaghetti carbonara? Ik heb ook nog spaghetti met verborgen groenten of een heerlijk mac ‘n cheese recept. En als je een slowcooker hebt, probeer dan eens deze heerlijke slowcooker lasagne. Eigenlijk zou het geen pasta dag moeten zijn, maar pasta week!

Het beste recept voor spaghetti carbonara

Porties

4

porties
Voorbereidingstijd

5

minuten
Kooktijd

5

minuten
Totale tijd

10

minuten

Ingrediënten

  • 4 eieren

  • 200 gram pancetta

  • 300 gram spaghetti

  • Scheutje witte droge wijn of kookwater van de pasta

  • 200 gram vers geraspte Parmezaanse kaas of Pecorino

  • Olijfolie

Bereiding

  • Breng in een pan een ruime hoeveelheid water aan de kook en doe hier een beetje zout in. Kook de spaghetti in het water al dente.
  • Snijd ondertussen de pancetta in kleine blokjes
  • Zet een koekenpan op het vuur en doe er een scheutje olijfolie in. Als deze goed warm is, bak je hier de pancetta in. Voeg na een paar minuten een scheutje wijn toe of wat van het water waarin je de spaghetti kookt. Laat rustig wat inkoken.
  • Doe de eieren in een kommetje, voeg een snuf zout en peper naar smaak toe en kluts dit goed.
  • Als de spaghetti klaar is, giet je deze af en doe je het bij de pancetta in de koekenpan. Haal de pan van het vuur en voeg de geraspte kaas toe.
  • Giet nu het eimengsel al roerende bij de spaghetti. De warmte van de spaghetti gaart het ei, maar doordat de pan van het vuur is en je blijft roeren, ontstaat er geen roerei als het goed is.
  • Zet de pan nog even op een laag vuurtje om door te warmen en serveer daarna de spaghetti carbonara op verwarmde borden met nog een beetje verse Parmezaanse kaas en verse peper er over.

Recept video

Tips

  • Bak wat extra pancetta in een andere pan goudbruin om over de spaghetti te strooien voor een knapperig extraatje.
Spaghetti Carbonara
Spaghetti Carbonara

Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

Ik ben dol op cookies, dus ik eet ze niet alleen, maar gebruik ze op deze website om content en advertenties te plaatsen, om functies voor social media te bieden en om mijn websiteverkeer te analyseren. Klik op "Accepteer" om verder te gaan op deze website. Accepteer Lees meer