Vandaag (25 oktober) is het “Wereld Pasta Dag”! Nu mag het van mij wel elke dag pastadag zijn, maar dit is in elk geval een erg goede reden om met jullie het originele spaghetti carbonara recept uit Rome te delen.
Het beste pasta carbonara recept van de Pasta Grannies
En dit is niet zomaar het beste recept, nee dit is een authentiek recept van een Italiaanse oma. Dat moet dus wel supergoed zijn. Ik volg sinds een tijdje het Youtube kanaal “Pasta Grannies“. En dit is zo fijn om naar te kijken. Oma’s uit Italië die de heerlijkste Italiaanse gerechten zelf maken. Ver over de tachtig en ze staan nog rustig al het deeg voor de pasta zelf te kneden. Respect en een diepe buiging!
Mijn keuze voor deze pastadag is dus gevallen op spaghetti carbonara. Wat blijkt: wij eten dat in Nederland (en ons omringende landen) totaal verkeerd. We maken er allerlei variaties op met room en knoflook en nog meer ongein. Dat gebeurt niet in de Italiaanse keuken. Gerechten zijn simpel, maar wel van de mooiste ingrediënten gemaakt.
Traditionele pasta carbonara
Dit traditionele Italiaanse spaghetti carbonara recept is van Pina uit Rome en bevat maar een paar ingrediënten, maar is zo ontzettend lekker! Probeer pancetta te krijgen, maar als dat niet lukt, kan het ook met spekreepjes. De smaak is wel wat anders, maar zal nog steeds superlekker zijn. Geraspte parmezaanse kaas hoort in deze pasta carbonara, dus deze lekkere pittige kaas zou ik beslist niet vervangen. Gelukkig is die vrij makkelijk te krijgen en heeft bijna elke supermarkt hem in het assortiment.
Geen zin in spaghetti carbonara? Ik heb ook nog spaghetti met verborgen groenten of een heerlijk mac ‘n cheese recept. En als je een slowcooker hebt, probeer dan eens deze heerlijke slowcooker lasagne. Eigenlijk zou het geen pasta dag moeten zijn, maar pasta week!

