Hè hè Herman…heb jij hem al?

door Esther
Herman 1

Herman 1Wij hebben sinds gisteren Herman in huis. Herman zegt niet zo veel, maar eet des te meer! Hij vraagt veel liefde en aandacht en hij logeert hier wel 10 dagen! Hebben jullie ook wel eens zo’n gast gehad? Voordeel is wel dat hij zijn eigen eten meebrengt. Het is zelfs zo veel, dat je het zelfs nog kunt uitdelen.

Ik heb het natuurlijk niet over een èchte gast, maar over een vriendschapscake genaamd Herman. Mijn aardige collega nam een stuk van Herman voor me mee en die staat nu dus te bubbelen onder een schone theedoek. Af en toe roeren, over een paar dagen wat melk, suiker en bloem en dan kun je na 10 dagen van 1/5 deel een cake bakken en de overige 4 delen verdeel je weer onder je vrienden. We hebben nog nooit een Herman gehad, dus we zijn erg benieuwd hoe hij smaakt. De meningen online zijn verdeeld. De kinderen vinden het gistingsproces in ieder geval erg interessant. Ik hou jullie op de hoogte van de vorderingen van Herman.

Zelf een Herman starten

Ik vond online het recept om zelf een Herman te starten. Volg onderstaande aanwijzingen en druk ” Hoe wil Herman gevoed worden”  4 keer af. Maak je vrienden en jezelf blij met een zelfgemaakte Herman.

100 gram suiker

250 ml warm water
1 zakje gist ( 7 gram)
225 bloem

Suiker oplossen in 1/2 kopje van het warme water. Strooi gist erbij, laat 10 minuten staan. Roer de rest van het warme water erbij en de bloem. Klop totdat het een glad beslag is. Dek af met een theedoek. Laat rusten op kamertemperatuur tot de volgende dag.

Hoe wil Herman gevoed worden?
Je moet Herman goed verzorgen. Zet Herman nooit in de koelkast, maar zorg dat hij warmte krijgt en dek Herman niet af, zodat Herman kan ademen, een theedoek eroverheen leggen mag wel. Herman zal groeien, dus zorg dat je Herman bewaard in een ruime schaal, die niet! van metaal is.

 

Dag 1:

Vandaag heb je Herman gekregen of gemaakt en wil Herman wennen aan zijn nieuwe omgeving en een beetje uitrusten voor het groeien.

Dag 2 en 3

Roer Herman goed door, gebruik hiervoor een houten lepel, Herman houdt niet van metaal.

Dag 4:

Herman heeft honger gekregen, geef hem daarom het volgende te eten:

250 ml melk
150 gram bloem
200 gram suiker

Dag 5-8

Roer Herman een paar keer per dag goed door, daar houdt Herman van.

Dag 9:

Herman heeft weer honger, geef hem hetzelfde als op dag 4

Dit is het moment dat Herman zich gaat voortplanten, verdeel Herman over 4 bakjes. 3 Bakjes geef je aan een vriend(in) of familielid . Vergeet niet de verzorgingstips mee te leveren!  Het laatste bakje gebruik je om door te gaan naar dag 10.

Dag 10:

Vandaag heeft Herman een enorme honger en daarom verwen je Herman een feestmaal!

150 ml olie
250 gr bloem
3 eieren
200 gr. suiker
2 theelepels bakpoeder
2 theelepels kaneel

En naar keuze

1 appel in stukjes en/of
200 gr. noten en/of rozijnen en/of
100 gram gehakte chocola

 

Meng Herman nog eens goed door elkaar. Vet een bakblik in en vul het bakblik met Herman deeg. Verwarm de oven voor op 170C en bak Herman in ongeveer 1 uur en 15 min gaar (afhankelijk van je oven natuurlijk). Niet alleen je gebakken Herman is goed in te vriezen zodat je altijd wat in huis hebt, ook het beslag kun je invriezen om er zo weer mee verder te gaan als je daar zin in hebt.

 

Update:

Ik heb Herman vorige week gebakken en hij was heerlijk!! Per ongeluk zonder olie of boter, maar dat maakte gelukkig niks uit. Misschien was ie zelfs wel lekkerder zo, want ik hoorde van een collega die hem wel met olie had gebakken dat ie nogal vet was geworden…. Dus misschien in ieder geval minder olie erbij en zonder kan dus ook.

Gebakken Herman

NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!



Misschien vind je dit ook leuk:

1 reactie

marijke 2012-08-15 - 16:25

Hoi Marijke,

Het recept van Herman heb ik gevonden en stuur ik mee. Dan kan je lezen dat het deeg ingevroren kan worden!

Succes en Groetjes, Dineke

Antwoord

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

[script_20]