Culinaire tip voor een weekendje Rome. 

door Esther
Rome gourmet Italy

Wij Nederlanders gaan er graag even een weekendje tussenuit en de stedentrips via internet vliegen je dan ook om de oren. Heerlijk even genieten samen in een hotel in een andere stad, of met je gezin een ander deel van ons mooie Nederland verkennen. Maar waarom het bij Nederland houden als je voor hetzelfde geld ergens anders in Europa kunt zitten? Een stedentrip naar Rome bijvoorbeeld.

Rome Pizza

Rome is en blijft mijn favoriete Europese stad. Ik ben er inmiddels 5 keer geweest en elke keer voelt het als en soort thuiskomen. De warmte, de sfeer, de mensen, de gebouwen…het eten! Rome heeft het zuidelijke temperament, maar ook iets gemoedelijks over zich. De inwoners zijn gehaast, je wordt gek van alle brommertjes overal tussendoor te racen, maar nemen alle tijd voor het eten. En dat eten moet goed zijn. In Rome vind je de beste tentjes voor een snelle snack of een uitgebreide lunch. En het kan zo simpel zijn: een paar jaar terug genoten mijn beste vriendin en ik vlakbij het Pantheon in de via dei Pastini 126 van het meest simpele pizza/brood die je maar kunt bedenken. Een heerlijke bodem met tomatensaus en kruiden. Meer niet.

Rome Pantheon Pizza

We waren er een aantal dagen dus tijdens het diner hebben we verschillende dingen uitgeprobeerd en geleerd dat de beste maaltijden gemaakt worden met zo weinig mogelijk ingrediënten, maar dan wel van de beste kwaliteit. Onze favoriet? Cacio è pepe! Dat is een superlekkere pasta met alleen bucatini (holle spaghetti), Pecorino kaas en vers gemalen zwarte peper. Maar om dit gerecht goed te breiden is wèl aandacht nodig, anders krijg je de romige kaassaus niet. Het adresje waar wij deze pasta hebben gegeten is: San Marco in de via Sardegna. Het bestaat nog steeds en we werden er door ons hotel naar verwezen omdat het geen toeristisch restaurant is, maar eentje waar de lokale bevolking eet. Een hippe tent en inderdaad een volledig Italiaanse menukaart! Een absolute aanrader dus.

Rome gourmet Italy
Foto: Froukje Bergsma

Maar goed terug naar de culinaire tip voor een stedentrip naar Rome. Als je namelijk kennis wil maken met de èchte Romeinse keuken en wilt weten wat de Romeinen eten, dan is een culinaire tour door Rome een absolute aanrader. Via Gourmetaly maakten we vorig jaar deze 3,5 uur durende tour door het hart van Rome. Goedkoop is het niet, maar je krijgt hiervoor wel je complete diner in verschillende gelegenheden en leert de gebruiken van de Italianen kennen door een gids met veel kennis van zaken. Door de Joodse ghetto, langs de bakkerij en natuurlijk mag Italiaans ijs niet ontbreken. Ook voor kinderen is deze tour geschikt er valt voldoende te proeven van de diverse Italiaanse gerechten, zoals suppli. Ik heb er echt veel van opgestoken en heerlijke gerechten gegeten die ik anders misschien niet zo snel besteld zou hebben. En zeker weten: verse buffelmozzarella is 100x lekkerder dan de goedkope mozzarella hier in de supermarkt!

Suppli
Suppli: Gefrituurde balletjes met rijst. Vaak gebruikt om restjes op te maken. Dit is eigenlijk de Romeinse kroket: een snelle snack voor tussen de middag.

Mocht je dus nog plannen hebben voor een stedentrip naar Rome, dan is een culinaire tour een absolute aanrader. Je komt vol ideeën èn een volle maag weer terug!

NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!



Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

[script_20]