Zomerse nectarine cake uit de slowcooker

door Esther
Nectarine cake uit de slowcooker

Het is zomer en dan is er altijd extra veel fruit te krijgen. Meestal neem ik dan te veel mee, want tsja het ziet er allemaal zo lekker uit. Zo had ik nu wat te veel nectarines die allemaal tegelijk rijp zijn. Weggooien is zonde, dus dit was een mooie gelegenheid om deze zomerse nectarine cake uit de slowcooker te toveren.

Om een echte cake te bakken is de slowcooker niet ideaal, hoewel een cheesecake perfect gebakken kan worden in de slowcooker. In een oven kun je met een hogere temperatuur een wat mooiere korst krijgen. Maar voor een dessertcake die je warm eet kan het een uitkomst zijn. Deze cake is lekker luchtig en smeuïg en superlekker met een bolletje vanille ijs.

ZIjn er geen verse nectarines of perziken te krijgen, dan kun je ook perziken uit blik gebruiken. De truc is dan wel om ze eerst goed uit te laten lekken, in plakjes te snijden en dan erg goed droog te deppen met keukenpapier. Anders is de kans erg groot dat er te veel vocht uit de perziken komt en je cake nat is.

De cake is op zijn best als hij nog een beetje warm is, dan blijft hij nog wat luchtig. Als je hem helemaal laat afkoelen en bewaart in de koelkast is hij nog steeds lekker, maar wordt de structuur wat compacter en wat meer “deegachtig”. Ik moet eerlijk bekennen dat mijn oudste zoon dat heerlijk vindt, dus wie weet bij jou thuis ook.

Heb je dus wat te veel fruit over in de zomer, maak dan zeker eens deze zomerse nectarine cake uit de slowcooker.

Digitale uitgave Slowcooker Kookboek

Meer recepten in het digitale slowcooker kookboek!

In het slowcooker kookboek van Gezin over de Kook vind je nog veel meer recepten. Een aantal bekende, vertrouwde recepten zoals slowcooker erwtensoep of stoofpeertjes, maar ook veel gloednieuwe recepten die niet op mijn blog staan (en daar ook niet op komen) zoals Zwitsere sukade. Bestel hem nu en je kunt het kookboek direct downloaden.

Zomerse nectarine cake uit de slowcooker

0.0 van 0 stemmen
Porties

8

porties
Voorbereidingstijd

30

minuten
Kooktijd

2

uren 
Totale tijd

2

uren 

30

minuten
Kook modus

Dit houdt het scherm aan

Ingrediënten

  • 3-4 nectarines of perziken

  • 225 gram roomboter op kamertemperatuur

  • 125 gram lichtbruine basterdsuiker

  • theelepel kaneel

  • snuf nootmuskaat

  • 200 gram suiker

  • 2 eieren

  • amandelextract

  • 250 gram bloem

  • 2 theelepels bakpoeder

  • zout

  • 250 ml volle melk

Bereiding

  • Snijd de nectarines door en haal de pit er uit. Snijd de helften in plakjes. Snijd zoveel als je nodig hebt om de bodem van je slowcooker te bedekken.
  • Ondertussen smelt je 50 gram van de roomboter en giet je deze over de bodem van je slowcooker. Meng in een kom de basterdsuiker, kaneel en nootmuskaat en strooi dit mengsel over de boter.
  • Leg de plakjes nectarine in een laag bovenop de suiker. Laat ze een beetje overlappen.
  • Klop met een mixer de rest van de boter met de suiker in ongeveer 3 minuten licht en luchtig. Voeg nu één ei per keer toe en klop goed na elke toevoeging. Voeg daarna het amandelextract toe en meng goed.
  • Meng in een aparte kom de bloem, bakpoeder en zout. Voeg het bloemmengsel in delen toe aan het botermengsel, afwisselend met de melk. Begin en eindig met het bloemmengsel. Meng alles goed tot een glad beslag. Schep het beslag over de nectarines in de slowcooker en verdeel gelijkmatig.
  • Vouw een schone theedoek om de deksel van je slowcooker. Dit vangt eventueel condens op. Doe de deksel op de slowcooker. Zet je slowcooker op HIGH gedurende 2 uur. Prik dan met een saté prikker in de de cake, deze moet er schoon uit komen. Zo niet, dan bak je nog ½ uur tot een uur langer.
  • Haal indien mogelijk de binnenpan uit je slowcooker en laat deze op een rooster 10 minuten afkoelen. Ga met een mes voorzichtig langs de rand van de cake. Ik heb een bord omgekeerd op de cake gelegd en daarna het geheel omgekeerd, zodat de cake op het bord komt. Er kan een beetje siroop langs druppelen. Laat nog een beetje afkoelen en serveer lauwwarm met een bolletje vanille ijs of slagroom.

Tips

  • Deze cake is lauwwarm het allerlekkerste. Je kan hem uiteraard in de koelkast bewaren voor later, maar hij wordt dan wat minder luchtig.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @gezinoverdekook op Instagram

Lekker recept?

Volg @gezinoverdekook op Pinterest

Altijd op de hoogte?

Volg Gezin over de Kook op Facebook

Nectarine cake uit de slowcooker
Pinterest-pin-zomerse-nectarine-cake-uit-de-slowcooker
Bewaar dit recept op Pinterest

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

Misschien vind je dit ook leuk: