Veiligheid met kinderen in de keuken

door Esther

Ongeluk zit in een klein hoekje is een vreselijk cliché, maar ook de waarheid. Dat geldt zeker in de keuken. Wanneer een kind zich verbrandt, gebeurt dat meestal in de keuken. Absoluut een omgeving om dus extra alert te zijn. Dat neemt niet weg dat kinderen nog steeds kunnen helpen, maar met een paar kleine tips en aanpassingen, voorkom je een hoop leed.

Een snee!

Dat niet alles te voorkomen is, heb ik zelf ervaren. Ik was een aantal jaar geleden de prei aan het snijden en mijn oudste zoon Jeroen stond er gezellig op een opstapje bij te kijken. Hij was toen denk ik een jaar of drie. Dus lekker kletsen, ondertussen de prei in ringetjes en in de vergiet. Maar Jeroen dacht dat rauwe prei wel een lekker hapje zou zijn. Dus net op het moment dat ik sneed, stak hij zijn vingertjes uit om een stukje te pakken…. Ik hoef je niet te vertellen dat ik me wild schrok! Hoewel hij niet huilde heb ik eerst zonder te kijken, maar eens de vingers onder de kraan gedaan. Toen met scheef oog gecheckt of alle vingertoppen nog intact waren. Gelukkig zat alles er nog op en aan en viel de schade mee: een ondiep sneetje in zijn wijsvinger.

En zo zie je maar dat er altijd iets onverwachts kan gebeuren, waar je dan toch weer op bedacht moet zijn. Hieronder in ieder geval een aantal tips die ik in de loop der jaren heb toegepast om het inde keuken wat veiliger te maken.

  1. Kook altijd op de achterste pitten van het fornuis. Hier kunnen kinderen het minst makkelijk bij en dus kunnen grijpgrage handjes de pan niet zomaar van het fornuis trekken.
  2. Draai de steel van een steelpan of koekenpan altijd naar achteren of opzij. Ook hierdoor voorkom je dat je pan met heet water of heet vet omgetrokken wordt.
  3. Plaats schoonmaak middelen hoog en/of beveilig het kastje met een sluithaakje. Hierdoor kan een kind deze niet zomaar uit de kast pakken en als limonade gaan drinken.
  4. Leeg na ieder gebruik de waterkoker, de reden hoef ik je denk ik niet uit te leggen. Iets met heet water en verbranden….
  5. Zorg dat snoeren van apparaten zo kort mogelijk zijn en berg ze naar achteren op. Je kind kan zo niet zo makkelijk het koffiezetapparaat of het tosti-ijzer van het aanrecht trekken.
  6. Leer kinderen omgaan met de verschillende spullen in de keuken. Vertel ze de gevaren van messen, vuur, gas en heeft water. Juist door het samen te doen en te laten zien hoe het wel moet, geef je ze vertrouwen en zorg je er voor dat ze minder snel ondoordachte dingen doen.
  7. Laat jonge kinderen nooit alleen in de keuken en zeker niet als er gekookt wordt. Laden kunnen als opstapjes gebruikt worden met alle gevolgen van dien.

Een aantal van mijn tips kwam ik ook tegen op veiligheid.nl, waar je nog veel meer ideeën en aandachtspunten vindt om je keuken en je huis veiliger te maken.

NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

[script_20]