Risotto is al één van mijn favoriete gerechten, maar tijdens deze wat koudere dagen kan ik er helemaal van genieten. Zeker als een recept voor slowcooker risotto zo makkelijk is als deze.
Met zijn rijke, romige textuur, chewy al dente rijst en heerlijke smaak ben ik niet de enige die hiervan houd. Maar eerlijk is eerlijk, traditionele risotto vergt behoorlijk wat tijd en aandacht. Het is meestal een tijdrovend proces; constant vloeistof toevoegen, non-stop roeren en voortdurend de pan in de gaten houden. Wie heeft daar tijd voor? Daarom heb ik al een lekker makkelijk risotto recept uit de oven. Maar het kan nog anders…

Risotto uit de slowcooker
Dit recept voegt weer een mogelijkheid toe om op een eenvoudige manier risotto te maken. Het is één van de makkelijkste risotto recepten die je ooit zult maken, direct in je slowcooker zonder gedoe. De risotto komt er na een dik uur perfect uit. Terwijl je slowcooker zijn werk doet, kun jij lekker wat anders doen!
Waarom is dit slowcooker risotto recept zo makkelijk?
- Je hoeft niet constant in een pan te roeren en bouillon toe te voegen, geen gedoe. Gewoon in de slowcooker en na iets meer dan een uur heb je een perfecte risotto!
- Makkelijk aan te passen want je kunt altijd extra groenten, kruiden of kip toevoegen.
- Vol van Smaak: champignons, bacon, Parmezaanse kaas en peterselie… need I say more? Dit is gewoon het beste comfortfood dat er is wat mij betreft.
- Deze risotto is zo makkelijk te maken omdat je alleen maar basisproducten uit je voorraadkast nodig hebt, wat kip en groenten.
- Alles kook je samen in de slowcooker, waardoor de afwas tot een minimum beperkt blijft!
Tips voor de lekkerste risotto
- Bakken voor extra smaak: Het is in dit geval aan te raden om ui, bacon en kip eerst te bakken voordat je verder gaat met het recept. Dat zorgt voor een heerlijke smaak.
- Vochtigheid Controleren: Als de risotto aan het einde van de kooktijd een beetje droog is, voeg dan een scheutje water toe om de rijst wat losser te maken.
- Kruiden toevoegen na smaaktest: Voeg zout en peper toe naar smaak nadat je Parmezaanse kaas hebt toegevoegd, omdat deze al wat zout bevat net als de bacon die je hebt gebruikt.
- Extra ingrediënten: Voeg wat groenten zoals doperwtjes of prei toe om het gerecht completer te maken of om restjes op te maken.
Hoe warm je risotto het beste op?
Risotto eet je het beste als het net gemaakt is, maar restjes kunnen worden bewaard in de koelkast en later worden opgewarmd. Voeg een beetje extra water toe en verwarm in de magnetron, waarbij je regelmatig even roert.
Kun je gewone rijst gebruiken voor risotto?
Als je risotto rijst koopt is dat in veel gevallen Arborio-rijst. Deze soort rijst wordt minder bewerkt dan langkorrelige rijst die je normaal gesproken gebruikt voor bijvoorbeeld nasi. Arborio rijst bevat meer zetmeel, dit zorgt voor die romige structuur die je kent van risotto. Dat gaat je niet lukken met gewone rijst.
Ben je dus dol op risotto, maar niet op lang in de keuken staan om in de pan te roeren, dan is dit slowcooker risotto recept er zeker eentje die je moet uitproberen.

Meer recepten in het digitale slowcooker kookboek!
In het slowcooker kookboek van Gezin over de Kook vind je nog veel meer recepten. Een aantal bekende, vertrouwde recepten zoals slowcooker erwtensoep of stoofpeertjes, maar ook veel gloednieuwe recepten die niet op mijn blog staan (en daar ook niet op komen) zoals Zwitsere sukade. Bestel hem nu en je kunt het kookboek direct downloaden.

