Makkelijk slowcooker recept voor runder riblappen

door Esther
Makkelijke runderstoof uit de slowcooker

Waarom moeten runderriblappen eigenlijk zo lang sudderen om die onweerstaanbare zachtheid te bereiken? Op het gasfornuis kan dat best een uitdaging zijn. Gelukkig hebben we de perfecte oplossing: de slowcooker. In deze blogpost vertel ik je waarom runderriblappen langzaam moeten garen en waarom de slowcooker hierbij ideaal is. En daarnaast natuurlijk een makkelijk slowcooker recept voor runder riblappen.

Waarom hebben runderriblappen tijd nodig om zacht te worden?

Runderriblappen, afkomstig van de borstspier van het rund, zijn van nature vrij taai. Dit komt door de grote hoeveelheid bindweefsel en collageen die er in dit vlees zit. Collageen is een eiwit dat hard en taai is in zijn ruwe vorm. Om dit lekker zacht te maken heeft het een lange bereidingstijd nodig op een lage temperatuur. Dat deed oma vroeger op een petroleumstelletje, het kan op de allerkleinste pit van het gasfornuis, maar ik doe het in de slowcooker.

Slowcooking: de perfecte oplossing

De slowcooker is een keukenapparaat dat speciaal is ontworpen voor langzaam garen op lage temperaturen. Het belangrijkste voordeel van slowcooking is de gelijkmatige warmteverdeling. Doordat de slowcooker op een constante lage temperatuur verwarmt, kunnen de runderriblappen langzaam garen zonder te verbranden. Dit zorgt voor een geleidelijke afbraak van het collageen, waardoor de riblappen uiteindelijk botermals worden.

Het magische proces van slowcooking

In de slowcooker krijgen de runderriblappen de tijd om hun smaakvolle sappen vrij te geven terwijl ze langzaam garen. Het vocht in de slowcooker creëert een stoomachtige omgeving, waardoor de temperatuur laag blijft en het vlees niet uitdroogt. Dit zorgt ervoor dat de riblappen mals en sappig blijven tijdens het lange bereidingsproces. Daarnaast geeft het de runderriblappen de tijd om te marineren in hun eigen sappen en de smaken van de toegevoegde kruiden, specerijen en groenten op te nemen. Dit resulteert in een diepe en rijke smaak die zich door het hele gerecht verspreidt.

Naast het zorgen voor malsheid, biedt de slowcooker ook het gemak van langzaam koken zonder toezicht. Terwijl de slowcooker zijn werk doet, kun jij je bezighouden met wat anders. Je hoeft je geen zorgen te maken over het aanbranden van het vlees of het constant in de gaten houden van de kooktijd. Jij kan ’s avonds zonder al te veel moeite een heerlijke maaltijd op tafel zetten.

Makkelijk slowcooker recept voor runder riblappen

Iedereen heeft zo zijn eigen recept voor runderriblappen en op dit blog staan er ook al een aantal zoals deze rundvlees stoofschotel. Maar om het je extra makkelijk te maken, maak ik voor dit recept gebruik van soep. Door champignonsoep te gebruiken als vocht bij de riblappen, sla je twee vliegen in één klap. Je hebt al een smaakmaker én je hoeft geen extra vocht toe te voegen. Ideaal dus. Daarnaast leent dit recept zich ook uitstekend voor eigen variaties. Ik kies voor wortel en champignons erbij, maar je zou ook wat bleekselderij, prei of (het laatste halfuur) diepvriesdoperwtjes kunnen toevoegen. Extra kruiden kan natuurlijk ook, een laurierblaadje wat tijm…. leef je uit!

Dus, als je de volgende keer zin hebt in een heerlijke, malse, boterzachte runderriblappen, haal dan je slowcooker tevoorschijn en laat de magie van slowcooking zijn werk doen. Eet smakelijk!

Productfoto Makkelijk koken in de slowcooker_liggend

Meer recepten in het slowcooker kookboek!

In het slowcooker kookboek van Gezin over de Kook vind je nog veel meer recepten. Een aantal bekende, vertrouwde recepten zoals slowcooker erwtensoep of stoofpeertjes, maar ook veel gloednieuwe recepten die niet op mijn blog staan (en daar ook niet op komen) zoals Zwitsere sukade.

Makkelijke runderstoof uit de slowcooker

0.0 van 0 stemmen
Porties

4

porties
Voorbereidingstijd

15

minuten
Kooktijd

6

uren 
Totale tijd

6

uren 

15

minuten
Kook modus

Dit houdt het scherm aan

Ingrediënten

  • 700 gram runderriblappen of rundersukade

  • 2 eetlepels bloem

  • 1 theelepel peper

  • ½ theelepel zout

  • 1 ui

  • 2 teentjes teentjes knoflook

  • 1 grote winterwortel

  • 250 gram kastanjechampignons

  • 1 zak romige champignonsoep 300 ml

  • peper en zout

  • Platte peterselie (optioneel)

Bereiding

  • Snijd de de runderriblappen in blokjes en meng dit in een kom met de bloem en peper en zout. Bak de blokjes in een pan in wat olijfolie aan zodat ze mooi bruin zijn. Doe de blokjes over in de slowcooker.
  • Snipper de ui, pers de knoflook, snijd de wortel in kleine blokjes en snijd de kastanjechampignons in plakjes. Doe dit allemaal bij het vlees in de slowcooker. Doe de champignonsoep er bij en roer even door. Zet de slowcooker 6 uur op LOW.
  • Breng verder op smaak met peper en zout en wat fijngesneden peterselie.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @gezinoverdekook op Instagram

Lekker recept?

Volg @gezinoverdekook op Pinterest

Altijd op de hoogte?

Volg Gezin over de Kook op Facebook

Makkelijke runderstoof uit de slowcooker
Pinterest pin makkelijke runderstoof uit de slowcooker
Bewaar dit recept op Pinterest

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

Misschien vind je dit ook leuk: