Geen tijd, wel lekker eten: introducing de slowcooker!

door Esther

Deze blog gaat natuurlijk voornamelijk over gezin en koken en alles daaromheen. Hoewel ik koken superleuk vind, zijn er ook van die dagen dat ik geen tijd of geen zin heb om lang in de keuken te staan. En dat geldt volgens mij voor veel meer mensen. Neem alleen al de huishoudens waarbij iedereen ‘s ochtends vroeg vertrekt en elkaar ergens rond 6 uur weer aan tafel ziet. En hoe komt het eten dan op die tafel? Bij ons zijn dat dan de “brood” -dagen. Mijn kinderen hebben daar geen enkel probleem mee (Lekker broodjes eten vanavond!) en voor een keer ik ook niet. Maar er zijn andere oplossingen voor als dat te vaak voor komt.

In Amerika en Engeland is hij al een stuk bekender en ook hier begint hij aan een opmars: ik heb het over de slowcooker of de crockpot! Na er veel over gelezen te hebben, wilde ik ook zo’n ding hebben. Ideaal: je gooit ‘s ochtends alles er in, zet hem aan en ‘s avonds komt je thuis en is je eten klaar! Geen kans op aanbranden en heerlijk mals vlees. Zoals de naam al doet vermoeden gaart de slowcooker heel langzaam op een lage temperatuur. Hmm klinkt goed…. en dat is het ook. Ik heb er nu een aantal keer in gekookt en het werkt perfect! Qua garing lijkt het een beetje op het ouderwetse petroleumstel van oma, maar dan zonder de gevaren er van. Als je er één wilt aanschaffen heb je nu nog niet zo veel keus, maar de goedkoopste blijkt in dit geval ook nog eens de beste te zijn volgens de beoordelingen en ik ben over die van mij ook heel tevreden.

En om alvast goed van start te gaan ook nog een lekker recept:

Gestoofde Hamlappen met Prei
(origineel via Allerhande, maar aangepast voor slowcooker)

Ingrediënten:

Olijfolie
500 g hamlappen, in kleine blokjes
3 uien, fijngesnipperd
300 g prei, in dunne ringen
3 eetlepels grove mosterd
Halve theelepel kerriepoeder
3 eetlepels bloem
1 flesje donker bier
200 gram rijst

Bereidingswijze:

In een braadpan wat olijfolie verhitten en de vleesblokjes rondom aanbraden. Vlees op bord scheppen. In zelfde pan ui in rest van boter goudbruin fruiten. Prei erdoor scheppen en 5 min. meebakken. Vlees door ui-preimengsel scheppen, kerriepoeder en mosterd erdoor roeren. Bloem erover strooien en omscheppen. Bier langs rand van pan erbij schenken en aan de kook brengen. Doe het mengsel in de slowcooker en laat 8-10 uur op Laag (of 4-6 uur op Hoog) gaarstoven. Op smaak brengen met zout en peper. Rijst koken en samen met het vlees opdienen. Eet smakelijk!

NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!Misschien vind je dit ook leuk:

2 reacties

Marij 2015-01-12 - 19:22

Het lijkt me een lekker recept en ik ga t zeker maken. Ik denk alleen dat je de tijden voor “high” en “low” hebt verwisseld

Antwoord
Esther 2015-02-02 - 09:02

Bedankt voor je reactie Marij, veel succes met het recept en ik hoor graag of het gelukt is. En je had helemaal gekijk hoor, de tijden waren verwisseld, maar ik heb ze inmiddels aangepast!

Antwoord

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

[script_20]