Het favoriete gerecht van veel Nederlanders is pasta. Nu is pasta overal mee te combineren, maar wat dacht je van dit fusion gerecht: Zweedse gehaktballetjes met pasta?
Net als waarschijnlijk bij jou, wordt er ook hier thuis vaak pasta gemaakt. Van een authentieke spaghetti carbonara tot een Boursin pasta, als ik dit maak weet ik zeker dat alle borden schoon leeg gaan. Op dagen dat ik even geen inspiratie heb, zijn dit van die gerechten die het altijd goed doen en waarvan ik de ingrediënten vaak wel op voorraad heb. Lekker makkelijk dus.
Onderstaand recept is weer even een andere variatie op de traditionele Italiaanse pasta. Wanneer twee keukens samengevoegd worden, heet het ook wel “fusion koken”. Dat is dit eigenlijk ook. Zweedse gehaktballetjes in roomsaus gecombineerd met pasta. Dat klinkt al goed toch?
Wat zijn Zweedse gehaktballetjes?
Tsja wat maakt een gehaktbal nou Zweeds? Dat heeft vooral met de kruiden te maken. Door het gehakt wordt nootmuskaat, kruidnagelpoeder, peterselie en bosui gekneed. Dit zorgt voor een frisse, maar licht kruidige smaak. De Zweden eten deze gehaktballetjes in een roomsaus met wat cranberrycompote. Iedereen die bij Ikea is geweest, herkent het gerecht wel.
Fusion: Zweedse gehaktballetjes met pasta
Waar de Zweden hun gehaktballetjes in roomsaus vaak met aardappelpuree eten, wordt het in andere landen ook wel gemaakt met pasta. Een echt fusion recept dus. En zeg nou zelf: er zijn voldoende Italiaanse pasta variaties met roomsaus, dus waarom zou dit niet kunnen?
Wat eet je bij dit gerecht?
Pasta: check! Vlees: check! Maar welke groenten serveer je hierbij? Wat mij betreft kun je twee kanten op. Ik koos voor verse sperzieboontjes op de klassieke manier, dus met een beetje roomboter en nootmuskaat. Goede combi met de kruiden in de gehaktballetjes. Je kunt het ook wat frisser houden en een lekkere salade er bij maken van ijsbergsla, komkommer en tomaatjes.
Toen ik dit geurige, romige gerecht op tafel zette werd er direct aangevallen door de heren. En ja hoor, ook dit keer ging de pan schoon leeg. Het oordeel was dat ik dit zeker vaker mocht maken. Goedgekeurd dus door de ballotage commissie 😉
Laat je niet afschrikken door het wat langere lijstje ingrediënten, de meeste gaan in de gehaktballetjes. Dat gaat dus allemaal in een grote kom en daar ben je zo mee klaar. Het recept is wat bewerkelijker misschien, maar is veel makkelijker dan je in eerste instantie denkt. En ik beloof je, als je dit één keer hebt gemaakt, maak je het zeker vaker.

