Zweedse gehaktballetjes met pasta

door Esther
Zweedse gehaktballetjes met pasta

Het favoriete gerecht van veel Nederlanders is pasta. Nu is pasta overal mee te combineren, maar wat dacht je van dit fusion gerecht: Zweedse gehaktballetjes met pasta?

Net als waarschijnlijk bij jou, wordt er ook hier thuis vaak pasta gemaakt. Van een authentieke spaghetti carbonara tot een Boursin pasta, als ik dit maak weet ik zeker dat alle borden schoon leeg gaan. Op dagen dat ik even geen inspiratie heb, zijn dit van die gerechten die het altijd goed doen en waarvan ik de ingrediënten vaak wel op voorraad heb. Lekker makkelijk dus.

Onderstaand recept is weer even een andere variatie op de traditionele Italiaanse pasta. Wanneer twee keukens samengevoegd worden, heet het ook wel “fusion koken”. Dat is dit eigenlijk ook. Zweedse gehaktballetjes in roomsaus gecombineerd met pasta. Dat klinkt al goed toch?

Wat zijn Zweedse gehaktballetjes?

Tsja wat maakt een gehaktbal nou Zweeds? Dat heeft vooral met de kruiden te maken. Door het gehakt wordt nootmuskaat, kruidnagelpoeder, peterselie en bosui gekneed. Dit zorgt voor een frisse, maar licht kruidige smaak. De Zweden eten deze gehaktballetjes in een roomsaus met wat cranberrycompote. Iedereen die bij Ikea is geweest, herkent het gerecht wel.

Fusion: Zweedse gehaktballetjes met pasta

Waar de Zweden hun gehaktballetjes in roomsaus vaak met aardappelpuree eten, wordt het in andere landen ook wel gemaakt met pasta. Een echt fusion recept dus. En zeg nou zelf: er zijn voldoende Italiaanse pasta variaties met roomsaus, dus waarom zou dit niet kunnen?

Wat eet je bij dit gerecht?

Pasta: check! Vlees: check! Maar welke groenten serveer je hierbij? Wat mij betreft kun je twee kanten op. Ik koos voor verse sperzieboontjes op de klassieke manier, dus met een beetje roomboter en nootmuskaat. Goede combi met de kruiden in de gehaktballetjes. Je kunt het ook wat frisser houden en een lekkere salade er bij maken van ijsbergsla, komkommer en tomaatjes.

Toen ik dit geurige, romige gerecht op tafel zette werd er direct aangevallen door de heren. En ja hoor, ook dit keer ging de pan schoon leeg. Het oordeel was dat ik dit zeker vaker mocht maken. Goedgekeurd dus door de ballotage commissie 😉

Laat je niet afschrikken door het wat langere lijstje ingrediënten, de meeste gaan in de gehaktballetjes. Dat gaat dus allemaal in een grote kom en daar ben je zo mee klaar. Het recept is wat bewerkelijker misschien, maar is veel makkelijker dan je in eerste instantie denkt. En ik beloof je, als je dit één keer hebt gemaakt, maak je het zeker vaker.

Pasta met Zweedse gehaktballetjes

0.0 van 0 stemmen
Porties

4

porties
Voorbereidingstijd

10

minuten
Kooktijd

20

minuten
Totale tijd

30

minuten
Kook modus

Dit houdt het scherm aan

Ingrediënten

  • 250 gram pasta (ik gebruikte fusilli)

  • Gehaktballetjes
  • 500 gram half om half gehakt

  • 50 gram Panko of paneermeel

  • 1 ei

  • 2 bosuitjes

  • 5 stengels verse peterselie

  • ¼ theelepel nootmuskaat

  • 1 flinke snuf gemalen kruidnagel

  • peper naar smaak

  • 1 eetlepel olijfolie

  • Saus
  • 50 gram roomboter

  • 50 gram bloem

  • 2 runderbouillonblokjes

  • 125 ml creme fraiche

  • ½ eetlepel Worcestershire sauce

  • peper

  • 5 stengels verse peterselie

Bereiding

  • Snijd de bosui en de peterselie fijn. Zet het water op voor de pasta en doe alle ingrediënten voor de gehaktballetjes in een grote kom. Meng alles goed door elkaar en maak hiervan zo’n 32 gehaktballetjes.
  • Verwarm de olijfolie in een ruime hapjespan of braadpan. Bak hierin de gehaktballetjes mooi bruin. Dit duurt ongeveer 5-6 minuten. Als het water voor de pasta kookt, doe je de pasta in het water en kook je deze volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Schep ondertussen de gare gehaktballetjes uit de pan op een bord met een keukenpapiertje. Los de bouillonblokjes op in 750 ml heet water. Smelt de roomboter in de hapjespan op middelhoog vuur. Je hoeft de pan niet eerst schoon te maken, de smaak die het gehakt heeft afgegeven, geeft ook smaak aan de saus. Als de boter gesmolten is voeg je in één keer de bloem toe. Blijf dit met een garde roeren totdat deze lichtbruin is. Giet nu rustig al roerende de bouillon er bij, je krijgt een mooie gebonden saus.
  • Schep de creme fraiche bij de saus en giet ook de Worcestershire saus er bij. Roer even goed door en proef. Voeg nu peper naar smaak toe. Doe de gehaktballetjes weer in de saus en roer door en schep daarna de pasta er bij. Roer nog een keer goed. Knip de verse peterselie er over en … eet smakelijk!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @gezinoverdekook op Instagram

Lekker recept?

Volg @gezinoverdekook op Pinterest

Altijd op de hoogte?

Volg Gezin over de Kook op Facebook

Pan met Zweedse gehaktballetjes met pasta
Zweedse gehaktballetjes met pasta
Pinterest pin Zweedse gehaktballetjes met pasta
Bewaar dit recept op Pinterest

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

Misschien vind je dit ook leuk: