Italiaanse citroencake met tijm en ricotta

door Esther
Italiaanse citroencake met tijm en ricotta

Ben je ook zo dol op bakken als ik? Dan heb je vast al vele cake variaties gemaakt. Citroen doet het wat mij betreft altijd goed in een cake, ook al is het een “gewone”. In mijn basisrecept voor cake zit niet voor niets citroen verwerkt. Om even wat anders te maken heb ik het recept voor een heerlijke Italiaanse citroencake met tijm en ricotta voor je.

Deze cake neemt je helemaal mee naar Italië. Kun je een beetje vanaf je balkon of je tuin wegdromen onder het genot van een stukje van deze lekkernij. In deze cake mag citroen uiteraard niet ontbreken. Kies wanneer je gaat bakken met de schil altijd voor biologische citroenen, want onbespoten en er wordt ook geen was gebruikt op de schil. Naast de citroen zit in deze cake ook verse tijm verwerkt. Tijm en citroen zijn dikke vrienden en combineren erg goed. De smaken halen het beste in elkaar naar boven.

Naast de citroen en tijm zitten er nog meer typisch Italiaanse ingrediënten in de cake. Deze keer heb je geen roomboter nodig maar lekkere olijfolie. Kies in dit geval het liefste voor de extra virgine olijfolie, die smaakt het beste. En om deze cake fris en smeuïg te maken heb ik gekozen voor ricotta. Samen zorgen deze ingrediënten voor een citroencake zoals je die nog nooit geproefd hebt.

Maak deze Italiaanse citroencake met tijm en ricotta en geniet alvast van een beetje Italië in je eigen huis.

Italiaanse citroencake met tijm en ricotta

Porties

16

porties
Voorbereidingstijd

10

minuten
Kooktijd

50

minuten
Totale tijd

1

uur 

Ingrediënten

  • 225 gram suiker

  • 4 eieren

  • 400 gram bloem

  • 15 gram bakpoeder

  • 1 theelepel zout

  • rasp van 2 citroenen

  • 2 theelepels verse tijmblaadjes

  • 2 eetlepels citroensap

  • 1 bakje ricotta kaas van 250 gram

  • 225 ml extra virgine olijfolie

  • Voor het glazuur
  • 150 gram poedersuiker

  • 3-4 eetlepels citroensap

  • ½ theelepel citroenrasp

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet een tulbandvorm of een andere ronde cakevorm goed in. Mijn vorm had een doorsnede van 24 cm.
  • Doe de eieren en de suiker in een kom en mix dit zeker 5 minuten totdat het mooie lichtgeel en luchtig is. Roer ondertussen in een andere kom de bloem, het bakpoeder, zout, de citroenrasp en de tijmblaadjes goed door elkaar.
  • Als de eieren luchtig zijn zet je de mixer op de lage stand en voeg je het citroensap, de ricotta en de olijfolie toe. Als dit een beetje is opgenomen, zet je de mixer een beetje hoger totdat je een mooie homogene massa hebt.
  • Zet de mixer op de laagste stand en voeg lepel voor lepel het bloemmengsel toe. Schraap de zijkant een keertje schoon en mix kort totdat je een dik beslag hebt.
  • Doe het beslag in de ingevette kom en strijk glad. Bak de cake 45 – 50 minuten in de voorverwarmde oven gaar. Test dit door eer een satéprikker in te steken. Deze moet er schoon uitkomen. Laat een kwartier in de vorm afkoelen en keer hem dan om op een rooster om verder helemaal af te koelen.
  • Glazuur
  • Doe de poedersuiker in een kom en voeg drie eetlepels citroensap toe en roer. Als dit nog te dik is kun je nog een beetje citroensap toevoegen. Versier de cake met het glazuur en strooi er eventueel nog een beetje citroenrasp overheen. Eet smakelijk!
Italiaanse citroencake met tijm en ricotta
Italiaanse citroencake met tijm en ricotta
NIEUWSBRIEF

Ontvang unieke content, downloads en mis geen recept meer. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!



Misschien vind je dit ook leuk:

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

Ik ben dol op cookies, dus ik eet ze niet alleen, maar gebruik ze op deze website om content en advertenties te plaatsen, om functies voor social media te bieden en om mijn websiteverkeer te analyseren. Klik op "Accepteer" om verder te gaan op deze website. Accepteer Lees meer