Ricotta cake met perzik

door Esther
Ricotta cake met perzik

Ik heb weer een bijzonder en overheerlijk recept dat ik met jullie wil delen: Ricotta cake met perzik. Deze verrukkelijke cake is gemaakt met ricotta, een Italiaanse kaas die bekend staat om zijn romige textuur en milde smaak. Ik maakte eerder al een Italiaanse citroencake met tijm en ricotta, maar deze cake met perzik is net weer even anders.

Wat maakt ricotta zo bijzonder?

Ricotta is een Italiaanse verse kaas die traditioneel wordt gemaakt van de wei die overblijft na de productie van andere kazen, zoals mozzarella. Het is een lichte en zachte kaas met een romige textuur en een milde, subtiele smaak. De naam “ricotta” betekent letterlijk “opnieuw gekookt” in het Italiaans, omdat het wordt gemaakt door de wei opnieuw te koken en de melkproteïnen opnieuw te verzamelen.

Waar kun je ricotta in gebruiken?

Een van de redenen waarom ricotta zo geliefd is, is vanwege zijn veelzijdigheid. Het kan zowel in hartige als zoete gerechten worden gebruikt. Ricotta voegt romigheid toe aan pastasauzen, smeert heerlijk op toast en kan zelfs worden gebruikt als vulling voor ravioli. En zoals je inmiddels al hebt begrepen, kan je ricotta ook goed verwerken in een cake.

De magie van ricotta in een cake:

Wanneer ricotta aan een cakebeslag wordt toegevoegd, gebeurt er iets magisch. De ricotta voegt vocht en luchtigheid toe, waardoor het resultaat een ongelooflijk zachte en smeuïge textuur krijgt. Elke hap smelt gewoonweg op je tong! Bovendien zorgt de milde smaak van ricotta ervoor dat andere ingrediënten, zoals in dit geval perzik, goed tot hun recht komen, waardoor de cake een heerlijke subtiele smaak krijgt. In dit recept wordt de boter die je normaal gesproken in een gebruikt helemaal vervangen door ricotta.

Nu je wat meer weet over ricotta en hoe je het kan gebruiken, moet je zeker dit makkelijke recept voor ricotta cake met perzik eens proberen. Eenvoudig om te maken, een plaatje om te presenteren en vooral heerlijk om op te eten!

Ricotta cake met perzik

0.0 van 0 stemmen
Porties

12

porties
Voorbereidingstijd

15

minuten
Kooktijd

1

uur 

15

minuten
Totale tijd

1

uur 

30

minuten
Kook modus

Dit houdt het scherm aan

Ingrediënten

  • 1 groot blik perziken op siroop

  • 3 eieren, op kamertemperatuur

  • 300 gram suiker

  • 1 zakje vanille suiker

  • 1 bakje ricotta (250 gram)

  • 250 gram bloem

  • ½ theelepel bakpoeder

  • ¼ theelepel zout

  • geschaafde amandelen

  • eetlepel suiker (extra)

  • poedersuiker (optioneel)

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een springvorm van 22 cm in en bedek de bodem met bapkapier. Laat de perziken goed uitlekken. Snijd twee of drie perzikhelften in plakjes, snijd de rest in kleine blokjes. Dep alle perziken droog met keukenpapier.
  • Doe de eieren in een kom en mix deze samen met de suiker en vanillesuiker in zo’n 3 minuten mooi licht gekleurd en romig. Voeg de ricotta toe en mix dit er door. Meng de bloem, bakpoeder en zout in een kom door elkaar en voeg toe aan de eieren. Mix nog even kort door tot de bloem net is opgenomen in het mengsel. Schep tot slot de blokjes perzik met een spatel door het beslag.
  • Giet het beslag in de springvorm en strijk glad. Leg de plakjes perzik er bovenop zoals jij dat mooi vindt. Strooi er wat amandelschaafsel over en sprenkel de extra eetlepel suiker er over heen. Zet de springvorm in de voorverwarmde oven en bak de cake in 75 tot 80 minuten mooi goudbruin en gaar. Mochten de amandelen te donker worden, dan kun je de laatste 10 minuten er even wat aluminiumfolie overheen doen.
  • Haal de cake uit de oven en laat deze op een rooster 15 minuten afkoelen in de vorm. Daarna verwijder je de vorm en laat je de cake helemaal afkoelen. Strooi er voor serveren nog een beetje poedersuiker over met een zeefje en: Eet smakelijk!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @gezinoverdekook op Instagram

Lekker recept?

Volg @gezinoverdekook op Pinterest

Altijd op de hoogte?

Volg Gezin over de Kook op Facebook

Ricotta cake met perzik
Ricotta cake met perzik
Pinterest pin ricotta cake met perzik
Bewaar dit recept op Pinterest

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

Misschien vind je dit ook leuk: