Restje rijst? Maak deze 3 recepten!

door Esther
Restje rijst Pokebowl met tonijn en groenten

Inmiddels weten we allemaal denk ik wel hoe waardevol tijd én geld zijn. Het bewaren en hergebruiken van restjes eten is een slimme manier om op beide te besparen. Hoe vaak heb je niet een beetje rijst of pasta over na de maaltijd? Eigenlijk zonde om dat weg te gooien. In deze blogpost deel ik drie heerlijke manieren om een restje rijst op te maken.

Tijd en geld besparen door restjes te bewaren

Het bewaren van restjes heeft vele voordelen. Ten eerste bespaar je geld, omdat je geen nieuw eten hoeft te kopen voor elke maaltijd. Daarnaast bespaar je kostbare tijd, omdat je al een deel van de maaltijd hebt voorbereid. Daarnaast is restjes bewaren ook een duurzame keuze, omdat je voedselverspilling vermindert en bijdraagt aan een beter milieu. Als dit je nu nog geen goed gevoel geeft weet ik het ook niet meer 😉.

Hoe lang kun je een restje rijst en pasta bewaren?

Oké, je bent om, je wil een restje pasta of rijst bewaren voor een volgende keer. Pasta en rijst zijn veelvoorkomende restjes in de keuken. Gekookte pasta blijft in de koelkast ongeveer 3 tot 5 dagen goed. Zorg ervoor dat je de pasta afgedekt bewaart om uitdroging te voorkomen. Gekookte rijst kan ook 3 tot 5 dagen in de koelkast bewaard worden. Zorg ervoor dat je de rijst snel afkoelt en in een luchtdicht bakje bewaart om de groei van bacteriën te voorkomen. Maar je kunt beide ook in de vriezer bewaren! Dan is zo’n bakje tot wel 3 maanden houdbaar. Wil je weten wat je nog meer allemaal kunt invriezen? Ik schreef er twee blogposts over: wat kun je allemaal invriezen en nog meer wat je kunt invriezen.

3 recepten met een restje rijst

Heb je een beetje rijst voer dan kun je daar verschillende heerlijke gerechtjes mee maken. Het mooie van onderstaande recepten is dat je kunt variëren. Er zijn dus geen vaste verhoudingen en ingrediënten. Je weet immers nooit precies hoeveel rijst je hebt. Ik zou zeggen: leef je uit en maak wat lekkers van die restjes!

Gebakken rijst met groenten en ei

Restje rijst Gebakken rijst met groenten en ei
  • Verhit wat olie in een pan en voeg groenten toe, zoals paprika, ui, wortel en erwten. Roerbak deze tot ze zacht zijn.
  • Voeg vervolgens het restje witte rijst toe en bak dit mee tot het goed warm is.
  • Maak een gaatje in het midden van de pan en breek er een ei in. Roer het ei door de rijst en groenten tot het gaar is.
  • Voeg naar smaak wat sojasaus en peper toe. Serveer warm.

Pokebowl met tonijn en groenten

Restje rijst Pokebowl met tonijn en groenten
  • Meng het restje witte rijst met wat tomaat en komkommer. Breng op smaak met olijfolie, citroensap, zout en peper.
  • Snijd een avocado in plakjes en voeg wat tonijn toe. Maak het af met een gesneden bosuitje.

Rijstepap met rozijnen, suiker en boter

  • Doe de rijst in een pan en voeg net zoveel melk toe totdat de rijst net onder staat. Doe er een handje rozijnen bij.
  • Breng dit aan de kook en laat het op laag vuur zacht koken. Zorg er voor dat je regelmatig roert, het kan aanbranden.
  • Zodra de rijst het meeste van de melk opgenomen heeft, doe je de rijstepap in een kom. Roer er wat kaneel door, een schepje bruine basterdsuiker en een klontje boter er bovenop en…. genieten maar!

Laat me weten wat je van dit recept vindt.

Misschien vind je dit ook leuk: